Απόψεις

Η Σιβηρία και η Σαχάρα της Ελλάδας – Νευροκόπι και Αμμοθίνες της Λήμνου

Η Σιβηρία και η Σαχάρα της Ελλάδας – Νευροκόπι και Αμμοθίνες της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Δύο μέρη της Ελλάδας έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κλιματολογικά και γεωλογικά. Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει η «Σιβηρία της Ελλάδας» με πολικές θερμοκρασίες επτά μήνες το χρόνο, και στη Λήμνο υπάρχει η «Ελληνική Σαχάρα» με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο τις αμμοθίνες στην περιοχή Γομάτι, τις ονομαζόμενες και Άμδες.

Σε απόσταση 47 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, και μόλις 12 χλμ. από τα σύνορα της χώρας με τη Βουλγαρία, συναντάται ο πιο κρύος ή και παγωμένος θα έλεγε κανείς προορισμός της Ελλάδας.
Ο λόγος για το Κάτω Νευροκόπι, όπου συχνά σημειώνονται ακόμη και πολικές θερμοκρασίες, ενώ ο χειμώνας εδώ έχει διάρκεια μέχρι και επτά μήνες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλοί αποκαλούν αυτήν την κωμόπολη του νομού Δράμας και ως τη «Σιβηρία» της Ελλάδας.
Η ψυχρότητα των χειμώνων εδώ είναι χαρακτηριστική, καθώς στο Κάτω Νευροκόπι σημειώνονται κάποιες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, με τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ να αγγίζει τους -28 βαθμούς Κελσίου!
Οι θερμοκρασίες στο Κάτω Νευροκόπι κυμαίνονται από -15 μέχρι -30 βαθμούς Κελσίου, ενώ είναι αρκετές οι φορές που ακόμη και το Μάιο οι κάτοικοί του αντίκρισαν το πάλλευκο χιονισμένο τοπίο της περιοχής, όπως συνέβη και το 1996.
Οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν από τον Οκτώβριο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο μέχρι και τον Απρίλιο σίγουρα, ενώ όταν χιονίζει το χιόνι αγγίζει ακόμη και τα δύο μέτρα. Απορίας άξιο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσαρμοστεί τόσο πολύ στα καιρικά φαινόμενα και το κρύο που επικρατεί στην πόλη τους, που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αποκλειστεί ποτέ από το χιόνι!

Εννοείται ότι από τον Σεπτέμβριο ακόμα στο Κάτω Νευροκόπι ανάβουν σόμπες και καλοριφέρ, και ότι εάν κάποιος δικαιούται Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης, είναι κατά προτεραιότητα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής.

 

Μια άλλη περίεργη ονομασία έχει δοθεί σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα στο Γομάτι της Λήμνου. Εκεί η θερμοκρασία είναι κανονική και ήπια το χειμώνα, αλλά υπάρχει μια περιοχή, σε λόφους κοντά στη θάλασσα, όπου πραγματικά εντυπωσιάζει με την χρυσοκίτρινη άμμο, που θυμίζει έντονα έρημο Σαχάρα.

Είναι οι περίφημες αμμοθίνες της Λήμνου, «άμδες» όπως λέγονται στην τοπική διάλεκτο, και η περιοχή βρίσκεται στα βόρεια του νησιού κοντά στο χωριό Κατάλακκο και σε μια από τις πιο όμορφες και μεγάλες αμμουδιές, σχεδόν 4 χιλιόμετρα!

Η θάλασσα σ’ αυτόν τον μεγάλο κόλπο στο Γομάτι είναι πολύ ρηχή, σαν τεράστια παιδική πισίνα, και όταν ανεβείς εκεί κοντά σ’ αυτούς τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους, στο βάθος βλέπεις την Σαμοθράκη.

Η Λήμνος είναι περισσότερο γνωστή για τις εκπληκτικές αμμουδερές παραλίες της και τους δεκάδες μικρούς και μεγάλους γραφικούς κόλπους, που την κάνουν ιδανικό προορισμό για διακοπές.

Στην Σαχάρα της Λήμνου έχουν γυριστεί πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες, ακριβώς επειδή αποτελεί ένα σπάνιο και εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό στην Ελλάδα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button