Απόψεις

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – Θα αγοράζουμε τον αέρα που αναπνέουμε

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ - Θα αγοράζουμε τον αέρα που αναπνέουμε

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – Θα αγοράζουμε τον αέρα που αναπνέουμε

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι γονείς και οι παππούδες μας παλιά έπιναν νερό από τουλούμπες και πηγάδια. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κι εμείς πίναμε άφοβα νερό από τη βρύση του σπιτιού μας. Σήμερα όμως οι περισσότεροι αγοράζουμε έμφιαλωμένο ή έχουμε βάλει φίλτρο.

Όπως πάνε τα πράγματα με την πανδημία και τον κορωνοϊό, φαίνεται ότι σε λίγο καιρό εκτός από το νερό θα αγοράζουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency), ο αέρας μέσα σε κλειστούς χώρους είναι από δύο έως πέντε φορές περισσότερο μολυσμένος από τον εξωτερικό. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας σε εσωτερικούς χώρους, αποτελεί έναν σοβαρό εν δυνάμει κίνδυνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) μάλιστα περιλαμβάνει την μόλυνση εσωτερικών χώρων ως μια από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας.

Γι’ αυτό και το ελληνικό Υπουργείο Υγείας τώρα με την πανδημία έχει απαγορεύσει τη λειτουργία της εστίασης κλπ. σε κλειστούς χώρους. Κάνει μάλιστα ισχυρή σύσταση να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στο σπίτι ώστε να εξαερίζονται οι χώροι.

Οι παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέσα σε κλειστούς χώρους και στο σπίτι είναι πολλοί και προέρχονται από ποικίλες πηγές. Βασικά είναι ο κορωνοϊός, αλλά και άλλα αιωρούμενα σωματίδια όπως σκόνη, καπνός, γύρη, τρίχωμα κατοικίδιων, οργανικές πτητικές ενώσεις, είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Το σύνολο αυτών των κινδύνων αναφέρεται σαν Μόλυνση Αέρα Εσωτερικών Χώρων (Indoor Air-Pollution).

Γι’ αυτό η χρήση ενός συστήματος καθαρισμού αέρα (air-Purifier) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας χρησιμοποιώντας μια σειρά από φίλτρα και συστήματα για κάθε παράγοντα επιβάρυνσης.

.
Ομάδες Υψηλού κινδύνου: 

Άτομα με προβλήματα άσθματος και αλλεργιών (ειδικά τα παιδιά) μπορούν να επωφεληθούν πολύ από την χρήση καθαριστών αέρα. Έρευνες του Ινστιτούτου Αλλεργιών της Αμερικής (Asthma and Allergy Foundation of America, AAFA) αλλά και άλλων ινστιτούτων, έδειξαν ότι η παρουσία συστήματος καθαρισμού αέρα βοηθάει σημαντικά στα προβλήματα αλλεργιών και άσθματος μιας και η αποτελεσματικότητα τους στην αφαίρεση αιωρούμενων σωματιδίων είναι πολύ σημαντική.

Καθαρισμός αέρα και μωρά: 

Τα συστήματα καθαρισμού αέρα είναι πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις που στο σπίτι υπάρχουν νεογέννητα μωρά. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα αδημιούργητο και κάποιος ιός ο οποίος για κάποιον ενήλικα ή για κάποιο μεγαλύτερο παιδί δεν αποτελεί κίνδυνο, για τα βρέφη μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Οι καθαριστές αέρα χρησιμοποιούν συνδυασμούς τεχνολογιών προκειμένου να καταπολεμήσουν ιούς και βακτήρια που αιωρούνται στον αέρα.

 

Ήδη στην Αμερική στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε κατοικίες χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα φίλτρα για τον κορωνοϊό, με πιο διαδεδομένα τα οικιακά για περίπου 50 τ.μ. και στοιχίζουν 300-500 ευρώ.

Επομένως, δεν αποκλείεται σε λίγο καιρό να αρχίσουμε να αγοράζουμε κι εμείς τέτοια φίλτρα αέρα, για να αναπνέουμε αέρα απαλλαγμένο από τον κορωνοϊό.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button