Μετα την 8η Οκτώβρη 1912, γιατι οι συγκεντρώσεις για Ενωση;
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΥΣ ΛΗΜΝΙΟΥΣ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 8η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912, ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ (ΝΩΡΙΣ, ΝΩΡΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΘΟΔΩΡΗ ΜΠΕΛΙΤΣΟ…. ΚΑΙ ΝΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η.Κ.
Καλημέρα Ηλία
Αν και η Λήμνος είχε λευτερωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 1912, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούσαν πως για την ασφάλεια των Στενών ήταν καλύτερα τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, Ίμβρος, Λήμνος, Τένεδος και Σαμοθράκη, να παραμείνουν στην Τουρκία. Αυτό συμφωνήθηκε σε σύσκεψη των Ευρωπαίων πρέσβεων στην Κων/πολη στις αρχές Δεκεμβρίου 1912. Η συμφωνία αυτή θορύβησε τους κατοίκους των νησιών, και της Λήμνου φυσικά, γι’ αυτό μετά τη δοξολογία της πρωτοχρονιάς του 1913: «Σύμπας ο λαός της Λήμνου συνεκρότησεν πάνδημον και επιβλητικόν συλλαλητήριον υπέρ της ενώσεως των νήσων μετά της Ελλάδος διαβιβασθέντος του σχετικού ψηφίσματος προς τας Μ. Δυνάμεις και τον κ. Βενιζέλον», όπως έγραφε η εφ. Μακεδονία στις 3/1/1913.
Την ίδια περίοδο ο Γάλλος δημοσιογράφος Etienne Labranche έκανε ρεπορτάζ στη Λήμνο για λογαριασμό της εφημερίδας Le Temps του Παρισιού. Ήταν παρών στο πάνδημο συλλαλητήριο που έγινε στο Μούδρο και το φωτογράφισε, με φόντο τον ελληνικό στόλο.
Σου στέλνω μερικές ακόμα φωτογραφίες του Labranche, από την ίδια συγκέντρωση, από το λεύκωμα “ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ” που εξέδωσε το Μουσείο Φωτογραφίας “ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ” Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης το 2012.
Θοδωρής Μπελίτσος