Επίκαιρα

Καιρός για φασουλάδα! Χορταστική, νόστιμη, εύκολη !

Κάνει κρύο κι είναι ο καιρός για ζεστή φασουλάδα

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

 

Η φασουλάδα είναι το εθνικό μας φαγητό. Ό,τι πρέπει τώρα το χειμώνα.

στο μαγείρεμα, αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Σε πολλά εστιατόρια θεωρείται και σπεσιαλιτέ. Σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, στα καταφύγια και ορεινούς προορισμούς μαζί με τη γίδα βραστή είναι το πιο αγαπητό (βαθύ) πιάτο. Αν βρείτε φασόλια Πρεσπών, είναι ιδανικά. Μπορεί να στοιχίζουν διπλάσια, αλλά αξίζουν τον κόπο, είναι ψιλόφλουδα, βραστερά και πολύ νόστιμα. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν ότι η φασουλάδα είναι το εθνικό μας φαγητό. Τους ήταν αδιανόητο να έχει τέτοιο βαρυσήμαντο τίτλο ένα τόσο ταπεινό και φτωχικό φαγητό.

Παλιότερα η φασουλάδα ήταν ένα από τα βασικά φαγητά στο στρατό και την έφτιαχναν σε μεγάλα καζάνια. Από εκεί προέρχονται και δύο σχετικές εκφράσεις:  «Φασουλάδα τρομερή, κάθε βήμα και βροντή», και «Φαντάρος περνά, αρβύλα βροντά, η κάλτσα του μυρίζει κι ο φίλος του σφυρίζει».

Ναι, η φασουλάδα είναι φτωχική στο κόστος υλικών και παρασκευής, αλλά πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία. Τα φασόλια είναι πολύτιμη πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμινών και τα λαχανικά που συμμετέχουν στο μαγείρεμά της είναι εξίσου σημαντικά για τη διατροφή μας. Στα δύσκολα χρόνια που πέρασε παλιότερα η χώρα μας, η φασολάδα ήταν ένα οικονομικό και χορταστικό φαγητό για όλη την οικογένεια. Συνήθιζαν να τη λένε «το κρέας του φτωχού» και δεν είχαν καθόλου άδικο. Οι παλιές μαγείρισσες έβαζαν μέσα στην κατσαρόλα και μια πατάτα, που λίγο πριν κατεβάσουν το φαγητό την έβγαζαν, την έλιωναν με ένα πιρούνι και την πρόσθεταν και πάλι μέσα για να χυλώσουν ακόμη καλύτερα τα φασόλια.

Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι τα φασόλια με μαύρα λάχανα είναι από τα πιο αγαπητά φαγητά των Ποντίων.

ΥΛΙΚΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

750 γραμμάρια φασόλια τα βάζουμε αποβραδίς να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα προσθέτουμε ψιλοκομμένο ένα κρεμμύδι, ένα ψιλοκομμένο καρώτο, λίγο σέλινο επίσης ψιλοκομμένο, μια κουταλιά σάλτσα, μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι, μισή κονσέρβα κονκασέ (ή δύο ντομάτες ώριμες και ψιλοκομμένες), 2 κύβους βοδινό, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Όχι αλάτι.

Σιγοβράζουν περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα. Συνήθως ο χρόνος βρασμού είναι 1 – 1 ½ ώρα. Εάν είναι μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα ή στην χύτρα ταχύτητας, τότε περίπου μόνο 30 λεπτά.

Συνοδεύεται από αλμυρές σαρδέλες ή κολιό ή λακέρδα Λήμνου (ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ ή ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ), ή ρέγκα, τουρσί, ελιές, ταραμοσαλάτα, φέτα καλαθάκι Λήμνου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button