Περιοδικό

Πώς γίνονται τα τέλεια τσουρέκια

Πώς γίνονται τα τέλεια τσουρέκια

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ένα από τα πράγματα που επιχείρησα να φτιάξω φέτος το Πάσχα είναι τα τσουρέκια. Πέρσι είχα αγοράσει μια μεγάλη κουλούρα και άλλα μικρότερα τσουρέκια στολισμένα με κόκκινο αυγό, τα πιο ακριβά, αλλά όταν ήρθε η ώρα να τα φάμε ήταν ένα τίποτα, μαλακά και ελαφρά σαν βαμβάκι. Μόλις το βουτούσες στο φλιτζάνι με τον καφέ ή το τσάι σούρωναν και γίνονταν ένα στουπέτσι που δεν κατέβαινε στο λαιμό.

Μπήκα λοιπόν στο Ιντερνέτ, διάβασα διάφορες συνταγές, πήγα αγόρασα όλα τα υλικά και τις φόρμες, και βάλθηκα να φτιάξω δικά μου, σπιτικά και πραγματικά τσουρέκια.

Την πρώτη φορά δεν φούσκωσε το ζυμάρι.

Τη δεύτερη παραφούσκωσαν, έπεσε πολλή μαγιά.

Την τρίτη φούσκωσαν κανονικά, αλλά κάηκαν στο ψήσιμο στο φούρνο.

«Δεν γίνονται έτσι τα τσουρέκια», μου είπε η ξαδέλφη μου που τη ρώτησα.

«Και πώς γίνονται;»

«Με το μάτι».

Μετά από αυτό αποφάσισα να πάω στον οφθαλμίατρο και παρακάλεσα όλες τις έμπειρες ξαδέλφες, ανιψιές κλπ. να φτιάξουν μερικά τσουρέκια παραπάνω και για μένα.

 

Πάντως, η κλασσική συνταγή για τσουρέκια, γι’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν, είναι η εξής:

ΥΛΙΚΑ   βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, μαχλέπι, μαστίχα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το μυστικό για την επιτυχία φαίνεται ότι κρύβεται στην υπομονή, καθώς ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να φτιάξεις ένα τσουρέκι αφράτο είναι να του δώσεις χρόνο!

Τα υλικά πρέπει να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C.

Το σκεύος, μέσα στο οποίο θα κάνουμε το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό σε θερμοκρασία όταν θα βάλουμε σ’ αυτό τα υλικά και θα τα ανακατέψουμε.

Σε χωριστό σκεύος (π.χ. κατσαρόλα) βάζουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά-καλά μέχρι να διαλυθεί. Και τα δύο μείγματα τα αδειάζουμε σε χωριστό τρίτο σκεύος και προσθέτουμε το αλεύρι..

Ξεκινάμε το ζύμωμα είτε με τα χέρια είτε σε μίξερ με γάντζο.

Εάν η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι.

Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης χρειάζεται να την αφήσουμε στο σκεύος για 3 ώρες.

 

Σύμφωνα με το έθιμο, οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα τσουρέκια το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου, όπως λέγεται.

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.
Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.
Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια” κ.ά.
Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό. Ίσως από εδώ να προέρχεται το πιο δημοφιλές σχήμα των τσουρεκιών στην Ελλάδα σήμερα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button