Απόψεις

Ολυμπιακή αναρρίχηση . Παμε για Χρυσό !

Ολυμπιακή αναρρίχηση

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Ολυμπιακή Επιτροπή συνέχεια σκαρφίζεται νέα αγωνίσματα. Τα 5 νέα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο είναι το σέρφινγκ, skateboard, καράτε, αθλητική αναρρίχηση και μπέιζμπολ/σοφτμπολ.

Πιο πολύ σαν παιδικά παιχνίδια μοιάζουν. Η αναρρίχηση, για παράδειγμα, είναι να σκαρφαλώνεις σε έναν τοίχο 15 μέτρων που έχει κλίση 95 μοιρών.

 

Τέτοιο άθλημα παίζαμε στη γειτονιά μου όταν ήμουν μικρό παιδί πριν από 60 χρόνια, τότε που στις αυλές των σπιτιών υπήρχαν ψηλά οπωροφόρα δέντρα, τζιρνικιές, αχλαδιές, βερικοκιές, μουριές, κερασιλες, συκιές κ.ά. Διαγωνιζόμασταν τότε, θυμάμαι, ποιος θα ανέβει στο πιο ψηλό κλαδί, ποιος θα φτάσει στη φωλιά της καρακάξας ή της κουκουβάγιας και ποιος θα φτάσει στην άκρη των κλαδιών τα μεγάλα και ώριμα φρούτα που δεν τα φτάναμε από κάτω από το δέντρο.

.

Υπήρχαν, βέβαια, και δυσκολίες και απρόοπτα, όπως π.χ. όταν έσπαζε το κλαδί που μας κρατούσε, όταν η καρακάξα και τα άλλα πουλιά ήταν είχαν μικρά και τα προστάτευαν, ή όταν ανεβαίναμε να κλέψουμε σε ξένο δέντρο. Τότε ο ιδιοκτήτης του δέντρου μας περίμενε από κάτω με μια βίτσα για τιμωρία και πρόωρη διακοπή του αγωνίσματος.

 

Αυτές οι αναρριχήσεις γίνονταν στον «ανοιχτό στίβο», υπήρχε όμως και μια άλλη αναρρίχηση «κλειστού στίβου» μέσα στο σπίτι συνήθως στην κουζίνα. Εκεί περιμέναμε τη νύχτα πότε θα αποκοιμηθούν οι γονείς μας, η γιαγιά και ο παππούς, οπότε ανεβαίναμε στην καρέκλα και το τραπέζι για να φτάσουμε στο πιο ψηλό ράφι, εκεί όπου ήταν κρυμμένο το απαγορευμένο βάζο με το γλυκό.

 

Δεν αποκλείεται στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να δούμε παρόμοια «αγωνίσματα», όπως π.χ. κρυφτό, κουτσό, κυνηγητό, κλέφτες κι αστυνόμοι, αμπάριζα, μήλα, τυφλόμυγα, γύρω-γύρω όλοι, αλάτι χοντρό, μακριά γαϊδούρα και άλλα τέτοια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button