Περιοδικό

Κωστας Βερτσώνης, ο πρωτος Λημνιός που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνικη, έφυγε απ τη ζωή

Καιτη Σαπέρα : Από λημνιούς της Αθήνας πληροφορήθηκα οτι ο λημνιακής καταγωγής ποδοσφαιριστής Βερτσώνης Κωνσταντίνος, ο οποίος έπαιζε σε μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής, αποβίωσε σε ηλικία 80 ετών.

Εγώ βέβαια δεν τον γνώριζα, αυτοί οι λημνιοί τον θυμούνταν τα καλοκαίρια που ερχόταν στη Λήμνο και έπαιζε ποδόσφαιρο στο γήπεδο της Μύρινας. Ισως και εσύ Ηλία να τον θυμάσαι. Από ότι μου είπαν αυτοί οι λημνιοί της Αθήνα, όταν ο Βερτσώνης ερχόταν στη Λήμνο , έμενε στο συνοικισμό της Ν. Μαδύτου και ήταν κοντός στο ανάστημα.

 

Απάντηση

Πράγματι ο Κώστας Βερτσωνης   ερχόταν  τα καλοκαίρια στη Λήμνο  και  ήταν  τιμή μας  που παίζαμε μπάλα με τις ώρες κάθε απόγευμα  στο Γήπεδο της Μύρινας με έναν  Παίχτη Ομάδας  της  Α Εθνικής Κατηγορίας , τον Απόλλωνα Αθηνών  ενώ ειχε παίξει και σε Εθνικές  Ομάδες και  μας  έλεγε ιστορίες απο τη συμμέτοχη  σε αυτές.

Στο Διαδίκτυο υπέχουν πολλές αναφορές για το Κώστα Βερτσώνη και μάλιστα αναφέρεται ως ο πρώτος  ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην  Α΄ Κατηγορία. Ένας άλλος τότε που έπαιξε  στη μεγάλη κατηγορία, στον Ηρακλή  Θεσσαλονίκης,  ηταν ο Ντίνος Βουγιούκας.   Η.Κ.

ο πρωτος απο δεξια, ορθιος με το περιβραχιόνιο του Αρχηγοί

 

Γραφούν στο Διαδίκτυο :

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Φιλαδελφειώτης  Κώστας Βερτσώνης παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν αριστερό χαφ (ενδιάμεσος σύμφωνα με την ποδοσφαιρική ορολογία της εποχής). Αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης (ακόμα τότε Απόλλων Αθηνών) τη δεκαετία του ’60, έπειτα με το Χαραυγιακό Ηλιούπολης, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής. Υπήρξε διεθνής με τις εθνικές ομαδες Νέων και Ενόπλων.

Γεννήθηκε το 1943 στη Λήμνο*, από όπου με τους γονείς και τα δύο του αδέλφια μετακόμισε αργότερα το 1957 στην Νέα Φιλαδέλφεια. Τον Ιανουάριο του 2008 τιμήθηκε από το δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και τον τοπικό αθλητικό σύλλογο του Ιωνικού Ν.Φ για τη συνολική προσφορά του στο άθλημα.

Η καριέρα στον Απόλλωνα Σμύρνης

Το χειμώνα του 1958 τον πήγε στον Απόλλωνα ο παράγοντας Παντελίδης για δοκιμή, αλλά δε “γέμισε το μάτι” στον τεχνικό Κίριλ “Τζίνα” Σιμονόφσκι λόγω του μικρού του αναστήματος. Άν και ο ίδιος ο νεαρός σκεφτόταν να υπογράψει στο Γκυζιακό, ο Παντελίδης τον κράτησε στη Ριζούπολη, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί αμέσως στην γ΄ ομάδα (νέοι) και την επόμενη χρονιά στη β΄ (αναπληρωματικοί). Το 1959 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην α΄ ομάδα σε αγώνα Κυπέλλου εναντίον του Αστέρα Αθηνών και πλέον από το 1961 καθιερώθηκε, μην έχοντας ακόμα κλείσει τα 18.

Τη σεζόν 1963-64 κατέκτησε με τον Απόλλωνα, το πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων. Για 9 περιόδους και μέχρι τον υποβιβασμό του Απόλλωνα (στο στρίψιμο του νομίσματος και μετά 3 μπαράζ) τον Ιούνιο του 1969, υπήρξε βασικότατο στέλεχος συμμετέχοντας σε 225 συναντήσεις (3 γκολ) πρωταθλήματος Α’ Εθνικής (πάνω από το 80% των συνολικών της ομάδας του). Επίσης, αγωνίστηκε σε 20 ματς κυπέλλου Ελλάδος (3 γκολ).

Υπήρξε ο πρώτος Λήμνιος που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική κατηγορία και ο μοναδικός (αν εξαιρεθεί η μία και μοναδική εμφάνιση του ξαδερφού του Νίκου Σαταράκη τη σεζόν 1962-63 με τον Απόλλωνα) ως το 2000 που αγωνίστηκε ο Δήμος Μανουσάκης. Είχε αγωνιστεί στην Εθνική Νέων και την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων. Μικρόσωμος, αριστεροπόδαρος, καλός χειριστής της μπάλας και με καλή πάσα, έλεγαν για αυτόν οι Απολλωνιστές το εξής χαρακτηριστικό:

“Ο κοντός που του έμοιασε ο Δομάζος”.

Οι ίδιοι τον έχουν συμπεριλάβει επανειλήμμενα στα δημοψηφίσματα για την ανάδειξη της ιδανικότερης 11άδας όλων των εποχών του συλλόγου. Όταν σταμάτησε να αγωνίζεται, εργάστηκε ως προπονητής σε διάφορες ομάδες μικρών κατηγοριών με σποραδικές επιτυχίες, όπως το 1981-82 που οδήγησε τον Αιολικό Μυτιλήνης από τη Γ’ στη Β’ Εθνική. Τα καλοκαίρια ενίσχυε μερικές φορές την ανεξάρτητη ομάδα των Εργατικών Κατοικιών Νέας Φιλαδέλφειας “Πρόοδος” που την αποτελούσαν αθλητές της περιοχής οι οποίοι αγωνίζονταν σε διαφορετικές ομάδες.

 

* Σε συνέντευξή του στο site koinoniki.gr το 2017 δήλωνε ότι γεννήθηκε στο Γκύζη και συνεχίζοντας ανάμεσα στα πολλά που είπε για το ξεκίνημα του ανέφερε ” … Δούλευα σε ένα εργοστάσιο το 1958 μαζί με τον ξάδερφό μου ονόματι Σακαράκης είχε γραφτεί στον Απόλλωνα και γράφτηκα κι εγώ ήταν μαζί μας και ο Νίκος Σταθόπουλος που πήγε στην ΑΕΚ. Στην αρχή δεν τους γέμιζα το μάτι επειδή ήμουν κοντός προπονητής ήταν ο Τζίνα Σιμονόφσκι Ο Παντελίδης που με γνώριζε επέμενε και με δοκίμασε ο Τζίνα του άρεσα και υπέγραψα..”

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 16/12/2022 στις 2.30 μμ στον Κόκκινο Μύλο, ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button