Απόψεις

Λημνος Κορονοϊός : Πότε εφαρμόζεται (υποχρεωτικά) η καραντίνα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝOTHTA ΛΗΜΝΟΥ  –   ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    2/4/20

Ο Δήμος και η Περιφερειακή  Ενότητα Λήμνου, με αφορμή το περιστατικό του πλοίου Βlue Star Mykonos, επισημαίνουν τα εξής:

Ο μηχανισμός του εντοπισμού, σε περιπτώσεις υπόπτων περιστατικών κινείται άμεσα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς των τοπικών περιοχών.

Στόχος όλων μας  είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, η αποτροπή εξάπλωσης του Covid-19 και η προστασία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο  αποκλιμάκωσης  και αντιμετώπισής  πανικού και παραπληροφόρησης  στο νησί μας ,σας ενημερώνουμε ότι  ο  χαρακτηρισμός  ενός ατόμου ως επαφή  (στενή ή περιστασιακή)  εξαρτάται από το επίπεδο έκθεσης και την  συστηματική συλλογή και  ανάλυση των  επιδημιολογικών δεδομένων  από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Σε περίπτωση ,που ένα άτομο χαρακτηριστεί ως επαφή, εφαρμόζεται  καραντίνα. Η καραντίνα είναι μέτρο απομόνωσης μεμονωμένων ατόμων ή ομάδας ατόμων μετά από πιθανή έκθεση σε παθογόνο, τα οποία δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα, με στόχο την αποφυγή διασποράς. Η διάρκεια της καραντίνας είναι ίση με το χρόνο επώασης της νόσου, που είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της τελευταίας έκθεσης στο παθογόνο και της εμφάνισης συμπτωμάτων. Ο μέγιστος χρόνος επώασης για τη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 είναι 14 ημέρες.

Στο site του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ( https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19) υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για  άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό.

Προληπτικά , σε όλους τους ταξιδιώτες εσωτερικού συνίσταται η απομόνωση  τους και η παρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες. Αποφεύγουν αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούν αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων, καλό αερισμό των χώρων, περιορισμός των μετακινήσεων).

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες και  ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες  από περιοχές που υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση του SARS-COV-2  στην κοινότητα να τηρούν τα  περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και τις επισυναπτόμενες  επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης  του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button