Μ. Τούφου (Περιφ. Σύμβουλος) για τις τις εξελίξεις στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Λήμνου): Με συναισθήματα οργής και απογοήτευσης
Δήλωση της Περιφερειακής Συμβούλου Λήμνου
Μαγδαληνής Τούφου (σχετικά με τις εξελίξεις στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Λήμνου)
*Με ανάμεικτα συναισθήματα οργής και απογοήτευσης για την ουσιαστική αδιαφορία που επιδεικνύει η πολιτεία την τελευταία δεκαετία, για την επίλυση των προβλημάτων της παροχής Ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών υγείας από το Γ.Ν.- Κ.Υ. Λήμνου, τον μοναδικό δημόσιο φορέα υγείας του νησιού μας και κυρίως την έντονη ανησυχία που διακατέχει κάθε συμπολίτη μας και εμένα προσωπικά για την αντιμετώπιση ενός οξέος ή χρόνιου προβλήματος υγείας, ενώνω την φωνή μου στην απαίτηση προς την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο μας.
*Ιεραρχώντας τις ανάγκες των κατοίκων της Λήμνου ζητώ την άμεση προκήρυξη των εξής Ιατρικών θέσεων:
– 2 θέσεων Παθολόγων, 1 θέσης Γενικού Χειρουργού , 1 θέσης Καρδιολόγου, 2 θέσεων αναισθησιολόγων, 1 θέση Ω.Ρ.Λ, 1 θέση Ουρολόγου, ως ελάχιστη απαίτηση για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, ώστε οι ακρίτες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται σε αυτό που οι Λημνιοί είχαν κατακτήσει παλιότερα με την ίδρυση ενός σύγχρονου Νοσοκομείου.
*Προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Λήμνου, που όσους απολογισμούς και να μας παρουσιάσει, τα αποτελέσματα την διαψεύδουν και η συνεχιζόμενη απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, την καθιστά την πρώτη υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν, την καλώ να αναλογιστεί και να αναρωτηθεί γιατί δεν υπάρχει «ησυχία» στο ίδρυμα που διοικεί. Να μας ενημερώσει σε τι είδους πιέσεις έχει προβεί προς το αρμόδιο Υπουργείο ή απλά αναμασάει ανακοινώσεις του τύπου «Τι να κάνουμε; Προκηρύσσουμε θέσεις αλλά δεν έρχεται κανείς!». Αυτή δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση από εμάς. Η λύση θα ήταν, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ενδιαφέρον να γίνονται άμεσα επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις με προοδευτικά αυξανόμενες οικονομικές αποδοχές. (Αλλά αυτό δεν το περιμένεις από μια κυβέρνηση, λάτρη του ιδιωτικού τομέα, που αναγκάστηκε να ανακαλύψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο εξαιτίας της πανδημίας.)
*Μέχρι την πλήρωση των θέσεων, να απαιτηθεί η μετακίνηση γιατρών, ιδίως αναισθησιολόγου, για λίγες ημέρες μηνιαία, για την διενέργεια των τακτικών χειρουργείων.
*Επίσης, να υπενθυμίσω ότι το νοσοκομείο μας παραδόθηκε ως «κόσμημα» στον λαό της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, απολάμβανε της εμπιστοσύνης όλων μας, προσέλκυε για τις υπηρεσίες του ασθενείς εκτός Λήμνου και μας εξασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν χρειάζεται με το παραμικρό να τρέχουμε εκτός του νησιού μας και να αναζητούμε παροχή υπηρεσιών υγείας σε κεντρικά δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία.
*Κυβέρνηση και Διοίκηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για όσα συμβαίνουν πάλι με αποχωρήσεις γιατρών και οφείλουν να απαντήσουν ακόμα και στο πιο απλό ερώτημα που θέτει ο κάθε πολίτης, γιατί το νοσοκομείο ανήκει σε όλους μας.