Περιοδικό

Πώς κάνουμε δικό μας σπιτικό ψωμί


Πώς κάνουμε δικό μας σπιτικό ψωμί

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Θέλεις φρέσκο ψωμί, χωρίς συντηρητικά και διογκωτικά και χωρίς κάποια ειδική συσκευή; Να, η συνταγή. Προετοιμασία: 2 ώρες και 25 λεπτά. Ψήσιμο: 35 λεπτά. Αναμονή: 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ

Για 1 μεγάλο καρβέλι του 1 κιλού και 2 μικρότερα των 500 γραμμαρίων (ή αν θέλεις 4 των 500 γραμμαρίων) θα χρειαστείς:

· 750γ.σκληρό αλεύρι + λίγο παραπάνω για πασπάλισμα

· 2 κουταλάκια σούπας αλάτι

· 15 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (ή 2 κ.σ ξερή)

· 2 ποτήρια χλιαρό νερό

· λίγο λάδι για να αλείψουμε μπολ και φόρμες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

· Κοσκινίζετε το μισό αλεύρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το μισό αλάτι. Τρίβετε τη μαγιά με τα δάχτυλά σας μέσα σε ένα μπολ και ρίχνετε 4κ.σ χλιαρό νερό. Ζυμώνετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας μέχρι να μαλακώσει.

· Ανοίγετε μια τρύπα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα σιγά σιγά το μείγμα της μαγιάς μαζί με το υπόλοιπο νερό. Πλάθετε με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί το ζυμάρι. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε σε κάποιο ζεστό σημείο για 20-30 λεπτά (για να γίνει η ζύμωση της μαγιάς και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της ζύμης).

· Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ρίχνετε πάνω στη ζύμη και προσθέτετε και το υπόλοιπο αλάτι. Ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αλευρώνετε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε πάνω το ζυμάρι και το διπλώνετε πολλές φορές για περίπου 10 λεπτά.

· Δίνετε στο ζυμάρι το σχήμα μπάλας. Αλείφετε με λάδι τα τοιχώματα του μπολ και το βάζετε μέσα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνετε τις τρεις φόρμες. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το ζυμώνετε με τις γροθιές σας για να φύγει ο αέρας. Το ακουμπάτε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το πλάθετε σε μακρόστενο σχήμα. Το κόβετε στα 2, πλάθετε το ένα κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και το βάζετε μέσα στη μεγαλύτερη φόρμα. Κόβετε το δεύτερο κομμάτι στα 2, τα πλάθετε σε μακρόστενο σχήμα και τα βάζετε μέσα στις άλλες δύο μικρότερες φόρμες. Χαράζετε μια μαχαιριά στην επιφάνεια των ζυμαριών και τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.

· Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βάζετε τις φόρμες πάνω σε μια μεταλλική σχάρα και τις σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα που έχετε πασπαλίσει με αλεύρι. Τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 45 λεπτά. Όταν τα ζυμάρια έχουν φουσκώσει και υψώνονται πάνω από τα χείλη της κάθε φόρμας, ρίχνετε ακόμα λίγο αλεύρι στην επιφάνειά τους και τα ψήνετε για 20 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 230 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμα τα ψωμιά, βγάζετε το ένα καρβέλι από τη φόρμα του και χτυπάτε με τα δάχτυλα τον πάτο του. Αν ο ήχος ακουστεί κούφιος, το ψωμί είναι έτοιμο. Τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω στη μεταλλική σχάρα.

· Φρέσκια μαγιά μπορείτε να βρείτε στο σουπερμάρκετ ή στο φούρνο της γειτονιάς σας. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο, αφού κόψετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Πριν τη χρησιμοποιήσετε, την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βρείτε φρέσκια, χρησιμοποιείτε μαγιά σε σκόνη.

· Είναι απαραίτητο να μείνει το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, γιατί έτσι θα φουσκώσει πιο γρήγορα. Το ζυμάρι θα φουσκώσει και μέσα στο ψυγείο, αν το αφήσετε για μια νύχτα, φτάνει μετά το ζύμωμα, να το σκεπάσετε με μεμβράνη. Το επόμενο πρωί του βγάζετε τον αέρα (ίδια διαδικασία με το βήμα 3) και το πλάθετε σε μακρόστενο σχήμα.

(πηγή: Λευτεριά 28-1-24)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button