Η «ψίχα» και η «ψυχή» της Λήμνου… Η κορυφαία τελευταία εκδήλωση του Kournos Music Festival
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ KOURNOS MUSIC FESTIVAL!
γράφει η Δέσποινα Παπαδοπούλου
«Ποιος είχε πει που σου ΄μελλε, πέτρα να βγάλεις ρόδο;»
Διονύσιος Σολωμός
Η «ψίχα» και η «ψυχή» της Λήμνου αναδύθηκε όμορφη και αυθεντική μέσα από την εξαιρετική παράσταση κλασικής μουσικής με τίτλο «Σπόροι σε κίνδυνο» που απολαύσαμε στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας το τελευταίο σαββατοκύριακο του Αυγούστου!
Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου πάντα μαγικός. Στον ουρανό το φεγγάρι, αν και πάσχιζε να ξεμυτίσει πίσω από λίγα πεισματάρικα σύννεφα, ήταν όμως μια κάποια παρηγοριά μπροστά στις άγριες διαθέσεις ενός επίμονου ανέμου. Στο κέντρο, στην ορχήστρα του θεάτρου πρωταγωνιστής ο τόπος, το τοπίο της Λήμνου, αιώνες τώρα με τις παραδοσιακές πρακτικές του πρωτογενούς τομέα, με τους ήχους των φυτών και του περιβάλλοντος σε μία τέλεια συνομιλία με τα ακουστικά όργανα, την ανθρώπινη φωνή και το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Carmen seculare» που σημαίνει ποίημα «κοσμικό», για τον κόσμο, για την φύση. Στον ύμνο αυτόν για την φύση, που ερμήνευσε καταπληκτικά ο κόντρα τενόρος, γράφει ο ποιητής:
«… Σαστίζ’ η γη κι η θάλασσα κι ο ουρανός το τέρας,
Tο μέγα πολυκάντηλο μες στο ναό της φύσης,
Kι αρμόζουν διάφορο το φως χίλιες χιλιάδες άστρα,
Xίλιες χιλιάδες άσματα μιλούν και κάνουν ένα.
Στο δένδρο κάτου δέησην έκαμ’ η βοσκοπούλα·
T’ άστρα γοργά τη δέχτηκαν καθώς η γη τον ήλιο.
Tα Σεραφείμ εγνώρισαν το βάθος της αγάπης,
Kι ολόκληρ’ η Παράδεισο διπλή Παράδεισό ’ναι.
Ποιος είχε πει που σούμελλε, πέτρα, να βγάλης ρόδο;»
«Ο ήχος από το όργωμα, τον θερισμό και το αλώνισμα, ο ήχος των σπόρων που κοσκινίζονται, που αλέθονται στο χερόμυλο, το σφύριγμα του ανέμου, ο ήχος των έμβιων πλασμάτων, τα τραγούδια, τα έθιμα και οι ιστορίες των ανθρώπων, οι μυρωδιές και τα αρώματα, όλα αυτά συνθέτουν τη γη της Λήμνου που γέννησε τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες και σμιλεύουν το συγκεκριμένο μοναδικό τοπίο του νησιού μας. Κι εδώ αξίζει να θυμηθούμε αυτό που λέει ο Οδυσσέας Ελύτης πως «ένα τοπίο δεν είναι απλώς ένα σύνολο γης, φυτών και υδάτων, είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη». Διατηρώντας και διαφυλάσσοντας λοιπόν αυτό το «τοπίο», που σήμερα δυστυχώς βρίσκεται σε κίνδυνο, ίσως καταφέρουμε και δεν χάσουμε την ψυχή μας! Γιατί το τοπίο είναι η ψυχή μας και η ψυχή μας είναι το τοπίο ή, όπως πολύ ωραία το έθεσε ο συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης, «ο σπόρος ως τοπίο και το τοπίο ως σπόρος»!
Ο συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης συνέθεσε μια υπέροχη πρωτότυπη μουσική σύνθεση βασισμένη σε ήχους που κατέγραψε επισκεπτόμενος το νησί μας. Πόσο όμορφα το κανονάκι (Βασίλης Ζιγκερίδης), το ακορντεόν (Κων/νος Ζιγκερίδης), το βιολί (Ειρήνη Κρικώνη), το κοντραμπάσο (Κων/νος Σηφάκης), το κλαρινέτο (Αντώνης Τσαχτάνης), τα κρουστά (Καζούγιο Τσουνεχίρο), ο εξαιρετικός κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, η Δανάη Σφακιανού ως επιστημονική σύμβουλος και ο Θύμιος Γουδέλλης στην κονσόλα του ήχου μας πρόσφεραν μια βραδιά υψηλής τέχνης και αισθητικής! Το χειροκρότημα των θεατών αλλά και της σελήνης ήταν θερμότατο αφού κατάφερε στο τέλος να κυριαρχήσει στον ουρανό της Λημνιάς γης!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές του «Curnos Music Festival» και όλους όσοι συμμετείχαν και μας πρόσφεραν αυτές τις εξαιρετικές βραδιές του Αυγούστου!
Δέσποινα Παπαδοπούλου 29 του Αυγούστου 2023