Λήμνος

Τα ακτινίδια και η Λήμνος

Τα ακτινίδια και η Λήμνος

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που οι παραγωγοί μαζεύουν τα ακτινίδια. Παρουσιάζουμε ορισμένες πληροφορίες για τα ακτινίδια Πιερίας, καθώς και τις προτάσεις που έχουν γίνει και συζητούνται στον Δήμο Κατερίνης για την ανάδειξη και προβολή αυτού του προϊόντος, με τη σκέψη ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε και θα πρέπει να γίνει και για τα προϊόντα της Λήμνου (μέλι, κρασί, γαλακτοκομικά κ.ά.), τα οποία, όπως ξέρουμε, επανειλημμένα έχουν ήδη βραβευθεί και αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στον νομό Πιερίας, που έχει πρωτεύουσα την Κατερίνη, καλλιεργούνται: 23.400 στρέμματα ακτινιδίων, 18.400 είναι τα γνωστά μας ποικιλίας «Hayward” και 5.000 είναι λίγο πιο πρώϊμα ποικιλίας «Τσεχελίδη».
Ο Δήμος Κατερίνης αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης, με 6.500 στρέμματα ποικιλίας «Hayward» και παραγωγή 20.000 τόνους και 2.500 στρέμματα ποικιλίας «Τσεχελίδη» με παραγωγή 7.500 τόνους.
Η Πιερία έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιέργειας ακτινιδίων στην Ελλάδα!

Τα έξοδα για την καλλιεργητική φροντίδα των ακτινιδίων κυμαίνονται από 400 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα.
Η απόδοσή τους κυμαίνεται από 1.500 έως 3.500 κιλά ανά στρέμμα.
Τα ακτινίδια συλλέγονται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Μετά τη συλλογή τους αποθηκεύονται από τους εμπόρους (ή τους παραγωγούς, κυρίως τους συνεταιρισμένους), σε ψυκτικούς θαλάμους, πριν συσκευασθούν και πωληθούν.
Το 2017 οι τιμές τους (από τον παραγωγό στον έμπορο) ήταν 0,50 – 0,82 ευρώ/κιλό. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο χαμηλά, από 0,30 – 0,40 ευρώ/κιλό.

Το Ακτινίδιο θεωρείται και «φάρμακο», έχει πολλές φυτικές ίνες, ελάχιστα σάκχαρα και περισσότερη Βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου και απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεως. Γι΄αυτό είναι πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα το χειμώνα με τα κρύα και τις γρίπες.
Στόχος του Δήμου είναι να δημιουργήσει το brand
name του Ακτινιδίου Πιερίας και έτσι η τιμή του να αυξηθεί, μιας και οι τελικοί καταναλωτές θα το ζητούν επώνυμα. Παράλληλα να προβληθεί ο τόπος και να καθιερωθεί ένα γεγονός με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον.

 

Η σχετική πρόταση που συζητείται στο Δήμο Κατερίνης είναι η εξής:

Ένα από τα λιγοστά προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) που διαθέτει ο τόπος μας είναι σίγουρα το Ακτινίδιο. Το «Ακτινίδιο Πιερίας» είναι κατοχυρωμένο από το 2002 και η Κατερίνη αποτελεί τη βάση του ελληνικού ακτινιδίου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δουλέψει για να φτάσουμε ως εδώ. Η πρόταση μας στοχεύει να προχωρήσουμε σε κινήσεις ουσίας για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας και να αναδείξουμε περαιτέρω το Ακτινίδιο Πιερίας και την περιοχή μας.

1)         Στήριξη υπαρχουσών ή νεοφυών επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στον Δήμο μας, θα προσφέρουν εργασία και θα παράξουν προϊόντα βασισμένα στο Ακτινίδιο Πιερίας, περνώντας έτσι από την πρωτογενή στη δευτερογενή παραγωγή.
Διοργάνωση ετήσιας γιορτής ακτινιδίου, με «κυνήγι θησαυρού» στην πόλη, με θέμα πάντα το ακτινίδιο. Η γιορτή αυτή θα διοργανώνεται τον Νοέμβριο, για να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο
2)         10.000 Ευρώ τον χρόνο για επιθετική καμπάνια στην Ελλάδα μέσω Facebook, προβάλλοντας την τοπική προέλευση του προϊόντος, όπως συμβαίνει πχ με τα μήλα Ζαγοράς.

3)         Δημιουργία διαφημιστικών σποτ για το Youtube, το Facebook κλπ, μέσα από τα οποία θα κτίσουμε το brand του Ακτινιδίου Πιερίας, με έμφαση στον παραγωγό, την ποιότητα, την περιοχή και την αγάπη με την οποία το καλλιεργούμε.

4)         Δημιουργία ιστοσελίδας για παιδιά με παιχνίδια και χρήσιμες πληροφορίες για το Ακτινίδιο Πιερίας.

5)         Δημιουργία ιστοσελίδας για το Ακτινίδιο Πιερίας στα αγγλικά, με στόχο τη χρήση της για την εξαγωγή του στις ξένες αγορές.

 

Μερικές ακόμα πληροφορίες:

Ακόμα και σήμερα, ο πολύς κόσμος έχει άγνοια σχετικά με τα ακτινίδια. Στην ερώτηση, “τι ξέρετε για τα ακτινίδια;” Στους 100 που ρωτήθηκαν, απάντησαν:

 

* Πρέπει να είναι δέντρο (23)

* Είναι κάτι σαν θάμνος αναρριχώμενος (34)

* Είναι τροπικά φρούτα, παράγονται στη Νέα Ζηλανδία (13)

*  Δεν ξέρω (18)

* Πρέπει να είναι αυτοφυές στην περιοχή Κατερίνης απ΄την εποχή του Ομήρου, γιατί στην αρχή ονομάζονταν “φρούτα του Ολύμπου” (2)

* Είναι ένα είδος πατάτας (7)

* Παράγονται στα σούπερ μάρκετ (3) !

 

Και η σωστή απάντηση – να το πάρει το ποτάμι:

 

* Παράγονται στη Νέα Ζηλανδία και στις χώρες της νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία).

* Είναι υποτροπικό φρούτο, η προέλευση του από την Κίνα.

* Στα ξένα ονομάζεται κίβι από ένα ομώνυμο πουλί-εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας.

* Όταν γίνεται η συγκομιδή τους είναι πράγματι σκληρά σαν πατάτα και μαλακώνουν για να τα φάμε σε μερικές εβδομάδες (και σε 5-6 μέρες αν τα βάλουμε μαζί με δυο-τρία μήλα ή κυδώνια).

* Παράγονται από χαμηλό δέντρο-θάμνο που μοιάζει με κληματαριά κρεβατίνα και κρέμονται από κάτω σαν τα σταφύλια.

* Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες  παράγονται στο νομό Πιερίας, με τα πιο νόστιμα ακτινίδια ποικιλίας Hayworth που εξάγονται στο εξωτερικό, ιδιαίτερα φέτος που οι γειτονικές χώρες Ιταλία και Ισπανία είχαν μειωμένη παραγωγή.

* Τα αγοράζουν οι έμποροι-μεσάζοντες απ’ τον παραγωγό πολύ φτηνά 30 – 50 λεπτά το κιλό, και πουλιoύνται πολύ ακριβά στα σουπερμάρκετ προς 2-4. ευρώ (στην Ευρώπη προς 5-8 ευρώ).

*  Το εμπάργκο προς τη Ρωσία έπληξε γενικά τους Έλληνες αγρότες, και, φυσικά και τους παραγωγούς ακτινιδίων.

 

Ασφαλώς, ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προβάλει τα προϊόντα της Λήμνου. Εντούτοις, καλό είναι να συνηθίσουμε σε νέες ιδέες και προτάσεις-πιέσεις προς τους αρμόδιους.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button