Λήμνος

Κάποτε στο μέλλον

Κάποτε στο μέλλον

ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η κρίση έχει δέσει τις καρδιές και τα χέρια μας.

Η ζωή, όμως, συνεχίζεται και τραβάει μπροστά. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι πάντα έτσι, κάποτε η κρίση θα περάσει. “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. 

Κάποτε στο μέλλον, ίσως στη δική μας τη γενιά, ίσως στα παιδιά ή τα εγγόνια μας, θα έλθουν καλύτερες μέρες.

 

*      Θα υπάρχει πάλι καράβι για Λήμνο από Θεσσαλονίκη και από Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

*      Ταχύπλοα Τσανάκαλε – Λήμνος. Θα έχει καθημερινή σύνδεση με Ίμβρο-Τσανάκαλε – όπως παλιά.

*      Θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός του Θάνους και θα περνούν άνετα μεγάλα τουριστικά λεωφορεία προς την αμμουδιά του Θάνους, τον Ευγάτη, Κοντιά κλπ.

*      Θα διαπλατυνθούν και θα ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι από Κατάλακκο για Γομάτι και αμμοθίνες και από Δάφνη για Παπιά.

*      Το νέο λιμάνι και το αεροδρόμιο θα είναι οργανωμένα με κλιματιζόμενες αίθουσες υποδοχής, γραφείο πληροφοριών, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και σκαφών, ανταλλακτήριο συναλλάγματος και καταστήματα που θα πουλάνε τα ντόπια προϊόντα και σουβενίρ – άλμπουμ με φωτογραφίες της Λήμνου, κρασιά, μέλι, γαλακτοκομικά, φλομάρια, παξιμάδια, αλίπαστα, χαλβά, γλυκά κουταλιού, σαμσάδες, βενιζελικά κ.ά.

Επίσης θα υπάρχει μόνιμη αφετηρία-terminal αστικών λεωφορείων και ταξί χειμώνα-καλοκαίρι.

  • Στασίδι των Αργοναυτών

Στη βόρεια Σαμοθράκη υπάρχει ένα καλαίσθητο παραθαλάσσιο Στασίδι, με αναπαραστάσεις από την άφιξη εκεί του Αποστόλου Παύλου όταν ταξίδεψε από την Τρωάδα για να έλθει στη Μακεδονία να κηρύξει το Ευαγγέλιο.

Κάτι παρόμοιο θα δημιουργηθεί και στη Λήμνο, όπου αποβιβάστηκαν οι Αργοναύτες, το Στασίδι των Αργοναυτών.

  • Παναγία Κακαβιώτισσα

Η μοναδική αυτή εκκλησιά χωρίς σκεπή πάνω στο βουνό Κάκαβος μέσα στο βράχο, θα αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού. Τα δύο μονοπάτια της διαδρομής (από Εβγάτη και από Θέρμα) θα οργανωθούν με στάσεις-παρατηρητήρια, αναψυκτήριο και σχετικές ενημερωτικές πινακίδες.

  • Σχολή μελισσοκομίας-βοτανολογίας

Το περίφημο αρωματικό θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου θα γίνει αφορμή να ιδρυθεί σχετική σχολή, καθώς επίσης και σχολή βοτανολογίας στο Λιβαδοχώρι.

  • Οικολόγοι, φλαμίγκος, χήνες, πάπιες

Τα χιλιάδες σπάνια και πανέμορφα αυτά αποδημητικά πουλιά θα έρχονται να τα θαυμάσουν στα παρατηρητήρια Αλυκής και Χορταρόλιμνης, όπου θα υπάρχει και σχετική καφετέρια, ενημερωτικό υλικό και σουβενίρ.

  • Επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ και ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ.καθώς και το ΚΑΣΤΡΟ στον Ρωμέϊκο Γιαλό.
  • Αλυκή. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα αξιοποιηθεί πάλι το εξαιρετικής ποιότητας αλάτι που παράγει. Επίσης μυδοτροφείο στον κόλπο του Μούδρου.
  • Στα Θέρμα με την πηγή του νερού θα λειτουργεί υπερσύγχρονο εργοστάσιο εμφιάλωσης πόσιμου νερού, και 5/άστερο ξενοδοχείο spa.
  • Στον Άγιο Χαράλαμπο οργανωμένες εγκαταστάσεις πηλοθεραπείας ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, ενταγμένες στο πρόγραμμα κοινωνικού-θεραπευτικού τουρισμού με κουπόνια του ΟΓΑ.
  • Κρουαζιερόπλοια.

Θα είναι πολύ πιο συχνές οι αφίξεις και η οργάνωση υποδοχής και φιλοξενίας, Το Λύκειο Ελληνίδων με παραδοσιακούς χορούς θα υποδέχεται τους χιλιάδες τουρίστες και θα συνοδεύονται με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  • Ζωόφιλοι και ελάφια στο κάστρο

Το μοναδικό ενετικό κάστρο στην Ελλάδα με ελάφια θα ελκύει το ενδιαφέρον των ζωόφιλων. Θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Naturaκαι θα δημιουργηθεί επιχορηγούμενο Ταμείο Προστασίας και Αναβάθμισης των χώρων διαμονής τους.

  • Θα αναδειχτούν και θα αξιοποιηθούν οι πανάρχαιοι απολιθωμένοι κορμοί υποτροπικών δέντρων του απολιθωμένου δάσους, παρόμοιο με αυτό της Λέσβου.
  • Στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας θα γίνεται διεθνές φεστιβάλ με παραστάσεις αρχαίου δράματος παράλληλα με τους διεθνείς αγώνες ιστιοπλοϊας και σέρφινγκ στο γειτονικό Κέρος.
  • Θα δημιουργηθεί Σχολή οινοποιίας με πρακτική εκπαίδευση στους αμπελώνες και τα οινοποιεία του νησιού.
  • Διαγωνισμός ψαρέματος

Οι αβαθείς Μύθωνες, με την πληθώρα των ψαριών θα γίνει πόλος έλξης ερασιτεχνών ψαράδων και στην Πλάκα, γιορτή σαρδέλας στον Άγιο Στέφανο, όπου θα απονέμονται και τα βραβείο στους νικητές, του μεγαλύτερου ψαριού και των περισσότερων σε ποσότητα.

  • Ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος. Θα δημιουργηθεί οργανωτική και κριτική επιτροπή από εκπαιδευτικούς και συγγραφείς, που θα διεξάγει κάθε χρόνο ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος. Ο τελετή απονομής επαίνων και επάθλων στους νικητές (με ανάγνωση μικρού μέρους των διηγημάτων και του βιογραφικού των διαγωνιζομένων) θα γίνεται στο Μαρούλα.
  • Παρόμοια θα υπάρχει διαγωνισμός φωτογραφίας, με θέμα “Ο τόπος μου”.
  • Ηλιοβασιλέματα

Από όλο τον κόσμο, από τα πιο μακρινά μέρη, οι ερωτευμένοι θα έρχονται να απολαύσουν το μαγικό ηλιοβασίλεμα, τον ήλιο στο βάθος του πέλαγους να στεφανώνει με χρυσοκόκκινα χρώματα τον Άθω στο Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγιάς.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑ ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ…

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button