Περιοδικό

Καταρράκτες σε ελληνικά νησιά – ο άγνωστος στη Λήμνο

Καταρράκτες σε ελληνικά νησιά – ο άγνωστος στη Λήμνο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα νησιά και τις διακοπές σε αυτά με ατελείωτες παραλίες, αμμώδεις ή με βότσαλο και βόλτες πλάι στο κύμα.

Στη Λήμνο, για παράδειγμα, υπάρχουν αμέτρητες αμμουδερές παραλίες της. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσες πολλές αμμουδιές, και μάλιστα πεντακάθαρες, κρυστάλλινες με μπλε σημαίες. Η Λήμνος περιβάλλεται από εξήντα οκτώ (68) κόλπους με αμμουδερές παραλίες. Όχι μόνο δεν θα πληρώσεις τίποτα για ομπρέλα και ξαπλώστρα, αλλά μπορείς να διαλέξεις ακόμα και τη δική σου ατομική παραλία με την παρθένα αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά..

Να μερικές από αυτές:

Μεγάλες και εκτεταμένες οι αμμουδερές παραλίες της Λήμνου. Κρυστάλλινα νερά, έχουν πάρει όλες τις μπλε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυλώνας, Θάνος, Παρθενόμυτος 3 χλμ.

Πλατύ, Εβγάτης, Κότσινας, Αηγιάννης Κάσπακα 4 ½ χλμ.

Γομάτι 5 χλμ.

Κέρος – όπου γίνονται και οι διεθνείς αγώνες σέρφινγκ, 6 χλμ.

Αμέτρητες οι άλλες, Ρηχά Νερά, Ρωμέϊκος Γιαλός, Τούρκικος Γιαλός, Νευτίνα, Ζεματάς, Μικρό Φαναράκι, Μεγάλο Φαναράκι, Χαβούλη, Λουρί, Μακρύς Γιαλός και Αηγιάννης Καμινίων, Άγιος Ερμόλαος, Καρβουνόλακας, Παπιά, το Πηγαδέλι της Παναγιάς, Τρυγές, Σαράβαρη, Αξά, Άγιος Στέφανος, Απάν Γιαλός, Παλαιόκαστρο, Κοκκινόβραχος, Μακρύς Γιαλός Πολιόχνης, Στβι, Αγία Βαρβάρα, Κόκκινα, Διαπόρι, Βουρλίδια, Παρανησιά, κ.ά.

 

Μερικά νησιά της Ελλάδας, όμως, δεν προσφέρουν μόνο θάλασσα. Από την μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη θα βρεις νησιά με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, ακόμη και… καταρράκτες! Μαγικές εικόνες από μια διαφορετική Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά νησιά με φύση που μοιάζει με της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και με καταρράκτες. Να τρία από αυτά

 

Λευκάδα

Το νησί που δεν χρειάζεσαι πλοίο για να πας. Η Λευκάδα είναι γνωστή για τις παραλίες της και κυρίως το Κάθισμα, το Πόρτο Κατσίκι αλλά και τους Εγκρεμνούς. Ωστόσο, εκτός από τα γαλάζια, κρυστάλλινα νερά, αποτελεί ένα νησί με όμορφη ορεινή πλευρά που αξίζει να ανακαλύψεις. Ανάμεσα στα καλά κρυμμένα μυστικά της, ακόμη και για όσους έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές το νησί, είναι οι καταρράκτες της. Οι καταρράκτες του νησιού βρίσκονται λίγο πιο έξω από το Νυδρί στη Λευκάδα, στο δρόμο προς τη Ράχη. Καθώς ο επισκέπτης διασχίζει μονοπάτια που αναπτύσσονται κατά μήκος του φαραγγιού Δημοσάρη, θα βρει και θα εντυπωσιαστεί από μια σειρά από μικρούς καταρράκτες, που πέφτουν με ορμή και δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο.

Κύθηρα
Το συγκεκριμένο νησί αποτελεί ούτως ή άλλως έναν παράδεισο. Μετά από αυτό το τοπίο που θα δεις στον καταρράκτη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η άποψή σου, αν την έχεις και εσύ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο καταρράκτης έχει δύο ονόματα. Ο καταρράκτης που κρύβεται κοντά στον Μυλοπόταμο των Κυθήρων, λοιπόν, λέγεται καταρράκτης της Φόνισσας, για να προϊδεάσει για την επικινδυνότητα των νερών του. Λέγεται, μάλιστα, ότι κάποτε πνίγηκε ένα κοριτσάκι. Από την άλλη ονομάζεται και Καταρράκτης της Νεράιδας καθώς πράγματι πρόκειται για ένα ειδυλλιακό τοπίο στο οποίο θα μπορούσε όντως να κατοικεί κάποιο ξωτικό. Για να φτάσεις εκεί θα περάσεις από πέτρινα γεφύρια, δρομάκια με πλατάνια και λιμνούλες. Ειδυλλιακό σκηνικό που μοιάζει… εξωπραγματικό.

Σαμοθράκη
Εναλλακτικές διακοπές στη Σαμοθράκη των αντιθέσεων. Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι πρόκειται για ένα νησί με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά και είναι έτσι ακριβώς. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σαμοθράκη βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Φονιάς, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού της Σαμοθράκης και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων. Στο τέλος του, εκεί που καταλήγει δημιουργεί μια φυσική πισίνα. Θα δεις κόσμο να κολυμπά εκεί αλλά όχι κοντά στον ίδιο τον καταρράκτη… λόγω του ονόματός του!

 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι και στη Λήμνο υπάρχουν τρεχούμενα νερά και καταρράκτης. Βρίσκονται σε ένα σημείο όχι τόσο γνωστό, κυρίως επειδή δεν μπορεί να το εντοπίσει κανείς εύκολα. Βρίσκονται βόρεια από την περιοχή του χωριού Κάσπακα και την παραλία του Αη-Γιάννη. Ονομάζεται Χείμαρρος του Κάσπακα ή Ρέμα του Κατσαίτη. Η περιοχή μάλιστα έχει πάρει το όνομα Κρεμαστά Νερά.

Ο δυνατός ήχος και το θέαμα με τα ορμητικά νερά, που πέφτουν από ύψος 15 μέτρων σε καθηλώνουν πραγματικά. Κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τις παραδόσεις υπήρχε εδώ και νερόμυλος, χτισμένος από πέτρα, που λειτουργούσε με τη δύναμη και την ορμή του νερού.

Το τοπίο στους Καταρράκτες Κάσπακα είναι ονειρικό. Εκτός από τον ίδιο τον καταρράκτη, το ορμητικό νερό του χειμάρρου σχηματίζει μικρές λίμνες στα βράχια, όπως οι βάθρες της Σαμοθράκης Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη αυτόν θα πρέπει να περπατήσει το μονοπάτι από την παραλία. Καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, τότε που ολόκληρο το νησί είναι λουλουδιασμένο σαν ένα απέραντο χαλί.

Φωτο ο καταρράκτης του Κασπακας

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button