Λήμνος

45.000 χυμοί φρούτων και 45.000 φέτες ψωμί με πάστα ελιάς. Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ !

45.000 χυμοί φρούτων και 45.000 φέτες ψωμί με πάστα ελιάς. Οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ !

Μιλησαμε τηλεφωνικά στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ με τον Συνεργάτη μας, απο την εποχη που εργαζοταν ως υπαλληλος για 10 χρονια στη Λημνο, τον Θ. Δημητριαδη, ταχτικό χρονογράφο του siteμας και μας περιέγραψε το Χριστουγεννιάτικο Χωριο που λειτουργούν,  κάθε χρονο,  οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ της ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ…

Οσα ακούστηκαν στο ΡΑΔΙΟ μας γέμισαν χαρα και κάπως τους ζηλέψαμε…

Ο Θοδωρος, απο δραστηρια μελη των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ της  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ μας έστειλε μερικα γραφτα στοιχεία για το πώς λειτουργεί το ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, είναι εντυπωσιακά!  Η.Κ.

 ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ της  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ !

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Περισσότεροι από 45.000 υπολογίζεται να είναι φέτος οι επισκέπτες του Χριστουγεννιάτικου Χωριού της Κατερίνης – 81 σχολεία και νηπιαγωγεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό (από τον νομό Πιερίας, τη βόρεια Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αγγλία, Σκανδιναβία κ.ά.), εκπαιδευτικοί, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, νέοι και μεγαλύτεροι. Πέρσι το επισκέφτηκαν 42.000 άτομα ενώ φέτος αναμένεται να σπάσει νέο ρεκόρ.

Κι όλοι αυτοί θα κεραστούν, εντελώς δωρεάν, έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, ζεστό μυρωδάτο καφέ, ποπ-κορν, μελομακάρονα, μια φέτα ζεστό ψωμί με πάστα ελιάς από τον ξυλόφουρνο, μια κούπα παραδοσιακή σούπα (ρεβίθια, φακές, φασόλια) κ.ά.

 Πολλοί ρωτούν, πού τα βρίσκουν τα χρήματα οι εθελοντές για αυτά και τα άλλα έξοδα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, αφού τα έξοδα δεν καλύπτονται – όπως λ.χ. το Πάρκο των Χρωμάτων από τον Δήμο ή άλλες επιχορηγήσεις.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Δωρεάν λάβατε – δωρεάν δότε.

 Όπως είναι γνωστό, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, με τους 3.400 εθελοντές, που οργανώνει εδώ και χρόνια το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στον Καπνικό Σταθμό, στη βόρεια είσοδο της πόλης, δίπλα στο τεράστιο δωρεάν πάρκινγκ των δικαστηρίων Κατερίνης, έχει ως βασική αρχή της την αχρήματη συναλλαγή. Με άλλα λόγια ούτε αγοράζει, ούτε πουλάει, ούτε δέχεται χρήματα. Όλα τα έξοδα των 28 δράσεων της (διανομές Χωρίς Μεσάζοντες, Κοινωνικό Φαρμακείο, κοινωνικό Ιατρείο, κοινωνικό Παντοπωλείο, πυροπροστασία Ολύμπου, βιβλιοθήκες, διαγωνισμός διηγήματος, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.ά.) τα καλύπτουν οι 151 χορηγοί του νομού μας και άλλοι από το εξωτερικό.

 Δύο παραδείγματα: Τα ψωμιά (που τα προσφέρει γνωστούς μεγάλος φούρνος της πόλης μας) και οι 45.000 χυμοί.

 

Πέρσι με τη συναυλία της Γλυκερίας (η οποία ήλθε με την ορχήστρα της δωρεάν), οι 2.000 επισκέπτες του Χριστουγεννιάτικου Χωριού πού ήλθαν για τη συναυλία, αντί για εισιτήριο έφεραν ο καθένας, προαιρετικά, κι από 1-2 κιλά τρόφιμα για τις 700 άπορες οικογένειες που υποστηρίζουν η Εθελοντική Ομάδα και οι Γιατροί του Κόσμου μέσα στον Καπνικό Σταθμό.

Ανάμεσα στα άλλα, μαζεύτηκαν τότε και 2 τόνοι αλεύρι. Ένα μέρος από αυτό το αλεύρι δόθηκε σε γνωστό φούρνο της πόλης, κι αυτός με τη σειρά του προσφέρθηκε καθημερινά όλες τις μέρες λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού να προμηθεύει με φρεσκοψημένο νόστιμο ψωμί.

 Κάτι παρόμοιο έγινε και με τους χυμούς. Πριν από 2 εβδομάδες μια άλλη ομάδα της Ε.Ο.Δ.Ν.Π., που ονομάζεται Χωρίς Μεσάζοντες (η γνωστή από το Κίνημα της Πατάτας), οργάνωσε στο πάρκινγκ των δικαστηρίων μια ακόμα διανομή με εποχικά φρούτα (μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, σταφύλια Crimson). Εκείνη τη μέρα οι τρεις παραγωγοί πούλησαν περίπου 50 τόνους προϊόντα τους και εισέπραξαν ζεστό χρήμα μετρητά – αντί να δώσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστική τιμή σε εμπόρους και, αντί για μετρητά, να πάρουν από αυτούς επιταγές για να εισπράξουν του χρόνου. Πολύ ευχαριστημένοι λοιπόν, χάρισαν στην Εθελοντική Ομάδα μεγάλη ποσότητα πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

 Έτσι, λοιπόν, οι ευγενικές και χαρούμενες εθελόντριες του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στον Καπνικό Σταθμό, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα σερβίρουν δωρεάν συνολικά πάνω από 45.000 φρεσκοστυμμένους χυμούς.

Παρόμοια, άλλοι χορηγοί θα προσφέρουν στον ξυλόφουρνο ψωμί με πάστα ελιάς, στον Καφενέ, ζεστό τσάι, καφέ, σοκολάτα ή κρασί, ποπ-κορν, στο σπιτάκι της Ζαχαρούλας μελομακάρονα, στην Κουζίνα της Γιαγιάς μια κούπα φακές, ρεβίθια, φασόλια με μαυρολάχανα κ.ά.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button