Περιοδικό

Κυνηγώντας τη χαρά !!!

Κυνηγώντας τη χαρά !!!

Γραφει (καθε Παρασκευή) η Χριστινα Καβουρα

Σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ  για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας πρέπει μισή ώρα την ημέρα να επισκεπτόμαστε κάποιο Μουσείο ή αίθουσα τέχνης ή τέλος πάντων κάτι ανάλογο.

Σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ  πρέπει να κάνουμε μισή ώρα  έως μία ώρα την ημέρα απολογισμό των ημερήσιων πράξεών μας εντοπίζοντας τα λάθη μας, τα οποία βέβαια μας μείωσαν τη χαρά της μέρας, προσπαθώντας να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε !

Σύμφωνα με μια έρευνα κάποιου άλλου Αμερικάνικου Πανεπιστημίου πρέπει να κάνουμε μισή ή μία ώρα την ημέρα διαλογισμό ή γιόγκα !!!

Τελικά αν μετρήσουμε τις ώρες που απαιτούνται για να καλύψουμε όλες αυτές τις έρευνες που είναι πολύ περισσότερες – ανέφερα ενδεικτικά μόνο τρεις – γιατί υπάρχουν ….  άλλες εκατόν δέκα τρεις (π.χ. για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ πρέπει να κάνουμε τόση ώρα τη μέρα άσκηση) δεν βλέπω να μας μένει καιρός για άλλα πράγματα.

Ίσως θα πρέπει να κυκλοφορούμε με ένα τεφτέρι όπου θα καταγράφουμε τα λάθη μας, την αυτοκριτική μας, τις ώρες που αφιερώσαμε σε όλα αυτά που υποτίθεται ότι θα μας έκαναν χαρούμενους !

 

Το συμπέρασμα όλων αυτών βέβαια είναι ότι το κυνήγι της χαράς απαιτεί πολύ κόπο,  χωρίς και σίγουρα αποτελέσματα, άρα καταλήγουμε στο ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι οι άνθρωποι και πολλά σοβαρά πανεπιστήμια ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το καθημερινό άγχος των ανθρώπων προσπαθώντας με πολλούς, ακόμη και παλαβούς τρόπους να μας κάνουν χαρούμενους !

Είναι η χαρά ένα μετρήσιμο γεγονός ?

 

Όταν τιθασευτούν τα σοβαρά προβλήματα και μάλιστα τα ακραία βιοποριστικά, όταν λυθεί το θέμα της πείνας τότε αρχίζει η ψυχολογία !

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, κάτι που συνέβαινε στον Β’ παγκόσμιο, για ποια ψυχολογία να μιλάμε !

Μήπως παλιά ήταν πιο χαρούμενοι οι άνθρωποι ζώντας με λιγότερα ή έχοντας λιγότερες απαιτήσεις ??

Το ψάχνω το θέμα μια που οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στη γη μας όχι μόνο δεν είναι χαρούμενοι αλλά αυτή τους η έλλειψη χαράς  πολλές φορές έχει δύσκολα και απόλυτα ορατά αποτελέσματα.

 

Λέγεται ότι :

Χαρά είναι μια συναισθηματική κατάσταση που συμβαίνει όταν προκύπτει μια συνθήκη ικανοποίησης.

Η Χαρά είναι τρόπος ζωής.

Η Ευτυχία είναι ο αυτοσκοπός της.

Η Χαρά είναι το μέσον για να φτάσεις στον απόλυτο προορισμό της ζωής.

Η Ευτυχία είναι ο απόλυτος προορισμός!

Η Χαρά είναι οι κόμβοι επιτυχίας – τα στάδια που περνάμε στη ζωή μας κατά την πορεία μας.

Η Ευτυχία είναι το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας.

 

Σύμφωνα με την ψυχολογία , η ευτυχία προέρχεται από εξωτερικές εμπειρίες. Είμαστε χαρούμενοι με ένα επίτευγμα ή με το ότι έχουμε ανθρώπους  που αγαπάμε. Και γι’ αυτό όταν αποτυγχάνουμε ή χωρίζουμε, νιώθουμε τουλάχιστον προσωρινά ότι δεν είμαστε χαρούμενοι πια.

Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και πολύ συχνά ενεργοποιείται με ότι ζούμε τη στιγμή. Δεν χρειαζόμαστε αντικείμενα ή εμπειρίες για αυτή και γι’ αυτό ακριβώς έχει μεγάλη δύναμη στη ζωή μας. Ενδεχομένως  η χαρά είναι παροδική, ενώ η ευτυχία είναι πιο μόνιμη. «Η χαρά είναι μια εφήμερη εμπειρία, επειδή οτιδήποτε αποκτήσουμε από τον εξωτερικό κόσμο είναι κι αυτό εφήμερο.

 

Τελικά καταλήγω ότι πολύ λίγα πράγματα ξέρω σχετικά με τους ορισμούς της  χαράς και της ευτυχίας,  σπάνια δώρα σύμφωνα με τα … λαμπρά παραδείγματα που βλέπουμε γύρω μας, και νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε  και να απολαμβάνουμε τη χαρά  στα μικρά καθημερινά πράγματα,  στα μικρά  θαύματα της μέρας και να είμαστε ευχαριστημένοι με τις μικροχαρές της ζωής !

 

Καλό καλοκαίρι σε όλους !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button