Μαρμελάδα ακτινίδια
Μαρμελάδα ακτινίδια
Γράφει ο Θ. Δημητριάδης
ΥΛΙΚΑ
1 κ. ακτινίδια
800 γρ. ζάχαρη
Βανίλια
Λεμόντουζου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε (ξεφλουδίζουμε) τα ακτινίδια
Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (4 αν είναι πολύ μικρά – 6-7 αν είναι μεγαλύτερα). Δεν τα πολτοποιούμε με το μίξερ κλπ.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη – χωρίς νερό.
Όπως τα περισσότερα φρούτα που κάνουμε μαρμελάδα μόλις ζεσταθούν και τα ανακατέψουμε θα δώσουν από μόνα τους υγρό και δεν χρειάζεται πρόσθετο νερό.
Όσοι θέλουν μέτρια προς γλυκιά μαρμελάδα βάζουν στο ένα κιλό ακτινίδια 800 – 1000 γραμμάρια ζάχαρη (επειδή σαν φρούτο δεν είναι πολύ γλυκό, όπως είναι π.χ. το σύκο ή το σταφύλι). Όσοι την προτιμούν ελαφρά γλυκιά ή υπόξινη βάζουν στο ένα κιλό 700-750 γραμμάρια ζάχαρη,
Παρόμοια με τη βανίλια. Στα σουπερμάρκετ πουλάνε συσκευασίες βανίλιας που περιέχουν 5 πολύ μικρά σωληναράκια. Αν σας αρέσει το άρωμα-γεύση της βανίλιας βάζετε 3-4 σωληναράκια, αλλιώς 1-2 ή και καθόλου.
Μερικοί για να κάνουν πιο πρωτότυπη και πιο έντονη τη γεύση της μαρμελάδας προσθέτουν λίγη σκόνη κανέλα. Προσοχή, όμως, λίγη, για να μη πικρίσει. Μερικοί ακόμα πιο «περίεργοι» προσθέτουν λίγο λικέρ.
Στην αρχή του βρασμού, όπως σε όλες τις μαρμελάδες, θα βγάλει αφρό. Εάν ο αφρός δεν ξεχειλίζει και δεν δημιουργεί πρόβλημα, αφήστε τον και μη ξαφρίζετε.
Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
Μετά από 10-15 λεπτά, για να μη κολλήσει ανακατεύουμε μέχρι να δέσει με ξύλινη κουτάλα-σπάτουλα.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πότε θα γίνει το σιρόπι. Με λίγη ζάχαρη θα μας πάρει λίγο χρόνο περισσότερο.
Καταλαβαίνουμε ότι έδεσε και ότι είναι έτοιμη η μαρμελάδα όταν παίρνουμε λίγη με τη σπάτουλα και την αφήνουμε να πέσει, και το σιρόπι της δεν πέφτει σαν νερό, αλλά πιο δύσκολα.
Το λεμόντουζου το βάζουμε προς το τέλος. Θα διατηρήσει τη μαρμελάδα να μη χαλάσει.
Τα βάζα, όπως σε όλες τις μαρμελάδες, πρέπει να είναι καθαρά, αν είναι δυνατό αποστειρωμένα.
Από την κατσαρόλα βάζουμε στα βάζα με μεγάλο κουτάλι. Προσοχή να μη κάψουμε το χέρι μας που κρατάει το βάζο από την καυτή μαρμελάδα. Μπορείτε και να την αφήσετε να κρυώσει ελαφρά, να μην είναι καυτή.
Καλό είναι να γεμίσετε το βάζο μέχρι επάνω, δηλαδή να μην αφήσετε κενό.
Καυτό θα γίνει και το βάζο αφού το γεμίσετε. Γι’ αυτό, για να μη καούμε, το πιάνουμε με πετσετάκι που δεν γλιστράει όταν βάζουμε το καπάκι ή το μεταφέρουμε..
Καλό είναι να αραδιάσουμε για να κρυώσουν το βάζο ή τα βάζα ανάποδα, πάνω σε ένα πετσετάκι.
Εάν έχει ξεχειλίσει μαρμελάδα στο βάζο ή έχουν πέσει μερικές σταγόνες εξωτερικά, θα το πλένετε στη βρύση με νερό αργότερα, όταν το βάζο θα έχει κρυώσει.
Η μαρμελάδα με ακτινίδιο όπως και η μαρμελάδα με σύκο με τα μικροσκοπικά σποράκια που έχει, εκτός από την ωραία γεύση της είναι χρήσιμη και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
Επειδή το ακτινίδιο θεωρείται ότι έχει εξωτική προέλευση, μερικοί το κάνουν μαρμελάδα μαζί με άλλα «εξωτικά» φρούτα, όπως μπανάνα, ανανά κ.ά.
Τα ακτινίδια οι περισσότεροι ξένοι τα λένε κίβι (kiwi).