Απόψεις

25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΣΒΟΥ                               

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ –  Μυτιλήνη, 25 Νοεμβρίου  2021

« 25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

             Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας γεγονός που αποδεικνύει τη  θεμελιωμένη αδυναμία αποδοχής της ισότητας των φύλων ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος δήλωσε:

«Η «πανδημία» της έμφυλης βίας δυστυχώς συναγωνίζεται αυτήν του κορωνοϊού. Συμβαίνει καθημερινά, αόρατα, σιωπηλά, στο σπίτι, στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια. Έχουμε χρέος να  ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι. Το θέμα της έμφυλης βίας, της ψυχολογικής και σωματικής καταπίεσης, αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Εμείς οι άντρες οφείλουμε μακριά από αυτή τη λογική να το δείχνουμε με πράξεις. Οφείλουμε όχι απλώς να ακούσουμε αυτές τις φωνές αλλά και να μιλήσουμε τη δική τους γλώσσα. Είναι αναγκαίο να μάθουμε να λειτουργούμε διαφορετικά, να αποδεχόμαστε τις έννοιες της ισότητας και της συναίνεσης  όχι θεωρητικά  αλλά με την ενσώματη καθημερινή μας συμπεριφορά. Να δώσουμε χώρο, να ακούσουμε, να αναλάβουμε την ευθύνη, να επανορθώσουμε, να αλλάξουμε, να γίνουμε  «σωστοί άνδρες». Οι δικές μας πράξεις είναι αυτές που μπορούν να  γίνουν αφετηρία μεγάλων και ουσιαστικών κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών. Η ανάγκη για σοβαρές και μελετημένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις είναι τεράστια. Για να στέκονται τα παιδιά μας  κριτικά και να αποδομούν τα έμφυλα στερεότυπα. Για να λειτουργούν με βάση την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σχολική και εξωσχολική καθημερινότητά τους, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και μελλοντικά εργασιακή. Για να αλλάξουμε τα «δεδομένα». Η σιωπή όλων είναι επιλογή και εν τέλει αποδοχή. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Πολιτεία και κοινωνία για να πάψει το σπίτι και ο χώρος εργασίας να είναι τόπος μαρτυρίου και να μένει ατιμώρητο το “έγκλημα πίσω από τις κλειστές πόρτες”. Το σπίτι είναι το καταφύγιο ασφάλειας  όλων μας. Έτσι πρέπει να νοιώθουμε. Απαιτείται ισχυρό και ανθεκτικό δίχτυ προστασίας. Είναι χρέος κάθε δημοκρατικής Πολιτείας και αποτελεί δείκτη της ποιότητας της , η πρόληψη και μείωση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας . Όλοι μαζί ας κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στο κεφάλαιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ας χτίσουμε ένα κόσμο από την αρχή. Ένα κόσμο όπου τα παιδιά μας θα σέβονται και θα αγαπούν το αντίθετο φύλλο. Ένα μήνυμα για το μέλλον τους αλλά και για το παρόν. Η λογική ότι η βία θεωρείται συνοδευτικό του φύλλου των γυναικών πρέπει να εκλείψει. Ο ένας εμπνέει τον άλλον και συνοδοιπόροι στη ζωή δημιουργούμε. Από το πατριαρχικό «σχετίζεσθαι» ας περάσουμε σε ένα ισότιμο και συντροφικό «μαζί». Ένα «μαζί» απαλλαγμένο από τις κληρονομιές του παρελθόντος».

 

 

 

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button