Λημνος: Τηλε-ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημόσια Υγεία
Δ.Τ.: ΤΗΛΕΔΙΆΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ.
Εχθές Τετάρτη 1/7 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Δημόσια Υγεία στη Λήμνο. Προβλήματα του νοσοκομείου και προοπικές θωράκισης του ΕΣΥ στο νησί μας», στην οποία συμμετείχαν ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, ο Γιάννης Μπουρνούς, Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου και η κα Κική Στεφανιδάκη, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου.
Ο Ανδρέας Ξανθός εκτιμώντας την μέχρι τώρα κατάσταση ανέφερε ότι η πολιτεία εφάρμοσε τα περιοριστικά μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί επιστήμονες και με την κοινωνική συναίνεση ο αριθμός των νοσούντων κρατήθηκε σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα.
Η υγειονομική κρίση ανέδειξε την κοινωνική χρησιμότητα του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) σαν μοναδικής ασπίδας προστασίας της υγείας του λαού μας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μη πιστεύοντας στην δημόσια περίθαλψη επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του «ανοίγματος» του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και στις ΣΔΙΤ.
Και ακόμη ανέδειξε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.
Όσον αφορά τις έως τώρα προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ που επικαλείται η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκείς με το δεδομένο ότι έχουν προσληφθεί μόνον συμβασιούχοι και ελάχιστοι γιατροί.
Πρότεινε την προκήρυξη 4.000 θέσεων ως το τέλος του 2020 και 3.000 κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια (συνολικά 13.000 θέσεις σε βάθος 4ετίας), την μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ, την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας( ΤΟΜΥ) και την αύξηση των δαπανών για την Υγεία έτσι ώστε να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στόχοι οι οποίοι είναι οικονομικά εφικτοί και δημοσιονομικά πραγματοποιήσιμοι.
Σχετικά με τις νησιωτικές περιοχές ανέφερε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επέτρεπαν έως τον Αύγουστο του 2018 την καθιέρωση οικονομικών κινήτρων για το ιατρικό προσωπικό, πράγμα το οποίο από εκεί και πέρα ήταν εφικτό. Πρόσθεσε ότι για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα νησιά προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.
(Αναλυτικά η δέσμη κινήτρων θα δημοσιοποιηθεί σε επόμενο Δ.Τ. άμεσα).
Ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε ότι κατατέθηκε ερώτηση από δεκαοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου της Λήμνου στις 18 Οκτωβρίου 2019 και δεν έχει απαντηθεί έως τώρα, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός της Βουλής επιβάλλει την απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Δεύτερη ερώτηση κατατέθηκε στις 28 Μαίου του 2020.
Ο κος Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου επικεντρώθηκε κατ΄αρχήν στις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε ιατρικό ειδικευμένο προσωπικό (το νοσοκομείο λειτουργεί σήμερα με έναν παθολόγο, έναν γενικό χειρουργό, έναν καρδιολόγο, έναν οφθαλμίατρο, έναν νεφρολόγο, έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος και φεύγει, και χωρίς ουρολόγο).
Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη Διοικητού και Διοικητικού Συμβουλίου παρά την αποσύνδεση από το Βοστάνειο, στην ανάγκη αναμόρφωσης του Οργανισμού του νοσοκομείου και στην έλλειψη εξοπλισμού για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 (ελλείψεις σε αναλυτή PCR, θαλάμου αρνητικής πίεσης και κάψουλας αεροδιακομιδής κρούσματος κορονοϊού).
Όσον αφορά τη δέσμη κινήτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι η Ένωση Ιατρών τα βλέπει με ενδιαφέρον και ζήτησε από το Α. Ξανθό σαν βουλευτή να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική καθιέρωση των κινήτρων.
Κλείνοντας ο κος Κατσιγιαννόπουλος ανέφερε ότι η ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας δεν αποτελεί μόνον όρο υγειονομικής επιβίωσης αλλά και απαραίτητο όρο οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών των νησιών του Αιγαίου.
Η κα Κική Στεφανιδάκη, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου ανέφερε την υποβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου αρκετά χρόνια τώρα. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε γιατρούς που οφείλονται στη μείωση των προβλεπόμενων θέσεων στον οργανισμό λόγω της διασύνδεσης με το Βοστάνειο (από 43 σε 40 ενώ σήμερα υπηρετούν 23), στην ανυπαρξία νέων προσλήψεων (είτε καταργήθηκαν προκηρύξεις είτε οι θέσεις κατέστησαν άγονες), στις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης των Διευθυντών κλινικών και την μη αναπλήρωσή τους, στην έλλειψη Διοικητού και Διοικητικού Συμβουλίου, στην τοιχοποιία στην πίσω πλευρά του νοσοκομείου που χρήζει άμεσης παρέμβασης γιατί κινδυνεύει με κατάρρευση, και στα προβλήματα που παρουσιάζει ο εξοπλισμός του νοσοκομείου (παράδειγμα η υπολειτουργία ψύξης-θέρμανσης).
Επαναδιατύπωσε το αίτημα για ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να διχάσει το νοσηλευτικό προσωπικό διασπώντας την νοσηλευτική υπηρεσία σε δύο κατηγορίες.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της αναγνώρισης του έργου του υγειονομικού προσωπικού και στην αναγκαιότητα της αυξημένης χρηματοδότησης και των μόνιμων προσλήψεων προκειμένου να «θωρακιστεί» το ΕΣΥ και να υπάρξει «παρακαταθήκη» από την πανδημία και στο μέλλον.
Ολόκληρη η τηλεδιάσκεψη στο https://www.youtube.com/watch?v=5zGAs5k9EIY&feature=youtu.be
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Λήμνου