Λίγα πράγματα και φέτος ο τουρισμός
Λίγα πράγματα και φέτος ο τουρισμός
Επιμέλεια Θ. Δημητριάδης
Οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό είναι σε εξέλιξη, όμως θα χρειαστούν μήνες για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα γεμάτα αεροπλάνα, τα κρουαζιερόπλοια και τα beach bar πρέπει να τα ξεχάσουμε. Σε μεγάλο βαθμό, οι τουριστικές και συναφείς επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.
Η προσδοκία είναι ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι αυτό δεν σώζει την κατάσταση. Η Σαντορίνη, για παράδειγμα, υποδέχτηκε το περυσινό καλοκαίρι μόλις 3 κρουαζιερόπλοια σε σύγκριση με τα 600 του 2019.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν οι μεσογειακές χώρες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 70%, μια προειδοποίηση προς την τουριστική βιομηχανία να προετοιμάζεται για μια ακόμη δύσκολη χρονιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των χειμερινών οικονομικών της προβλέψεων δείχνει ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2020 η μεγαλύτερη μείωση διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη. Το 2021 πιθανό να υπάρξει κάπως αυξημένη κίνηση για καλοκαιρινές διακοπές από τουρίστες που έχουν αναβάλει πέρυσι τα σχέδιά τους και διαθέτουν αυξημένες αποταμιεύσεις. Εντούτοις, οι ευρωπαίοι συνήθως προγραμματίζουν τα πάντα, Και επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει σχεδιασμός διακοπών από νωρίς, λόγω των περιορισμών που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στα αεροπορικά ταξίδια, αυτή η τουριστική κίνηση εκτιμάται θα εκδηλωθεί με αυθόρμητο τρόπο και θα κατευθυνθεί κυρίως σε ταξίδια εντός των χωρών ή σε κοντινούς προορισμούς γειτονικών χωρών προσβάσιμους με αυτοκίνητο.
Το τουριστικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα καθιστά περισσότερο ευάλωτη την τουριστική βιομηχανία της χώρας στην πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2020 καταγράφεται στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συνολική μείωση διανυκτερεύσεων (-73%) και μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών προερχόμενων από χώρες εκτός ΕΕ (77%).
Οι άνθρωποι του κλάδου λένε ότι αυτό είναι ήδη ορατό από το πρώτο δίμηνο του έτους. Ο Paolo Manca, διευθυντής της αλυσίδας Felix Hotels στη Σαρδηνία, λέει ότι αυτή την εποχή οι κρατήσεις για το καλοκαίρι θα ήταν περίπου στο 30% καθώς ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος από τον μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι σελίδες στα βιβλία των κρατήσεων είναι λευκές.
Η κατάσταση για τους ιδιοκτήτες είναι δύσκολη καθώς εξακολουθούν να πληρώνουν το κόστος συντήρησης και μίσθωσης χωρίς εγγύηση εισοδήματος.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούμε να ανοίξουμε», λέει στο Bloomberg ο Μανώλης Καραμολέγκος, ιδιοκτήτης του Meltemi Hotels and Resorts στη Σαντορίνη και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις προετοιμασίες για την τελευταία στιγμή».
Ο τουρισμός είναι κρίσιμος για πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και το 17% στην Πορτογαλία. Ο τουρισμός είναι ο κύριος εργοδότης σε περιοχές όπου απουσιάζουν άλλες βιομηχανίες, παρέχοντας ζωτικό εισόδημα για οικογένειες και υποστήριξη προς τις τοπικές οικονομίες.
Οι προοπτικές θα βελτιωθούν καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Ωστόσο οι μεταλλάξεις του ιού απειλούν την ανάκαμψη. Ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, τα οφέλη δεν θα είναι τα ίδια για όλους. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ευνοηθούν οι κοντινοί προορισμοί σε σχέση με προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Εν τω μεταξύ, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά αργά – και αμφιλεγόμενα – οι κυβερνήσεις αναζητούν την οποιαδήποτε ευκαιρία για να βοηθήσουν τον τουρισμό.
Η Ελλάδα θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα πιστοποιητικό ώστε όσοι εμβολιάζονται να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο ηγείται του εμβολιασμού σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.
Οι προβλέψεις της TUI
Η TUI AG, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το φετινό καλοκαίρι σχεδιάζει να προσφέρει τα 4/5 από τα προγράμματα διακοπών που συνήθως πουλά. Η TUI στοιχηματίζει στην ταχύτητα της επιχείρησης εμβολιασμού στη Βρετανία που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές. Όμως ο υπουργός Μεταφορών της βρετανικής κυβέρνησης Grant Shapps ενημέρωσε τους Βρετανούς αυτήν την εβδομάδα να μην κάνουν κρατήσεις δεδομένης της αβεβαιότητας.
«Απλώς δεν ξέρω την απάντηση στο ερώτημα πού θα φτάσουμε αυτό το καλοκαίρι». Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις τίποτα σε αυτό το στάδιο».
Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νότια Ευρώπη βλέπουν ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση, η οποία θα αντισταθμίσει ένα μέρος της χασούρας από τα έσοδα. Στην Πορτογαλία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pestana Hotel Group Jose Theotonio είπε ότι οι προσφορές του Ιανουαρίου είχαν μεγάλη ζήτηση από τους Πορτογάλους, καθώς ο συνεχιζόμενος φόβος για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και καραντίνες αποθάρρυνε τους ξένους επισκέπτες.
Θεωρητικά ο εμβολιασμός θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στα σκληρά μέτρα, όμως ακόμα κι αυτό είναι για την ώρα πολύ ασαφές. Οι κυβερνήσεις συχνά υιοθετούν περιοριστικά μέτρα χωρίς σαφές πλάνο με ό,τι αυτό σημαίνει για πελάτες και επιχειρήσεις. «Χρειαζόμαστε σαφείς ενδείξεις από την κυβέρνηση, όσον αφορά τις οδηγίες ασφαλείας, τα πρωτόκολλα, προκειμένου να προγραμματίσουμε» λέει ο Manca, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συλλόγου ξενοδόχων Federalberghi Sardegna.
«Για τον τουρισμό, η έλλειψη σαφήνειας είναι τόσο επιβλαβής όσο ο ίδιος ο Covid».
(πηγή: Λευτεριά 13-2-21)