Οι κλώσσες
Οι κλώσσες
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σάλο προκάλεσε πριν από λίγες μέρες μια προτροπή του Μητροπολίτη Κοζάνης προς τις γυναίκες, να προστατεύουν τα παιδιά τους όπως οι κλώσσες. Μερικοί χαρακτήρισαν την προτροπή απαράδεκτη, αναχρονιστική και σεξιστική, ενώ και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παρενέβη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας ότι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος και αυτό το γνωρίζουν όλοι και σημείωσε ότι τέτοιου είδους απόψεις πρέπει να πάψουν να υφίστανται και να κανονικοποιούνται.
«Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα τη δήλωση του Μητροπολίτη Σερβιών και Κοζάνης, ο οποίος προέτρεψε τις γυναίκες να μην εργάζονται αλλά να μένουν σπίτι γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους, παρομοιάζοντας τες μάλιστα ως ‘κλώσες’. Θέλω να πω ότι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολύπλευρος και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά όλες οι γυναίκες».
Υπάρχουν, πάντως, κι άλλες γνώμες και παράμετροι σχετικά με τις κότες και τις κλώσσες. Πρώτα πρώτα στη Βίβλο αναφέρεται το μητρικό ένστικτο της κλώσσας που προστατεύει κάτω από τις απλωμένες φτερούγες της τα νεογέννητα πουλάκια της όταν αυτά κινδυνεύουν (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 23:37). Ίσως μάλιστα αυτό να είχε στον νου του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.
Μια παλιά παροιμία λέει, “Κάτσε στ’ αυγά σου”, που σημαίνει μείνε ήσυχος και ακίνητος, όπως η κότα όταν κλωσσάει τα αυγά της, ενώ μια άλλη πάλι λέει “Άλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες”!
Παλιά στα χωριά, που είχαν πολλές κότες και τα αυγά ήταν απαραίτητα για την επιβίωση, όταν μερικές από αυτές σταματούσαν να κάνουν αυγά και άρχιζαν να κακαρίζουν κλο κλο κλο για να γίνουν κλώσσες, άφηναν μόνο μια να γίνει κλώσσα και τις άλλες τις καταβρέχαν με νερό για να αλλάξουν γνώμη και συμπεριφορά, και να συνεχίσουν να γεννούν αυγά.
Σήμερα ελάχιστες κότες και κοκόρια έχουν απομείνει πλέον στα χωριά μας. Το κόστος δεν συμφέρει και ο νόμος θέτει αυστηρούς περιορισμούς. Τα αυγά δεν τα κλωσσάνε πλέον οι κότες, αλλά οι μηχανές στα εκκολαπτήρια των ορνιθοτροφείων.
Άλλαξαν με νόμο και οι ρόλοι των γονέων. Τώρα έχουμε και τις λεγόμενες “παρένθετες μητέρες”!
κλωσσα.jpg