Απόψεις

Λημνιά φούλια, πως και πόσο διαφορετικά και ποιοτικά ήταν !

Για τα (ξεχασμένα) Λημνιά  φούλια η κουβέντα,  μετά την αρχική ανάρτηση και φωτογραφία του Παύλου Τσελεπή.

Στο Κινητό, στο σπίτι είδα να μπαίνουν σε ένα διάλογο γεματο μνημες και πληροφοριες αρκετοι.

Τωρα, στο Σταθμο,  βρηκα στο F/B τις παρακατω αναρτησεις.

Να προσθεσω τη μικρη μου εμπειρία: αν θυμάμαι καλά,  πριν μερικα χρόνια τέτοια φούλια της Λήμνου, νομιζω πιο μικρα απο της  φωτογραφιας  και στρογγυλά,  έβρισκες στο καταστημα Παπαζιαν, που μαλλον τα καλλιεργούσε ο ιδιος στην περιοχη των Καμινιων. Μάλιστα ήταν ψημένα,  φυσικά,  αλλά ανάλατα !

 Ο Χρηστος Κακαρνιάς, ο οποίος στο κινητό μου υπήρχε στο διάλογο,  ως ρεπορτερ της αγροτικής οικονομίας του Νησιου,   ας το ψαξει για μια  ολοκληρωμένη εικόνα,  αφου και αυτό το προϊόν είχε τα ιδιαίτερα λημνιά του χαρακτηρίστηκα!  Η.Κ.

 

Τσελεπής Παύλος

Τα φούλια της Λήμνου

Αφορμή για τη παρακάτω συζήτηση είναι τα ΄΄φούλια΄΄ (οπως τα λέμε στη Λήμνο) φιστίκια αράπικα που βρήκα στο πατρικό σπίτι της συζύγου μου τα οποία δημοσιεύω στη παρακάτω φωτογραφία. Ο σπόρος αυτός είχε καλλιεργηθεί στη περιοχή της Χορταρόλιμνης. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι το φυτό ονομάζεται αραχίδα. Το φυτό κατάγεται από τη Βραζιλία. Εκεί μεταφέρθηκε και αρχικά καλλιεργήθηκε στην Αφρική από εμπόρους των Νέγρων για τη διατροφή των τελευταίων στο ταξίδι από Αφρική στην Αμερική.

Κάνοντας αναζήτηση με τη λέξη φούλια η αναζήτηση με οδήγησε σε ένα είδος μικρού κουκιού. Παρακαλείται ο Χρίστος Κακαρνιάς να μας διαφωτίσει για την καλλιέργεια αυτού του είδους φιστικιού στο κτήμα της παλιάς μητρόπολης αλλά και στη Λήμνο γενικότερα. Αυτό που ξέρω είναι ότι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη.

 

Βαγγέλης Μορακης

Το φιστίκι που έχω δει και δοκιμάσει και εγώ είναι η μικρόσπορη ποικιλία. Φούλι (εδώ μπορεί να κάνω λάθος) ονομαζόταν όχι το καθαρισμένο φιστίκι αλλά όλο το κέλυφος με συνήθως πάνω από 2 φιστίκια. (3-4-5). Αυτό αλατιζόταν και ψηνόταν στον φούρνο στο κέλυφος που μικρός έγλυφα (το κέλυφος) για το αλάτι και γενικά μου φαινόταν νόστιμο αν και δεν τρωγόταν φυσικά (ξυλώδες κέλυφος). Τρωγόταν τα εσωτερικά φιστίκια που ήταν στο 1/2 προς 1/3 του μεγέθους των μεγαλύτερων που βρίσκουμε πλέον στο εμπόριο. Είχαν διαφορετική γεύση, σαφώς πιο αρεστά (νόστιμα) από την μεγάλη παραλλαγή. Μπροστά στα ντόπια φιστίκια δεν τρώγαμε τα ξένα τα οποία τότε ίσως ήταν νωρίς (οικονομικά) να κυκλοφορήσουν ίσως λόγω νοστιμιάς και ντόπιας παραγωγής δεν είχαν ζήτηση.

Για τις φώτο σαν αυτή καλό είναι να περιέχουν ένα κέρμα (δίπλα πχ του ευρώ), που δίνει μια συγκριτική εικόνα των μεγεθών.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button