ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Οι εθελοντές της Κατερίνης

Οι εθελοντές της Κατερίνης

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Αξίζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση μας. Είναι περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες τριακόσιοι εξήντα (4.360) οι συμπολίτες μας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας. Εδώ και δώδεκα (12) ολόκληρα χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αλληλεγγύη, όχι μόνο σε μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Είναι σεμνοί, αφανείς και αποφεύγουν τη δημοσιότητα, εξάλλου ποτέ δεν είδαμε κάποια αφίσα ή διαφήμιση τους. Αυτά όμως που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν είναι πραγματικά εκπληκτικά και απίστευτα.

 

Πρώτα – πρώτα λειτουργούν απόλυτα δημοκρατικά, σε επιμέρους αυτόνομες Υποομάδες των 15 ατόμων κατά μέσο όρο, ανοιχτές στον καθένα, και παίρνουν τις αποφάσεις τους δημόσια ύστερα από ισότιμες προτάσεις και διάλογο.

Οι ομάδες που έχουν συγκροτήσει παράγουν έργο ακόμα και σε τομείς όπου απουσιάζει η πολιτεία. Μερικές από αυτές:

 • Κοινωνικό Φαρμακείο
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο
 • Διανομές Χωρίς Μεσάζοντες
 • Πυροπροστασία Ολύμπου και Πιερίων
 • Σεμινάρια, ομιλίες, προβολές
 • Μαθήματα παραδοσιακών χορών
 • Αγώνες για τα διόδια Λεπτοκαρυάς και Αιγινίου
 • Αγώνες για το νερό, για τις ανεμογεννήτριες, τον Πέλεκα
 • Συμπαράσταση στους πρόσφυγες
 • Ενίσχυση τοπικών παραγωγών και ποικιλιών
 • Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Διηγήματος
 • Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου
 • Αιμοδοσία
 • Εκδόσεις εθνικού ενδιαφέροντος
 • Διανομή σχολικών ειδών σε άπορες και πυρόπληκτες οικογένειες.

 

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη προμηθεύουν με τρόφιμα και φάρμακα σε άπορες οικογένειες του νομού μας. Το κοινωνικό τους φαρμακείο ΑΛΕΚΟΣ ΦΤΙΚΑΣ το ζηλεύουν ακόμα και μεγάλα φαρμακεία, έχει χιλιάδες φάρμακα και έναν ξεχωριστό όροφο με ιατρικά σκευάσματα (πάνω από 13.000), μάλιστα τροφοδοτούν τακτικά και το νοσοκομείο μας και το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και άλλες μονάδες ιατρικής περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα μέσω ενός σύγχρονου προγράμματος καταγραφής και αποστολής.

Σε τακτικά διαστήματα δεκαεπτά (17) εθελοντές φαρμακοποιοί της πόλης μας μαζί με ομάδα εθελοντών κάνουν διαλογή των φαρμάκων που προσφέρουν οι συμπολίτες μας, έλεγχο της ημερομηνίας λήξης τους και οργανωμένη καταχώρηση, αποθήκευση και συντήρηση.

 

Αυτήν την εποχή τρέχουν ταυτόχρονα οι δράσεις των εξής υποομάδων:

Για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια και τον Όλυμπο, ο Διαγωνισμός Διηγήματος, η Διανομή ελαιόλαδου χωρίς μεσάζοντες και η οργάνωση της Ανθοκομικής Έκθεσης για τον ερχόμενο Μάϊο.

 

Μεθαύριο Κυριακή 27 Φεβρουαρίου η Ομάδα “Χωρίς Μεσάζοντες” θα κάνει ακόμα μια διανομή (την 88η). Συγκεκριμένα το πρωί στον Καπνικό σταθμό, δίπλα από πάρκινγκ των δικαστηρίων Κατερίνης θα διατεθούν πενήντα (50) τόνοι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε 5λιτρα δοχεία στην εκπληκτική τιμή των 22 ευρώ/κιλό. Η τιμή είναι εξαιρετική, διότι πρόκειται για το πιο ακριβό και το πιο ποιοτικό λάδι στην ελληνική αγορά. Στα Duty free το ίδιο πωλείται 40-45 ευρώ! Προέρχεται από συνεταιρισμό 160 μικρών Ελλήνων παραγωγών, επιλέχτηκε ύστερα από πολλές προσφορές διαφόρων προμηθευτών (παραγωγών και συνεταιρισμών) και συνοδεύεται από όλα τα χημικά κλπ. πιστοποιητικά. Οι παραγωγοί αυτοί θα εισπράξουν άμεσα μετρητά, αντί να έχουν στα χέρια τους επιταγές για το μέλλον, όπως συνηθίζουν μερικές φορές να τους δίνουν οι έμποροι.

 

Η Εθελοντική Ομάδα δεν πουλά και δεν εμπορεύεται. Οργανώνει και διευκολύνει τους παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν και είναι παρόντες στην διανομή. Με μοναδικό όφελος, ο παραγωγός να διαθέσει δωρεάν μια μικρή ποσότητα του προϊόντος του για τους άπορους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

 

Η λέξη “διανομή” δεν δείχνει τίποτα από την όλη δράση της συγκεκριμένης υποομάδας, που προηγείται, τις επαφές με τους παραγωγούς, την εξασφάλιση της ποιότητας με επίσημα πιστοποιητικά χημείου πριν και κατά την διανομή, την προκήρυξη της διανομής στα μέσα ενημέρωσης και την αποστολή 45.000 mail σε συμπολίτες μας που κατά καιρούς μέχρι τώρα ενδιαφέρονται και αγοράζουν, τη μεταφορά και το στήσιμο της γραμματείας και των πάγκων, τις καταστάσεις των εκατοντάδων δικαιούχων συμπολιτών μας κ.ά. Ενδεικτικά, μεθαύριο δήλωσαν την παραγγελία τους και θα προσέλθουν να παραλάβουν 970 οικογένειες.

Οι εθελοντές αυτοί, την ώρα που εμείς, Κυριακή πρωί ώρα 6-7 χουζουρεύουμε στο κρεβάτι ή δεν έχουμε ξυπνήσει ακόμα, θα είναι εκεί και επί ώρες μέχρι το μεσημέρι θα υποστούν την κούραση, το κρύο το χειμώνα ή τη ζέστη και τον καύσωνα το καλοκαίρι.

Η δράση αυτή ξεκίνησε πριν από χρόνια με το γνωστό “Κίνημα της πατάτας” και έκανε γνωστή και πρωτοπόρο την Κατερίνη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τότε ογδόντα οκτώ (88) φορές έχει προμηθεύσει τους συμπολίτες μας με προϊόντα κορυφαίας ποιότητας στην μισή τιμή (όσπρια, αλεύρι, ελαιόλαδο, φρούτα, είδη οικιακής χρήσης κ.ά.).

 

Μια άλλη δράση σε εξέλιξη της Ε.Ο.Δ.Ν.Π. είναι ο Διαγωνισμός Ηλεκτρονικού Διηγήματος για ένατη συνεχή χρονιά. Η Ομάδα που την οργανώνει και η Κριτική Επιτροπή απαρτίζονται από εκλεκτούς εκπαιδευτικούς και συγγραφείς του νομού μας, τα δε διηγήματα που συμμετείχαν μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 2.400 (!). Φέτος συμμετέχουν πάνω από 160 συγγραφείς κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ομάδα αυτή οργανώνει επίσης κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, Ορθής Χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, δανειστική βιβλιοθήκη για νηπιαγωγεία με 4.000 τίτλους κ.ά.

 

Πριν από μια βδομάδα δραστηριοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια και τον Όλυμπο, προσφέροντας ζεστό τσάι του βουνού από το κινητό μαγειρείο της. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποίησε και στην Άνω Μηλιά και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν όλο το χρόνο με ομιλίες, προβολές και σεμινάρια.

Η Ε.Ο.Δ.Ν.Π. συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό, το Νοσοκομείο, την Πυροσβεστική, την Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας, την Διαγνωστική Ομάδα Νομού Πιερίας και το Δασαρχείο.

Την υποστηρίζουν 160 χορηγοί από τον νομό Πιερίας και πολλοί από το εξωτερικό. Ενδεικτικά, πέρσι τα σχολικά είδη για 300 πυρόπληκτες οικογένειες στην Εύβοια, όπως και για τις σεισμόπληκτες στην Ελασσόνα, ήταν προσφορά οργάνωσης από την Γερμανία. Επίσης και για άπορες οικογένειες του νομού μας.

 

Οι δράσεις της είναι γνωστές και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μάλιστα το αρχαιότερο και μεγαλύτερο  σχολείο του Λουξεμβούργου έχει καθιερώσει μαθήματα αλληλεγγύης διδάσκοντας τις δράσεις της Ε.Ο.Δ.Ν.Π. Μαθητές του επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης για να δουν από κοντά και να κάνουν πρακτική εξάσκηση. Ταυτόχρονα ξεναγούνται στην περιοχή μας, μαθαίνουν την ιστορία μας και γίνονται «πρέσβεις καλής θέλησης» στη χώρα τους. Πέρσι ύστερα από μια διανομή ελαιόλαδου εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και την τιμή (18 ευρώ/5κιλο) και παράγγειλαν μεγάλη ποσότητα.

 

Μια άλλη σταθερή δράση τους είναι η πυροπροστασία του Ολύμπου και των Πιερίων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όλο το καλοκαίρι, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου κάνουν διπλές ημερήσιες 8ωρες βάρδιες από την Έλαφο, την Πλάκα Λιτοχώρου μέχρι τους Νέους Πόρους.

 

Έχουν δώσει αγώνες για τον Πέλεκα και τα διόδια στο Αιγίνιο και τη Λεπτοκαρυά. Την τελευταία φορά στα διόδια Λεπτοκαρυάς 25 μέλη της Ε.Ο.Δ.Ν.Π. μηνύθηκαν για παρακώλυση συγκοινωνιών κλπ. Έγινε κανονική δίκη και ευτυχώς αθωώθηκαν.

 

Οι περισσότεροι ίσως τους ξέρουμε από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, που οργανώνουν επί ένα μήνα κάθε Δεκέμβριο στον Καπνικό Σταθμό δίπλα στα δικαστήρια. Κι όχι μόνον εμείς, αλλά κι από όλη την Ελλάδα, ακόμα και το εξωτερικό. Το επισκέπτονται και απολαμβάνουν τη μαγεία του πάνω από 50.000 κόσμος – ανάμεσα σ’ αυτούς και όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού μας και πολλά από γειτονικούς νομούς, συνολικά 36.000 μαθητές. Ακόμα και πρόσφυγες και υπερήλικες από γηροκομεία, για τους οποίους στον ξυλόφουρνο οι γυναίκες μαγειρεύουν εξαιρετικές νοστιμιές και γλυκά.

 

Έχουν φτιάξει με τα χέρια τους μέσα στον Καπνικό Σταθμό τη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή του νομού 165 τετραγωνικών μέτρων! Εκεί έγινε το τελευταίο πριν από την πανδημία φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νομού μας, όπου τραγούδησαν οι χορωδίες και μας μάγεψαν μεγάλα θεατρικά και μουσικά συγκροτήματα.

Να μη ξεχνάμε και τους μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές, όπως η Γλυκερία και ο Θηβαίος με τις ορχήστρες τους.

 

Κι όλα αυτά δωρεάν, χωρίς εισιτήριο! Μόνο με μερικά κιλά τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο ή φάρμακα που μας περισσεύουν για το κοινωνικό φαρμακείο.

 

Κάθε χρόνο τον Καπνικό Σταθμό, που είναι η έδρα των εθελοντών, το επισκέπτονται πολλά ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, τα οποία στη συνέχεια διαφημίζουν και προβάλλουν την Κατερίνη.

Επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Αγγλία και την Ιρλανδία ήλθαν εθελοντές και προσέφεραν υπηρεσίες – και μεγάλη ποσότητα σοκολάτες Βρυξελλών για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

 

Η Ε.Ο.Δ.Ν.Π. μετέφρασε από τα Γερμανικά και εξέδωσε τον πολυσέλιδο τόμο των Γερμανικών Οφειλών και Επανορθώσεων προς την χώρα μας με τις υποθήκες της Γερμανικής Κατοχής. Την φιλολογική επιμέλεια είχαν οι διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί του νομού μας Εύα Ανδρουλιδάκη, Σοφία Ελευθεριάδου και Ειρήνη Παξιμαδάκη. Το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και αποτελεί ήδη διαπραγματευτικό όπλο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα άλλο παρόμοιο βιβλίο που μετέφρασε και εξέδωσε είναι ΟΙ ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ (μετάφραση και επιμέλεια της εκπαιδευτικού Σίσσυ Ζερβουδάκη).

 

Είναι να απορεί κανείς και να θαυμάζει αυτούς τους αφανείς ανθρώπους που καταφέρνουν τόσα πολλά χωρίς χρήματα, χωρίς καμία επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από τον Δήμο μας ή την πολιτεία.

Κάτι που δεν φαίνεται αλλά δείχνει την προσφορά και τις θυσίες τους είναι ότι επί 2 μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο) με βάρδιες στήνουν το Χριστουγεννιάτικο Χωριό (τα 12 ξύλινα σπιτάκια, το λούνα παρκ, την παραμυθούπολη, το φούρνο, το δέντρο, τη φάτνη, τον στολισμό, τις ηλεκτρολογικές κλπ. εγκαταστάσεις), κι άλλο ένα μήνα τον Ιανουάριο τα ξεστήνουν.

Κυρίως όμως, να τονίσουμε την γενναιόδωρη προσφορά 145 επιχειρήσεων του νομού μας, οι οποίες τους εμπιστεύονται, τους έχουν αγκαλιάσει και προσφέρουν όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται για τις διάφορες δράσεις τους.

 

Κάτι τελευταίο και …πολιτικό. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας αναγνωρίζει την αδυναμία, τα κενά, την αδιαφορία και την απουσία κρατικής μέριμνας και φροντίδας σε πολλές περιπτώσεις. Και τα στραβά. Ναι, είναι υποχρέωση του κράτους να φροντίζει για τους πολίτες του. Εντούτοις, η Ε.Ο.Δ.Ν.Π. δεν αποτελεί πολιτική οργάνωση. Γι’ αυτό και τα 4.360 μέλη της, παρ’ ότι προέρχονται, όπως είναι φυσικό, από όλο το πολιτικό φάσμα, δεν δραστηριοποιούνται ως Ομάδα σε πολιτικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Όπως ακριβώς ξεκάθαρα λέει το καταστατικό.

Ναι, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα επί 12 χρόνια οι δράσεις τους είναι μια έμμεση ενημέρωση, καταγγελία και διεκδίκηση, αλλά μέχρι εκεί. Τις πολιτικές επιλογές μπορούν τα μέλη της να τις κάνουν μέσω των κομμάτων. Εάν είχε πολιτικοποιηθεί, είναι σίγουρο ότι θα είχε διαλυθεί – όπως συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα με συνεταιρισμούς, σωματεία κλπ.

Στο μεταξύ οι ανάγκες των συνανθρώπων μας υπάρχουν. Συχνά είναι τεράστιες και αμείλικτες. Και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι άμεση.

 

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Συμπολίτες μας με αγάπη, αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο.

Μπορεί κανείς να πάρει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button