ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη Λήμνο στη σκιά του COVID-19.

Δ.Τ.: Τηλεδιάσκεψη με θέμα «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη Λήμνο στη σκιά του COVID-19. Προβλήματα και προοπτικές».

Εχθές 3/6 ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λήμνου διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη Λήμνο στη σκιά του COVID-19. Προβλήματα και προοπτικές».                                                                                                                                          Συμμετείχαν οι κύριοι Παναγιώτης Τσανταρλιώτης από το Παράρτημα Λήμνου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Χρυσόστομος Ψάρρας από τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου, Νίκος Στενός από τον Εμπορικό Σύλλογο Μούδρου, Βασίλης Πιαντές από τον Σύλλογο Εστίασης και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και ο βουλευτής ν. Λέσβου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Μπουρνούς.

Από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των φορέων εκφράστηκε:

*Η ανησυχία τους τόσο για την έλευση των τουριστών στο νησί χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που να διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων του νησιού όσο και για το τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία του νησιού μετά την καλοκαιρινή περίοδο.

*Η αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ, στήριξης του μεταφορικού ισοδύναμου και επέκτασής του στα καύσιμα.

*Η ανάγκη υποστήριξης από το κράτος του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

*Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος, ιδιαίτερα μικρών και μεσαίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Αναφέρθηκε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί δεν δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν πραγματική ανάγκη χρήματος.

*Σε σχέση με το παραπάνω, είναι ανάγκη το κράτος να στηρίξει με στοχευμένα μέτρα την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση τοπικά.

 

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Μπουρνούς υποστήριξε ότι τόσο  η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου όσο και η στήριξη του μεταφορικού ισοδύναμου και η επέκτασή του στα καύσιμα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες πρώτης γραμμής.

Έκφρασε την απόλυτη συμφωνία του ότι στα μέτρα στήριξης της οικονομίας η έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιδότηση κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους και στη πρόσβαση στον εύκολο, γρήγορο και φθηνό (χαμηλότοκο) δανεισμό από τις τράπεζες με την εγγύηση του κράτους.

Σχετικά με αυτά ανάφερε πως τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση δεν προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στην οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι στο επικαιροποιημένο  πρόγραμμα στήριξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» (αφορά το 4μηνο Ιούνιος -Σεπτέμβριος) και το  οποίο δεν τέθηκε καν σε συζήτηση από την κυβέρνηση, προτείνονται:

*Επιδότηση των επιχειρήσεων με 2.000€ ανά εργαζόμενο, με ανώτατο όριο της 100.000€.

*Επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων με 2.000€

*Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Δανεισμός των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια από το κράτος μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και των  εμπορικών τραπεζών με εγγύηση του Δημοσίου.

Για τον τουρισμό και την εστίαση ανάφερε ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» προβλέπει κίνητρα για τον εσωτερικό τουρισμό, επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου, κατάργηση του τέλους διαμονής και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο βουλευτής πρόσθεσε ότι όλα όσα προτείνονται είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμα μιας και είναι επεξεργασμένα και κοστολογημένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και από ευρωπαϊκές πηγές.

Το Γραφείο Τύπου

του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Λήμνου

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button