Η σπηλιά της φώκιας στη Λήμνο. Έχει όμως φώκιες ;
Η σπηλιά της φώκιας στη Λήμνο
Φώκιες, όπως ξέρουμε, έχει στα νησιά Σποράδες, Σκόπελο, Αλλόνησο και Σκιάθο, με τα γνωστά εκεί θαλασσινά πάρκα όπου προστατεύεται η φώκια «μονάχους-μονάχους».
Στη Λήμνο δεν έχει φώκιες, έχει όμως θαλασσινές σπηλιές. Μια από αυτές είναι η γνωστή Σπηλιά του Φιλοκτήτη στα Καβείρια, εκεί όπου ο μυθικός ήρωας κατά τον τρωϊκό πόλεμο έμεινε μέχρι να θεραπευτεί.
Η άλλη θαλασσινή σπηλιά είναι γνωστή περισσότερο τουριστικά με την ονομασία Σπηλιά της Φώκιας και βρίσκεται κοντά στο πανέμορφο Φαναράκι του Μούδρου με την ωραία αμμουδιά και το δασάκι με τα πεύκα. Είναι ένα σύμπλεγμα πολύχρωμων βράχων και για κάποιο άγνωστο λόγο πήρε αυτό το όνομα. Πριν από 20-30 χρόνια πράγματι υπήρχαν μερικές φώκιες στη Λήμνο και ίσως από τότε να συνδέθηκε η παρουσία τους με τις σπηλιές στο Φαναράκι.
Γενικά, οι θαλασσινές σπηλιές στην Ελλάδα συνοδεύονται από μύθους, παραδόσεις και ένα μυστήριο. Για παράδειγμα, στα νησιά του Ιονίου σε τέτοιες θαλασσινές σπηλιές λέγεται ότι κρυβόταν το αντιτορπιλικό πλοίο Παπανικολής όταν ήθελε να μείνει απαρατήρητο από εχθρούς.
Ένας από τους νομπελίστες ποιητές μας, ο Γιώργος Σεφέρης, έγραψε ένα πολύ όμορφο σχετικό ποίημα, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης:
«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
υπάρχει μια δίψα υπάρχει μια αγάπη
υπάρχει μια έκσταση,
όλα σκληρά σαν τα κοχύλια
μπορείς να τα κρατήσεις
μες στην παλάμη σου.
Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές
μέρες ολόκληρες σε κοίταζα στα μάτια
και δε σε γνώριζα μήτε με γνώριζες».