Λήμνος

Η αγροτική παράδοση της Λημνου, μάθημα !

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Λήμνου διδάσκεται στους μαθητές                                      του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου

Η συμμετοχή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), που έχει εγκριθεί από το  Υπουργείο Πολιτισμού,  συνεχίζεται τους τελευταίους δύο μήνες με μεγάλη επιτυχία.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται από τον επιστημονικό υπεύθυνο, Ραφαήλ Γιαννέλη, έχουν κατανοήσει με τρόπο βιωματικό την αξία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό του αναλυτικού προγράμματος σχετικά με την τοπική ιστορία και παράδοση.

Ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο του Προγράμματος και το MEDINA για το πλεονέκτημα που δίνουν στους μαθητές του σχολείου μας και τη γνώση που προσφέρουν για την πλούσια και τόσο σημαντική πολιτισμική μας παράδοσης ιδιαίτερα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Στα σεμινάρια αναλύονται διάφορες ενότητες που καλύπτουν θεματικές όπως η μάντρα και ο ρόλος της, διάφορες παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές – παραδοσιακές ποικιλίες της Λήμνου, ήθη και έθιμα του νησιού, ο κόσμος του κεχαγιά της Λήμνου, η κτηνοτροφική παράδοση της Λήμνου και τα τυριά της, η γαστρονομική παράδοση της Λήμνου και ο ρόλος της στη βιώσιμη ανάπτυξη και ο ρόλος και η κατασκευή των παραδοσιακών τυρβολιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές προσεγγίσεις και επισκέψεις στο πεδίο.

Η Διευθύντρια

Χαριτίνη Φωτοπούλου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button