Απόψεις

20 Ιουνίου, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στη Σκιά του Ναυαγίου της Πύλου…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λήμνου :

Από το 2000 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γιγαντώθηκε, όπως φανερώνει και το παρακάτω διάγραμμα από την πρόσφατη (Ιούνιος 2023) έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφονται αυξητικές τάσεις, καθώς συνεχίζονται οι πολεμικές συρράξεις και οι διώξεις, ενώ αυξάνεται η φτώχεια και εντείνονται οι κίνδυνοι από την κλιματική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 είναι η χρονιά με την υψηλότερη, ιστορικά, αύξηση του αριθμού προσφύγων (35,3 εκατ.), γεγονός το οποίο συνδέεται με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς 11,6 εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς εστία και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές εντός ή/ και εκτός της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας το 52% των προσφύγων και των ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία προέρχεται από τη Συρία (6,5 εκατ.), την Ουκρανία (5,7 εκατ.) και το Αφγανιστάν (5,7 εκατ.).

“Αυτοί δεν είναι απλοί αριθμοί. Πρόκειται για γυναίκες, παιδιά και άνδρες που κάνουν δύσκολα ταξίδια — συχνά αντιμετωπίζοντας τη βία, την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και την κακοποίηση. Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει το καθήκον μας να προστατεύουμε και να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και την υποχρέωσή μας να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους υποστήριξης”. (σημερινή δήλωση ΓΓ ΟΗE Αντόνιο Γκουτέρες)

Ο κορυφαίος Έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης είχε πει ότι “μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο”.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες όμως από την τραγωδία με τους εκατοντάδες νεκρούς ανοιχτά της Πύλου δείχνουν ότι ο κόσμος παραμένει άδικος. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος παραμένουν ένας υγρός τάφος για τους πρόσφυγες γιατί εξακολουθούν να κυριαρχούν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και οι πολιτικές των pushbacks που βάζουν την ανθρώπινη ζωή σε δεύτερη μοίρα.

Όλοι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να δοθεί τέλος σε ανθρώπινες τραγωδίες,όπως αυτή που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες.

Η Πύλος είναι η πιο εμφατική υπόμνηση για το που οδηγεί ο πολιτικός κυνισμός που φυτεύει φράγματα, αλλά θερίζει ναυάγια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εγκλωβισμένοι στη διαχείριση μίας καταστροφικής πολιτικής. Είναι αναγκαίο και εφικτό η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει για την αναθεώρηση του Δουβλίνου-2 στην κατεύθυνση ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο θα κατανέμει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη και θα εξασφαλίζει νόμιμες οδούς κίνησης και ελέγχου των μεταναστών και των προσφύγων“. (Αλέξης Τσίπρας, 17/06/2023)

iSYRIZA
http://www.isyriza.gr/

LimnosNea.gr  Η Φωτογραφία ειναι του 1918, τοτε με Έλληνες πρόσφυγες…

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button