Περιοδικό

Μοίρα,    μοιρολάτρες,    κισμέτ

Μοίρα,    μοιρολάτρες,    κισμέτ

Γραφει (κάθε Παρασκευή) η Χριστίνα Κάβουρα

Μάλλον όλοι οι Λαοί από καταβολής κόσμου θέτουν τις ανάλογες ερωτήσεις ψάχνοντας  τις απαντήσεις που δεν είναι και εύκολες ή  παραμένουν άγνωστες ή  είναι πολύπλοκες ή χρήζουν την βοήθεια …. της Πυθίας.

Άλλωστε  δεν είναι τυχαίο ότι πολλά Μαντεία άνθισαν στην αρχαιότητα,  με σημαντικότερα εκείνα των Δελφών, της Δωδώνης, του Τροφωνίου του Αμφιάραου και του Διδύμειου. Ξέρουμε όλοι μας για τους χρησμούς, τον τρόπο και τις εποχές που δίνονταν.

Όταν ο στρατηγός Νικίας ήταν σε εκστρατεία στην Κύπρο, έστειλε να ζητήσουν χρησμό από το μαντείο του Άμωνος Ρα στην αρχαία Αίγυπτο !

Το μαντείο απάντησε ότι,  τι χρησμό θέλετε, ο στρατηγός είναι ήδη νεκρός, κάτι που αποδείχθηκε απόλυτα αληθές !

(συνέβη δὲ καὶ τὸν Κίμωνα περὶ τὴν Κύπρον διατρίβοντα νόσῳ τελευτῆσαι , Διόδωρος Σικελιώτης

Κίμωνος δὲ ἀποθανόντος καὶ λιμοῦ γενομένου ἀπεχώρησαν ἀπὸ Κιτίου Θουκυδίδης)

Τώρα πως  ήξερε το μαντείο του    Άμωνος Ρα στην Αίγυπτο  τον θάνατο  του Κίμωνα στην Κύπρο παραμένει μυστήριο.

Οι Ρωμαίοι είχαν τις Σίβυλλες που κάθε νέα Σίβυλλα έμενε μαζί με την προηγούμενη νεκρή Σίβυλλα ! Άλλη παράνοια αυτή, αλλά έτσι λειτουργούσαν !

Οι Βίκινγκς ήταν ατρόμητοι μαχητές και θαλασσοπόροι, δεν φοβόταν τον θάνατο γιατί κατά την άποψή τους ήταν προδιαγεγραμμένο  από τον Θεό Όντιν αν θα ζούσαν, ποιος θα ζούσε και ποιος θα πέθαινε.

Οι Εβραίοι, άλλος ένας πολύ παλιός λαός δεν είχε μαντεία, αλλά αυτοί θα μου πείτε είχαν τους προφήτες,  μόνο που δεν τους πίστευαν,   σχεδόν ποτέ.

«Ιερουσαλήμ – Ιερουσαλήμ, η αποκτείννουσα   τους προφήτες και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους του Θεού »  είχε πει  ο Κύριος, σύμφωνα με το (κατά Λουκά) Ευαγγέλιο.

Η θρησκεία μας κατήργησε τα μαντεία,  οι χρησμοί και οι μαντείες απαγορεύτηκαν,  οι μάγοι  και οι μάγισσες κάηκαν στην πυρά (ευτυχώς όχι από τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό αλλά από Καθολικούς και Προτεστάντες)  αλλά οι άνθρωποι ψάχνουν να μάθουν για τη μοίρα τους.

Εν πολλοίς  οι αστρολόγοι, όχι αστρονόμοι , (καμία σχέση π.χ. με την αστρονομία των Χαλδαίων και Βαβυλωνίων) αυτοί που ασχολούνται με  Ζώδια και  λιγότερο οι καφετζούδες δίνουν μόνιμα …. Χρησμούς,  μαντείες για τον  καινούργιο χρόνο,  άλλες για ευημερία   ή για  ασθένεια, για έρωτες  επιθανάτιους και μη,  για ανθρώπινες σχέσεις.

Ευτυχώς εξέλειπαν οι Οιωνοσκόποι και μπορούμε πια να φάμε απροβλημάτιστοι το εκάστοτε σφάγιο,  δεν γνωρίζουμε πια να ερμηνεύσουμε το …. Κόκκαλο.

Επίσης προσωπικά δεν σπάζω πια ρόδι την πρωτοχρονιά μετά την φρίκη που βίωσα όταν το ρόδι ήταν εσωτερικά μουχλιασμένο !

Όπως και να το κάνουμε, συνεχίζουμε να έχουμε διάφορες δεισιδαιμονίες  που λίγο ή πολύ διανθίζουν την καθημερινότητά μας,  μας χαροποιούν ή μας … τρομοκρατούν ανάλογα !

Πολλοί λαοί πιστεύουν στην μοίρα, στο Κισμέτ, στο πεπρωμένο ! «Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον « πίστευαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι  και δεν γνωρίζω μέχρι ποιού σημείου είχαν δίκιο.

Ψάχνω και εγώ  –  εις μάτην βέβαια –  να καταλάβω κάτι από την Ειμαρμένη,  κάτι από τα μυστήρια του κόσμου τούτου !

Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρονται οι Μοίρες, τρεις κόρες, η Κλωθώ, η Λάχεση και η Άτροπος. Η πρώτη έγνεθε το νήμα της ζωής, η δεύτερη μοίραζε κλήρους με το γραφτό και η τελευταία έκοβε το νήμα της ζωής. Οι Μοίρες ήταν που ευθύνονταν για τα καλά και τα κακά της ζωής. Η λέξη μοίρα βγαίνει από το ρήμα μοιράζω, το μερίδιο, το μερτικό που παίρνει ο καθένας στη ζωή και στην ευτυχία.

Το άρθρο μου αφιερώνεται στην μνήμη  της  φίλης  μου  της  Βούλας  Γλυκή  που όπως ξέρω το μερίδιο της ευτυχίας  της στην  ζωή   δεν ήταν και μεγάλο !

Μου κάνει κατάπληξη το γεγονός ότι το καλοκαίρι είχε κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό,  που δεν πρόλαβε καθόλου  να χαρεί  γιατί  αρχές του χειμώνα εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο !

Φοβερά και ακατανόητα τα παιγνίδια της μοίρας,  καλό σου ταξείδι Βούλα μου, σου στέλνω για συντροφιά από εδώ κάτω την αγάπη μας !

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button