UncategorizedΑπόψεις

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – τεμπέληδες και υπέρβαροι. «Η άσκηση είναι φάρμακο».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – τεμπέληδες και υπέρβαροι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Ενάμισι χρόνο καραντίνα. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί μας ήταν ο καναπές και το ψυγείο. Όλοι βάλαμε παραπανίσια κιλά. Και δεν χάσαμε μόνο τη σιλουέτα μας, αλλά κινδυνεύουμε να γίνουμε και διαβητικοί.

Ο διαβήτης, δηλαδή το ζάχαρο, είναι από τις πιο ύπουλες αρρώστιες. Δεν δίνει εμφανή συμπτώματα, αλλά καταστρέφει σχεδόν τα πάντα, μάτια, νεφρά, καρδιά, δέρμα, ανοσοποιητικό κ.ά. Είναι από εκείνες τις αρρώστιες που ο γιατρός μας λέει «Ας πρόσεχες από νωρίς, τώρα είναι αργά».

 

Για να μη γίνουμε χρόνιοι διαβητικοί, όλοι οι γιατροί μας συμβουλεύουν:

«Η άσκηση είναι φάρμακο».

 

Κι όταν λέμε άσκηση, δεν εννοούμε ένα απλό ξεμούδιασμα. Ούτε δουλειές όπως ο μπαχτσές, τα ψώνια, βόλτα τον σκύλο, σεξ και άλλα τέτοια.

Άσκηση είναι η κανονική γυμναστική. Που θα ιδρώσεις. Και που θα την κάνεις τακτικά σχεδόν κάθε μέρα.

 

Πάνω από 422 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ενώ η συχνότητα της νόσου έχει συνεχώς αυξανόμενη πορεία. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή την αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Σήμερα έχουμε αυξήσει την πρόσληψη των θερμίδων σε ημερήσια βάση, λόγω της ποιότητας των τροφών καταναλώνοντας με πολλά λιπαρά.

Ένας στους 10 είμαστε παχύσαρκοι κι αυτό οφείλεται στην καθιστική ζωή και την λάθος διατροφή.

 

Πόση άσκηση χρειαζόμαστε;

Ένα διαβητικό άτομο πρέπει να κάνει αερόβια άσκηση μεγάλης χρονικής διάρκειας με ρυθμικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες 3-7 φορές την εβδομάδα. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των δύο ημερών, γιατί η άμεση επίδραση που έχει η άσκηση στον μεταβολισμό του σακχάρου μειώνεται σημαντικά μετά το χρονικό διάστημα των 48 ωρών.

Η συνολική διάρκεια της εβδομαδιαίας άσκησης προτείνεται να είναι τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, ένας διαβητικός ασθενής θα ωφεληθεί πάρα πολύ εάν συνδυάσει την αερόβια άσκηση και με άσκηση αντιστάσεων, κάνοντας προπόνηση δύο μέρες την εβδομάδα σε μη-συνεχόμενες ημέρες. Η προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις σε μηχανήματα, με ελεύθερα βάρη, λάστιχα γυμναστικής ή και αντίσταση με το βάρος του σώματος. Προτείνεται να πραγματοποιούνται 8-10 ασκήσεις για τους μύες του άνω και κάτω κορμού και 1-3 σετ των 10-15 επαναλήψεων. Προτείνεται ακόμα τα διαβητικά άτομα να κάνουν ασκήσεις ευλυγισίας και ισορροπίας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Τι ώρα σε σχέση με τη λήψη φαγητού μπορεί να κάνει άσκηση ένα διαβητικό άτομο;  Μπορεί να την κάνει πριν από ένα γεύμα ή λίγη ώρα μετά το γεύμα;

Ένα διαβητικό άτομο μπορεί να επιλέξει τον χρόνο που θα πραγματοποιήσει την άσκησή του κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού πρώτα συμβουλευτεί το γιατρό ή τον ειδικό της άσκησης και του ασθενούς, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

Η έλλειψη άσκησης μειώνει και την μυϊκή μάζα του σώματος. Κι όταν ατροφούν οι μύες, μειώνεται η δύναμη και η αντοχή μας. Αυτό θα το διαπιστώσουμε εύκολα τώρα το καλοκαίρι στη θάλασσα. Θα δούμε ότι, όταν κολυμπάμε κουραζόμαστε πιο εύκολα από πριν.

 

Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει πιο εύκολα τους υπέρβαρους και παχύσαρκους.

Συμπέρασμα:  Προσοχή στη διατροφή μας και όσο μπορούμε περισσότερη άσκηση. Πραγματική και κανονική άσκηση.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button