Κομνηνός Πυρομάγλου, ο Λημνιός με Ηγετικη Θέση στην Εθν. Αντίσταση!
Του Βλάση Χατζηχαραλάμπους (Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Λημνου, απο την Πλάκα της Λημνου)
Η 25η Νοεμβρίου-ημερομηνία ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942-καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης αλλά και τιμής της αντίστασης των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.
Μια σπουδαία μορφή της εθνικής αντίστασης αλλά και ένας εκ των πρωταγωνιστών, ήταν και ο Κομνηνός Πυρομάγλου με καταγωγή από την Πλάκα της Λήμνου.
Γεννημένος το 1899 στη Λήμνο, ο Κομνηνός Πυρομάγλου αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη για τη Δημοκρατία όντας στην πρώτη γραμμή.(Μικρασία, Δικτατορία Μεταξά, Κατοχή και Χούντα).
Σπούδασε στη Γαλλία ενώ μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως καθηγητής στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας, βρέθηκε ξανά στο Παρίσι ως εξόριστος ενώ η κατάληψη της Αθήνας τον ξαναέφερε πίσω στην πατρίδα του για να αγωνιστεί στα αντάρτικα τμήματα του Ζέρβα.
Σαν υπαρχηγός του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, πήρε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τον ΕΛΑΣ και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση. Μετά την απελευθέρωση διαχώρισε την πολιτική του στάση από τις δεξιές επιλογές του Ζέρβα ενώ το 1958 εκλέχτηκε βουλευτής Αθήνας, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ.
Τόσο η ζωή του όσο και οι μαρτυρίες του, καταγράφονται στο «Δούρειο Ίππο», που εκδόθηκε το 1958.
Η Τοπική Κοινότητα Πλάκας, θέλοντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του Κομνηνού Πυρομάγλου, αποδίδοντας του φόρο τιμής, με σχετική απόφαση που έλαβε από το 2019, ζητά από το Δήμο Λήμνου την ονοματοδοσία της πλατείας πλησίον της παιδικής χαράς, ως «Πλατεία Κομνηνού Πυρομάγλου» καθώς επίσης και τη διαμόρφωση της ως χώρο συνάντησης με παγκάκια και φωτισμό αλλά και σχετική πινακίδα, τιμώντας έτσι συμβολικά το σπουδαίο εκπαιδευτικό, αγωνιστή της αντίστασης, πολιτικό και συγγραφέα.