Μια φωτογραφία στο Ανδρώνι για χίλιες σκέψεις
Η φωτογραφία είναι στο προαύλιο, με φόντο το Σχολείο του Αντωνίου, ή αλλιώς Γ΄Δημοτικο Μύρινας
Ο γνωστός Αγιασμός για κάποια αναρξη απεικονίζεται στη Φωτογραφία.
Δεν πρέπει να είναι για Γυμναστικές Επιδείξεις, στις οποίες στο σημείο των όρθιων της φωτογραφίας , υπήρχαν καρέκλες…
Θυμάμαι, για τις Γυμναστικές Επιδείξεις, την πιο σημαντική ανοιχτή εκδήλωση κάθε Σχολείου, παγαίναμε, οι μαθητές, καρέκλες από πριν με το όνομα του Ιδιοκτήτη γραμμένο στο καρεκλοπόδαρο!
Στην Πρώτη σειρά ξεχωρίζει (ή ξεχωρίζω) το Γέρο Μακρή (με το άσπρο καπέλο στο χέρι) ! Ήταν συνταξιούχος Καθηγητής και Ψάλτης στον Αγιο- Παντελέμονα. Ο Γιος του ο Κώστας Μακρής ήταν και αυτός καθηγητής του Γυμνασίου, και από τον νέο αυτόν Μακρή προκύπτει το προσωνύμιο Γερο – Μακρης , Παναγιώτης στο Όνομα.
Δεξιά μετά τους Ιερείς και τον Πάπα Παναγιώτη (Ρουμελιώτη) του Ανδρωνίου ( η Γυναίκα του, Βενετία, μας έκανε Κατηχητικό) η ψηλή στα μαύρα είναι η κυρά- Ελπινίκη, παλιά Δασκάλα του Δημοτικού, η οποία εκτός από αυτή την Πρωτοκαθεδρία είχε ανάλογη θέση, μαζί με 2-3 ακόμη και μέσα στον Αγιο – Παντελεμονα στο λεγόμενο Παγκάρι
Τώρα πως δίπλα της, με το άσπρο φόρεμα στην πρώτη θέση, είναι η μάνα μου Τασία Κότσαλη, είναι αξιοσημείωτο και δεν είναι συμπτωματικό, γιατι και σε άλλη ανάλογη Φωτογραφία πάλι σε μπροστινή θέση ήταν.
Και είναι αξιοσημείωτο, γιατι ήταν ξένη στο Χωριό, λιγα χρόνια κάτοικος αυτού, δίχως συγγενείς και με το βιογραφικό της, ως αντάρτισσα του ΕΛΑΣ , γνωστό σε όλους , “στιγματισμένο” 4, 5 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Αυτό σε κάποια άλλα χωριά δεν θα συνέβαινε, όπως στο Αντρώνι , το φιλόξενο, δημοκρατικό και ανεκτικό !
Το αξιοπαρατήρητο στο συγκεντρωμένο κοινό της φωτογραφία είναι, επίσης, η παντελής απουσία Ανδρών στο… Ανδρώνι! Γενικά οι Σχολικές Εκδηλώσεις και οι Εκκλησιαστικές ήταν στο Ανδρωνι, Γυναικεία υπόθεση. Η. Κότσαλης