Ανακοινώσεις

Με 4 εισηγήσεις στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

ΓΕΛ ΜΟΥΔΡΟΥ                                                       ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου συμμετείχε με 4 εισηγήσεις στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας με θεματικό άξονα ‘Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Το συνέδριο συντονίζει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα στα πλαίσια εγκεκριμένου Δικτύου 382 σχολικών μονάδων της χώρας.

Οι σχολικές μονάδες  που συμμετέχουν αντιμετώπισαν πολυεδρικά το θέμα, εκπονώντας ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:

α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες

β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι

γ)  Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες

δ) Τέχνες και  αρχιτεκτονική

ε) Τοπική  ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα

ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα του Δικτύου, που ανέρχεται στις 580 εργασίες, τις οποίες εκπόνησαν 7520 συμμετέχοντες μαθητές με τους 1045 επιβλέποντες καθηγητές τους,   παρουσιάζεται διαδικτυακά την Τετάρτη 17, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Απριλίου και δια ζώσης το Σάββατο 20 Απριλίου για τις 80 σχολικές μονάδες που θα μετακινηθούν στην Πάτρα γι αυτό τον σκοπό.

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει με 4 εισηγήσεις σε συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών:

Στα βήματα της Υψιπύλης, μια ανασκόπηση των τριών χρόνων του σπονδυλωτου προγράμματος «Πού κρύβετια η Υψιπύλη» και της σύνδεσης του τόπου και του χρόνου. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Μαρία Παπαπαναγιώτου. Συμμετείχαν οι μαθητές: Βαρίτης Δημήτρης, Θωμά Μαρία, Καρυδάκης Λεωνίδας, Κουκουλίθρα Ειρήνη, Κυριάκου Ειρήνη, Κωνσταντίνου Κυβέλη, Μαυροφοράκη Γεωργία, Μπιζαδέλλη Αγγελική, Στενός Γιώργος.

Αναζητώντας στις λέξεις τη Λήμνο, (podcasts με αναφορές σε Λημνιούς συγγραφείς, σε ήθη και έθιμα του νησιού, σε μουσική και χορούς του τόπου) Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Λιζέτα Ταραμάνη. Συμμετείχαν οι μαθητές: Λασκάρογλου Βάσω, Μπατσούλη Μελίνα, Πλωμαρίτη Νίκη, Χαβιά Ασπασία, Χασάπη Δέσποινα.

Από τον γλωσσικό πλούτο της Λήμνου: ιδιωματικές εκφράσεις, (παροιμίες, καθημερινές φράσεις, αποτύπωμα του Λημνιού ιδιώματος). Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Μέρμηγκα Χρυσούλα. Συμμετείχαν οι μαθητές Κωνσταντίνου Κυβέλη, Κουκουλίθρα Ειρήνη, Λιγδαρά Ελευθερία, Στενός Γιώργος, Χαβιά Ασπασία, Ταρσή Ραφαηλία.

Η ναυτική ζωή της Κούταλης, Υπεύθυνη, η σχολική νοσηλεύτρια κ. Γιωτα Καραμπετσου. Συμμετείχαν οι μαθητές Δημητροπούλου Μαρία, Κεχαΐδου Ξανθίππη, Λασκάρογλου Βασιλική, Μπατσούλη Μελίνα, Ταρσή Ραφαηλία, Τέλλιος Σωτήρης, Χαβιά Ασπασία, Χασάπη Δέσποινα.

 

Το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας  του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών .

 

Θεωρούμε πως η συμμετοχή σχολικών μονάδων σε τέτοια  Δίκτυα ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς,  εντείνει την εξωστρέφεια των σχολείων, αναδεικνύει δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών και καλλιεργεί τον κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους. Παράλληλα, το θέμα ευνοεί την προώθηση του τόπου μας, την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, το πάντρεμα των περιοχών.

Ευχαριστούμε πολύ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου γι΄αυτή την όμορφη εμπειρία, καθώς και όλους όσους δούλεψαν για τη σημαντική παρουσία του σχολείου.

 

Η Διευθύντρια

 

ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button