Περιοδικό

Φόνοι γυναικών

Φόνοι γυναικών

Γράφει η Χριστινα Κάβουρα

Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στον θρύλο για την ανθρωποθυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα.

Επίσης το Δημοτικό τραγούδι «Ο Μενούσης» δεν πάει πίσω.

Απ ότι βλέπω στην περίπτωσή μας δεν βοηθά ούτε η δημοτική ποίηση ούτε η φιλολογία, αναφέρομαι στο πασίγνωστο έργο του Σαίξπηρ «Οθέλλος»

Η Δεισδαιμόνα (αγγλικάDesdemona) είναι ένας από τους 27 δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού. Πήρε το όνομά του από τη Δεισδαιμόνα, γυναίκα του Οθέλλου στο έργο του Σαίξπηρ Οθέλλος, όπου ο Οθέλλος τρελός από ζήλεια σκοτώνει τη Δεισδαιμόνα.

 

Σίγουρα παγκόσμιο φαινόμενο οι γυναικοκτονίες, σε κάποια κράτη πολύ συνηθισμένες, καλυμμένες από σιωπή αλλά και από τη σιωπή του Νόμου που δεν τις αγγίζει.

Αυτή η κτητικότητα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων ανδρών που εξακολουθούν να θεωρούν τη γυναίκα κτήμα τους δύσκολα αλλάζει. Μια παράδοση πολλών ετών που διαιωνίζεται μέσα από τραγούδια, βιβλία, θεατρικά αλλά και τρόπους ανατροφής των αγοριών πώς να αλλάξει?

Οι γυναίκες μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια διεκδίκησαν και πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους, πήραν δικαιώματα  που δεν είχαν σε καμία περίπτωση οι γυναίκες του περασμένου μόλις αιώνα,  το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε επιτέλους και στη χώρα μας, οι γυναίκες χειραφετήθηκαν, απέκτησαν περισσότερη μόρφωση,  κατέκτησαν τον εργασιακό τομέα, απέκτησαν δικά τους χρήματα, κράτησαν το δικό τους όνομα, απηλλάγησαν από τη γενική κτητική του ονόματος του συζύγου, και οι περισσότερες κατάλαβαν ότι όταν δεν περνάς καλά σε μια σχέση, σε ένα γάμο, σε μια συμβίωση, φεύγεις !

Αυτό το «φεύγεις» αλλά και το άλλο να έχεις λόγο σε κάθε τι που σε αφορά, για κάποιους συζύγους, συντρόφους, εραστές ή και δυνητικούς εραστές είναι αδιανόητο.

Αυτή η ελευθερία των γυναικών, η κατακτημένη μέσα από προσπάθειες και αγώνες ισότητα των φύλων, το δικαίωμα να αποφασίζεις για τη ζωή σου, δεν είναι αυτονόητο για όλους και δυστυχώς το βλέπουμε στην πράξη. Πόσες γυναικοκτονίες είχαμε εμείς, μια μικρή χώρα τον τελευταίο καιρό ! Δεν αναφέρομαι σε καμιά περίπτωση στο θεοκρατούμενο και ανδροκρατούμενο Ιράν, ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στην Ινδονησία όπου καθώς μαθαίνω συνεχίζονται ακόμα οι κλειτοριδεκτομές.

Μιλάω για εμάς, για την Αστυνομία που θα πρέπει να είναι πιο επεμβατική και αποτελεσματική, για τις γυναίκες που πρέπει να ξεπεράσουν το φόβο τους και με το πρώτο σύμπτωμα να αλλάζουν πορεία. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες κακές και απαράδεκτες ενδείξεις !

Γυναίκες βιάζονται, γυναίκες κακοποιούνται, γυναίκες δολοφονούνται ! Ποια άρρωστη διεστραμμένη ψυχολογία κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα καθημερινά εγκλήματα ?

 

Μεγάλος Θεός ο Έρωτας δεν αντιλέγω αλλά μήπως η επιλογή του συντρόφου πρέπει να βασίζεται και σε άλλα κριτήρια !

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button