Περιοδικό

Νησιά

Νησιά

Γράφει (κάθε Παρασκευή) η Χριστίνα Κάβουρα

Εποχή επιστροφής για όλους μας,  ανοίγουν οι δρόμοι, η Κίρκη επιτέλους δίνει το στίγμα, ανοιχτά τα πέλαγα, συνεχίζουμε όμως  να έχουμε ένα πρόβλημα με τα πλοία,  ακόμα και με τα αεροπλάνα, αλλά θα βρούμε την άκρη, πάντα την βρίσκουμε, ψάχνοντας  ΤΟ ΝΗΣΙ,  αυτό που διαφέρει από όλα τα νησιά του κόσμου γιατί είναι το δικό μας, γιατί το αγαπήσαμε !

Θυμάμαι το αγαπημένο βιβλίο του Antoine de Saint Exupery,  από τα πιο διαβασμένα βιβλία στον πλανήτη  μετά την Βίβλο,  όταν ο Μικρός Πρίγκιπας παραπονιέται στην αλεπού ότι το τριαντάφυλλό του τον κορόιδεψε, λέγοντάς του ότι ήταν το μοναδικό στον κόσμο !

Μα είναι το μοναδικό στον κόσμο για σένα του απάντησε η αλεπού γιατί  το προσέχεις,  το φροντίζεις , το αγαπάς !

(Βιβλίο μοναδικό που είναι απαγορευμένο στην Τουρκία λόγω του Τούρκου Αστρονόμου που  αρχικά σύμφωνα με το βιβλίο δεν τον είχαν πάρει στα σοβαρά ! )

Έτσι και για εμάς όλους δεν υπάρχει άλλο νησί στον κόσμο σαν το δικό μας, κλεισμένο στην ψυχή μας, μοναδικό σαν το τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκιπα !

Γι αυτό πληγωνόμαστε  με κάθε βαρβαρότητα που υφίσταται, με την κακοποίηση γιαλών και βράχων,  με την ρύπανση της θάλασσάς μας, με την λαθεμένη εκμετάλλευση των παραλιών μας !

Το να σκαλίζουμε ονόματα πάνω στους βράχους των Φαρακλών, γεωλογικοί  σχηματισμοί απερίγραπτης ομορφιάς που ο σχηματισμός τους  πήρε  αναρίθμητα χρόνια να συντελεσθεί,  δεν είναι απλά βαρβαρότητα ξεπερνά τα όρια του χυδαίου.

Υπάρχουν τοπία  και τόποι στο νησί  που πρέπει να σεβαστούμε όλοι,  που πρέπει να μείνουν αλώβητα, οι παχιές άμμδες   δεν είναι μέρος για να κάνουν αγώνες οι μηχανές, η Βορειοδυτική Λήμνος έχει κάτι από τη νοσταλγία του χρόνου,  κάτι από την έκπληξη και την αθωότητα ενός Παραδείσου.

 

Οι Παχιές Αμμουδιές της Λήμνου ή Αμμοθίνες της Λήμνου που αναφέρονται επίσης και ως η Έρημος της Λήμνου, είναι θίνες, δηλαδή λόφοι από λεπτή άμμο. Οι αμμοθίνες απλώνονται σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Οι Παχιές Αμμουδιές βρίσκονται στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, 3 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι.[1]

Αυτή η απρόσμενη έρημος μαρτυρά την παρουσία θάλασσας στην περιοχή, κατά τη παλαιολιθική εποχή.

 

Να μιλήσω για τους γιαλούς μας, για τις παραλίες μας,  όχι που να το παινευτώ,  αλλά δεν υπάρχουν  τέτοιες παραλίες σε άλλα νησιά, και γύρισα πολλά ! Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την ομορφιά  και αυτές οι ομορφιές διαφυλάσσονται με την προσοχή και τον σεβασμό μας !

Χαίρομαι  που οι κάτοικοι πολλών νησιών μας κατάλαβαν  το μέγεθος του φυσικού κάλους και άρχισαν τις προσπάθειες άρνησης όλων αυτών των κατασκευών που υποθετικά προτιμούν οι Τουρίστες ! Μα ποιοι τουρίστες ?  Όταν το μπετόν και το πλαστικό τραυματίσει – και κάποιες φορές ανεπανόρθωτα –  το περιβάλλον δεν θα έρχονται ούτε οι τουρίστες ! Θα προτιμούν και αυτοί πιο αυθεντικά και παρθένα περιβάλλοντα !

Το κέρδος πρέπει να έχει ειδική σχέση με την ομορφιά γιατί στο τέλος δεν θα υπάρχει και κέρδος !

Χαίρομαι που οι Λειψοί απαγόρευσαν τις ξαπλώστρες στις παραλίες και τα jet ski  ! Έχουμε αρμυρίκια για παχιά σκιά λέει ο Δήμαρχος τους  και οι πολλές πολυτέλειες δεν χρειάζονται !

Οι κάτοικοι στην Ίο δασώνουν τη φύση τους απαγορεύοντας το χτίσιμο μεγάλων  μονάδων  ξενοδοχείων, οι Κάτοικοι της Κρήτης αγωνίζονται να σώσουν τον Παλίγκρεμνο !

Ελπιδοφόρα μηνύματα γιατί η ομορφιά  αυτή που πρέπει να προστατευθεί  είναι προνόμιο όλων, ντόπιων και ξένων !

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button