Οι πυραμίδες στην Πελοπόννησο και στη Λήμνο
Οι πυραμίδες στην Πελοπόννησο και στη Λήμνο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η χώρα μας κρύβει πολλές ομορφιές και ακόμα περισσότερα παράξενα και μυστήρια που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Ανάμεσα στα παράξενα της Ελλάδας είναι και κάποια αξιοθέατα με ιδιαίτερη ιστορία τα οποία μπορεί καν να μην γνωρίζουμε ή να μην έχουμε ακούσει γι’ αυτά. Όπως για παράδειγμα για την πυραμίδα του χωριού Ελληνικό, που βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Άργος. Και είναι από αυτά τα αξιοθέατα που κρύβουν ένα μυστήριο γύρω τους. Και η πυραμίδα της Λήμνου.
Η πυραμίδα στο Ελληνικό μέχρι πριν κάποια χρόνια συγκέντρωνε πολύ έντονα το ενδιαφέρον των ερευνητών. Κι αυτό γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο για ποιο λόγο είχε κατασκευαστεί στην αρχαιότητα. Ονομάστηκε πάντως έτσι λόγω του πυραμοειδούς σχήματός του. Μια μορφή που δεν συναντάς συχνά στην Ελλάδα. Αυτό που αποτέλεσμα επίσης έρεισμα και υπήρχαν διαφωνίες ήταν το πότε κατασκευάστηκε αυτό το κτίσμα.
Η αρχική αλλά και ταυτόχρονα πιο διαδεδομένη εκτίμηση τοποθετεί την κατασκευή της πυραμίδας στον 4ο π.Χ. αιώνα. Για την πιθανή χρήση του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Αρχικά έλεγαν ότι χρησίμευε ως τύμβος, ως οχυρό, ή φρυκτωρία.
Σύμφωνα με κείμενο που έχει διασωθεί από την αρχαιότητα υπάρχει μια πιο σίγουρη εξήγηση για την μυστηριώδη αυτή κατασκευή και την ιστορία της. Κατά την εποχή του Παυσανία ήταν διακοσμημένη με αργολικές ασπίδες και μάλιστα θεωρείτο σύμφωνα με τον ίδιο τύμβος των πολιτών και συγγενών που έπεσαν σε μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Η Πυραμίδα του χωριού Ελληνικό μερικοί την αποκαλούν και πυραμίδα των Κεχριών.
Είναι χωρίς αμφισβήτηση το καλύτερα διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα της Ελλάδας. Στη χώρα μας υπάρχουν άλλα 25 παρόμοια πυραμιδικά μνημεία. Το συγκεκριμένο είναι κατασκευασμένο από σκληρό, γκρίζο ασβεστόλιθο της περιοχής.
Η πρόσβαση στην πυραμίδα του Ελληνικού είναι εύκολη ενώ είναι πολύ κοντά στην την Αθήνα. Το μυστηριώδες αυτό μνημείο είναι χτισμένο στο δρόμο που στην αρχαιότητα συνέδεε το Άργος με την Τεγέα Αρκαδίας.
Ας έλθουμε τώρα στην πυραμίδα της Λήμνου.
Με πάνω από 200 νησιά η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη, αυτό σίγουρα το ξέρεις αν μένεις εδώ και έχεις κάνει τα ταξιδάκια σου σε κάποια από αυτά. Κυκλαδίτικο στυλ στις Κυκλάδες, μπόλικο πράσινο στις Σποράδες, καταγάλανα νερά στο Ιόνιο, ηλιόλουστες γειτονιές στα Δωδεκάνησα και μοναδική γαστρονομία στα νησιά του Βορειανατολικού αιγαίου.
Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι ένα από όλα αυτά τα νησιά μας, έχει και την δική του Πυραμίδα.
H Λήμνος, αυτό το ήρεμο και ιδιαίτερο νησί του βορειοανατολικού αιγαίου ίσως είναι το μοναδικό που συνδυάζει τόσα πολλά μαζί. Είναι η Βασίλισσα του Surf με τους διεθνείς αγώνες που γίνονται στον κόλπο του Κέρος. Έχει τοπικά προϊόντα που φτάνουν μέχρι τα πέρατα του κόσμου (τυρί καλαθάκι, φλωμάρια, θυμαρίσιο μέλι, παξιμάδια και αρτοποιήματα, εξαιρετικά κρασιά, αλίπαστα κ.ά.). Είναι το ελληνικό νησί με δική του έρημο (τις Αμμοθίνες, που θεωρούνται η Σαχάρα της Ελλάδας), την εκκλησιά Παναγία Κακαβιώτισσα που είναι χωρίς σκεπή μέσα σε βράχο, έχει πολλούς ανεμόμυλους και μια πυραμίδα που κρύβει μια ιστορία που θα πρέπει να μάθουμε όλοι.
Πίσω στο μακρινό 1919 περίπου 5000 Κοζάκοι, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Ουκρανία και νότια Ρωσία έφτασαν στη Λήμνο ψάχνοντας καταφύγιο μετά την ήττα του Λευκού Στρατού στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Οι ντόπιοι τους αγκάλιασαν και οι Κοζάκοι έμειναν εκεί μέχρι το τέλος του 1921. Η εποχή αυτή ήταν σίγουρα μια σκληρή εποχή για όλους και εξαιτίας αυτού περίπου 350 Κοζάκοι (μεταξύ αυτών και μια Ρωσίδα Δούκισσα) πέθαναν και θάφτηκαν στα χώματα της Λήμνου.
Η Πυραμίδα λοιπόν αυτή της Λήμνου, ή αλλιώς ”Κουκουμά” όπως την λένε στο νησί, είναι ουσιαστικά το μνημείο του άγνωστου Κοζάκου, που έχασε την ζωή του στην εξορία. Μια παλιά ιστορία αναφέρει ότι 300 Κοζάκοι έβαλαν από μία πέτρα και βοήθησαν στο χτίσιμο αυτής. Έφτιαξαν και ένα μαρμάρινο σταυρό στην κορυφή της, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.
Δεκάδες χρόνια μετά και ενώ ακόμα και οι ντόπιοι δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία για την ύπαρξη αυτής της ιστορίας που ξεθώριασε με τον χρόνο, μια ρωσική αντιπροσωπεία μαζί με συγγενείς των εξόριστων Κοζάκων έφτασε στη Λήμνο για να τιμήσει τους προγόνους τους. Από τότε και μέχρι σήμερα μια φορά τον χρόνο Κοζάκοι επισκέπτονται και κάνουν “απόβαση” στο νησί με λουλούδια, μουσικά όργανα και τις παραδοσιακές στολές τους, για να τιμήσουν τους προγόνους τους που θα μένουν για πάντα εκεί.
Πέραν της ιστορίας, το τοπίο είναι εντυπωσιακό και σε περίπτωση που έχετε στα πλάνα σας ταξίδι για την Λήμνο αξίζει τον κόπο να βρεθείτε εκεί. Το νεκροταφείο και η πυραμίδα είναι στο ακρωτήρι της Πούντας. Απέχει λίγα μόλις λεπτά από το χωριό Πορτιανού και το Παλαιό Πεδινό, κοντά στον ιστορικό κόλπο του Μούδρου.
(πηγή: Travel Vibe και Taste Lemnos)