Περιοδικό

Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει

Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Αυτή η παροιμία είναι παλιά, από τον καιρό της τουρκοκρατίας, τότε που οι Έλληνες πρόγονοι μας επί 400 ολόκληρα χρόνια ήταν υπόδουλοι, όπως τα ζώα που τα βάζουν κάτω από τον ζυγό για να μη μπορούν να κουνιούνται ελεύθερα και να οργώνουν τα χωράφια. Κάποτε, όμως, όπως γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου, δεν άντεξαν τον ζυγό και τη σκλαβιά, πήραν τα όπλα και επαναστάτησαν. «Ελευθερία ή θάνατος», ήταν το σύνθημα και ο θούριος του ήρωα Ρήγα Φεραίου «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Φαίνεται όμως ότι από τότε μέχρι σήμερα κληρονομήσαμε και έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας μια τάση να μην υπακούμε και να επαναστατούμε, γενικά, ενάντια σε όλα. Ενάντια στους νόμους, ενάντια στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενάντια στην φορολογία κλπ. Σαν να μπήκε η ανυπακοή βαθιά μέσα στο DNA μας. Γι’ αυτό σκοτώσαμε τον Καποδίστρια που ήθελε να μάς οργανώσει και να μάς κάνει πραγματικά ανεξάρτητους, φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη και πολλούς άλλους ήρωες και ευεργέτες μας. Όπως τα μικρά παιδιά, που τούς λες να κάνουν κάτι και αρνούνται πεισματικά και λένε Όχι, έτσι κι εμείς οι μεγάλοι λέμε Όχι. Από την εποχή του Μεταξά, που είπε το μεγαλειώδες ΟΧΙ στους εισβολείς Ιταλούς το 1940 μέχρι σήμερα που ψάχνουμε τρόπους να μη τηρήσουμε τους νόμους. Γι’ αυτό όλα τα πολιτικά κόμματα ως πρώτη υπόσχεση προεκλογικά λένε ότι «θα πατάξουν την φοροδιαφυγή, θα εξαλείψουν την βία, οπαδική, bulling κλπ.».

 

Γι’ αυτό έχουμε και το ρεκόρ παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ρεκόρ θανατηφόρων ατυχημάτων, ρεκόρ νεκρών και αναπήρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο μια ολόκληρη ελληνική κωμόπολη περίπου 2.400 κατοίκων εξαφανίζεται και παύει να υπάρχει, δηλαδή σκοτώνονται επιτόπου και θάβονται στο νεκροταφείο οι κάτοικοι της σε τροχαία, Και άλλοι τόσοι και περισσότεροι μένουν σακάτηδες ανάπηροι (σε καροτσάκια, σε ακινησία στο κρεβάτι κλπ.) για όλη την υπόλοιπη τραγική ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων δυστυχημάτων είναι:

Η υπερβολική ταχύτητα

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

Η παραβίαση της προτεραιότητας

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

Η μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Δεν είχε γίνει έλεγχος από ΚΤΕΟ

Ανασφάλιστο όχημα

Οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά

Παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

 

Στη Σουηδία, που έχει τον ίδιο πληθυσμό με μάς, έχουν το ρεκόρ με τα λιγότερα τροχαία (ελάχιστα, εκατό φορές λιγότερα εμάς). Τι συμβαίνει εκεί; Εάν για παράδειγμα τρέχεις με το αυτοκίνητο 5 χλμ. παραπάνω από το κανονικό, εάν δεν φοράς ζώνη ή κράνος, εάν μιλάς στο κινητό την ώρα που οδηγείς, εάν δεν φοράς καινούργια χειμερινά λάστιχα, εάν δεν δίνεις προτεραιότητα στους πεζούς στις διαβάσεις κλπ. την ίδια μέρα έρχεται στο σπίτι σου ένας φάκελος. Μέσα έχει μια ωραία φωτογραφία με εσένα, το αυτοκίνητο σου και την παράβαση σου, τραβηγμένη από τις κάμερες ασφαλείας, ανάλυση τι παρανομία έκανες και το ποσό του τσουχτερού πρόστιμου που αφαιρέθηκε αυτόματα και μείωσε τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Για παράδειγμα, 5.000 κορώνες, περίπου 500 ευρώ. Άμα θέλεις και τολμάς, ξανακάν’το! Την επόμενη φορά τετραπλάσιο πρόστιμο, αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας, κατάσχεση του οχήματος, δικαστήριο για ποινικό αδίκημα και φυλάκιση.

            Από περιέργεια σταμάτησα σε ένα φανάρι και παρατήρησα τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους οδηγούς. Οι 7 στους 10 ήταν παράνομοι! Κι όταν ρώτησα τους φίλους μου, γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Η απάντηση ήταν «Διότι οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται να μην έχουν πολιτικό κόστος». Με άλλα λόγια, εάν εφαρμοστεί ο νόμος, θα αγανακτήσουμε και δεν θα τους ψηφίσουμε!…

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button