Απόψεις

Ο κρεμασμένος Βαλές στα παλιά καφενεία τη Μεγάλη Παρασκευή

Ο κρεμασμένος Βαλές στα παλιά καφενεία τη Μεγάλη Παρασκευή

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες μέρες του χρόνου, όπου στα καφενεία έπαιζαν χαρτιά και τάβλι, τη Μεγάλη Παρασκευή απαγορευόταν γενικά η χαρτοπαιξία, το τάβλι και τα τυχερά παιχνίδια. Η χαρτοπαιξία, αλλά κυρίως τα ζάρια, ήταν ένα τυχερό παιχνίδι, όπου αυτός που έφερνε το καλό χαρτί ή την καλή ζαριά τις εξάρες, έπαιρνε όσα χρήματα ή άλλα πολύτιμα είχαν οι άλλοι, οι οποίοι έμεναν «ρέστοι».

Η περιγραφή της σταύρωσης αναφέρει ότι συνέβη κάτι παρόμοιο. “Επί τον ιματισμόν Αυτού έβαλον κλήρον”. Δηλαδή, οι Ρωμαίοι στρατιώτες που φρουρούσαν τον σταυρωμένο Ιησού, έριξαν κλήρο και μοιράστηκαν τα ιμάτια Του.

Η θλιβερή αυτή ανάμνηση ήταν λοιπόν η αιτία που στην είσοδο κάθε καφενείου ο ιδιοκτήτης του κρεμούσε σε εμφανές σημείο τον “Βαλέ σπαθί“, δηλαδή την κάρτα με τον Βαλέ (βασιλιά) σταυρωμένο με σπάγκο, αφ’ ενός μεν για να δείξει την απαγόρευση, αφ’ ετέρου δε για να θυμίσει  ότι όποιος κερδίζει άδικα και παράνομα σε βάρος άλλου χρήματα κλπ., θα έχει κακό τέλος – όπως έπαθε ο προδότης Ιούδας, ο οποίος πήρε τα 30 αργύρια και Απελθών απήγξατο”.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button