Περιοδικό

Με ρωτάνε: γιατι φεύγεις κυρία Βαρβάρα;

Σκέψεις και εικόνες.
Στο τέλος γίνονται οι απολογισμοί.
Το τέλος οσονούπω φτάνει.
Ύστερα από 20 μήνες συνεχούς διαμονής μου στο νησί λόγω κορωνοϊού,με μειωμένο τον κίνδυνο «πιστεύω» ετοιμάζομαι να επιστρέψω στο κλεινόν Άστυ,κουβαλώντας μαζί μου μασκοφόρες ανεμοδαρμένες αναμνήσεις.
Ήταν σκληρός ο χειμώνας; με ρωτάνε.

Οταν φοβάσαι τον ιό,δε σου φταίνε οι εποχές γιατί ο ίδιος αποδείχθηκε τολμηρότερος από ότι τον υπολογίζαμε και μεις ανώριμοι από όσο μας υπολόγιζε.
Χρειάστηκα λίγο περισσότερη δύναμη από ότι μου περίσευε λόγω ηλικίας και την άντλησα ως την τελευταία σταγόνα.Πέρασα πρώτη φορά στη ζωή μου Γιορτή ,Γενέθλια,Χριστούγεννα, Ανάσταση ,Παναγιάς παρέα με τους Νοτιάδες και τους Βοριάδες,τα κυκλάμινα που φύτρωναν στο ακατοίκητο της Αριάδνης και τις ανεμώνες στις παριφές των αναμνήσεων.Μόνος περίπατος το κοιμητήρι.Μόνος διάλογος το τηλέφωνο,μόνες εικόνες το Skype, ευλογημένη τεχνολογία,της βγάζω το καπέλο.
Αυτά από την πλευρά μου.
Ευτυχώς υπήρξε και μια άλλη πλευρά αυτή η εσώκλειστη δημιουργική ,της γραφής,της ανάγνωσης,της αναγνώρισης και εκτίμησης των συνανθρώπων μου.
Ετσι με πρωτοβουλία της COSMOTE ΤV και για ένα ντοκυμαντέρ του HISTORY CHANNEL (που οσονούπω θα προβληθεί) ο πολιτιστικός σύλλογος Μούδρου Παύλος Κουντουριώτης με τη βοήθεια μου και τη διάθεση του σπιτιού μου ,συμμετείχαμε με το δρώμενο του ντυσίματος της νύφης.
Η ΕΡΤ 3 επίσης μου έκανε την τιμή μιας συνέντευξης στα πλαίσια ενός ντοκυμαντέρ « Η γυναίκα στον πόλεμο του 40» με αφορμή το βιβλίο μου « Να μη ξεχνάς ,είναι αμαρτία να ξεχνάς»
Το ντοκυμαντέρ θα προβληθεί οσονούπω κι αυτό.

Ο πανδημιακός ιός έκανε ωστόσο τη δουλειά του κι εμείς οι κάτοικοι του νησιού,υποταγείς θα έλεγα με περηφάνεια, στις υγειονομικές απαιτήσεις και με τη φροντίδα των τοπικών αρχών που πολύ σύντομα φρόντισαν για τα rapid test και τους άψογα διανεργηθέντες εμβολιασμούς καταφέραμε να έχουμε ελάχιστα κρούσματα και με απόλυτη υπευθυνότητα προστασίας να προβούμε σε περιορισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως τα εγκαίνια του μουσείου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΛΩΤΗΣ και ορισμένες παρουσιάσεις βιβλίων μεταξύ των οποίων και το δικό μου «Ψιτ Ψιτ ακούει κανείς;»
Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην αναφέρω ότι τα ραδιόφωνα του νησιού ήταν η πραγματική ενημερωτική και διανθιστική αρωγή όλους αυτούς τους σκοτεινούς μήνες της πανδημίας και το μικρόφωνό τους ήταν ανοιχτό όταν το ζήτησα ή μου ζητήθηκε Η φωνή της Μαρίας Κατσάνου της Δέσποινας Βασιλειάδου και του Ηλία Κότσαλη ήταν το βάλσαμο στις ψυχές μας,στην ψυχή μου ας μου επιτραπεί ,που μόνη της βολόδερνε στο πουθενά …Ναι η μοναξιά είναι το πουθενά αν δεν τη δαμάσεις.Κι εγώ τους 20 μοναχικούς μήνες στο νησί,ασκήθηκα στον θηριοδαμασμό.

Με ρωτάνε οι γείτονες που πάντα με είχαν στο νού τους χιονιάδες …γιατί φεύγεις κυρία Βαρβάρα;Μείνε και φέτος.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συντροφιά, την αγάπη και τιμή των σπουδαίων μας εκπαιδευτικών Μαρίας Παπαπαναγιώτου και Δώρας Λυμπέρη να με προσκαλούν στις διαδυκτιακές τους επετειακές συναντήσεις ,την έννοια του Νεκτάριου και της Βενετούλας να μη μου λείψει τίποτα,το χάδι,το μαντήλι όταν έσταζε το μάτι στις δύσκολες γιορτινές μέρες …δεν έχω λόγια για όλους τους συνχωριανούς μου και ιδιαίτερα στην έμπειρη ακούραστη υπομονετική γιατρέσσα μου Δέσποινα Κατσανέρη της οποίας την αμέριστη φροντίδα είχα στα διάφορα που μου έλαχαν όλο αυτό το διάστημα ,ουκ ολίγα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Νίτσα Δώρα,ιέρεια του πολιτισμού του νησιού,που μοιραζόταν μαζί μου τηλεφωνικά την ποίηση και τη λογοτεχνία που στήριξαν άπειρες μοναχικές ιδρωμένες από ψυχική κόπωση στιγμές.
Τους ξενοχωρήτες Παναγιώτη και Χρήστο για τις γεμάτες καλούδια αγκαλιές τους και το αναπάντεχο κόκκινο κυκλάμινο του Θύμιου τη μέρα της γιορτής μου.

Τα γατάκια μου να μου ταϊζετε.Το «μου» δεν είναι κτητικό,χαϊδευτικό είναι .Η Ζούζα ,ο Φωφώκος ,η Νινέτα,ο Λούης και όλα τους τα σόγια,αδέσποτα είναι και τα δεσπότιζα όσο ήμουν εδώ.
Και η κοινότητα ας είναι αρωγός και ας φροντίσει να γίνονται και στο Μούδρο στειρώσεις από το συνεργείο που επισκέπτεται το νησί δις το χρόνο.
Τα αδέσποτα γατιά δε μεταφέρονται στον Πλατύ εύκολα.Και είναι πάρα πολλά !!!

Καλό και λυτρωτικό χειμώνα σας εύχομαι.Βάλτε ένα χεράκι οι ανεμβολίαστοι, το επόμενο καλοκαίρι να μη λείπει κανείς …μόνο οι μάσκες…
Λήμνο μου όμορφο νησί ,ορίζοντες γιομάτο… σαν τον ήλιο σου ,ήλιος αλλού δε λάμπει !!!Καλό χειμώνα !

LimnosNea.gr Η φωτογραφία (του Γ. Κοντέλη) ειναι προ κορονοϊου σε εκδήλωση στο νεο- κατασκευασμένο Πάρκο του Μουδρου. 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button