Παγκόσμια Ημέρα γαϊδουριών. Τι πρέπει να κάνουμε γι αυτά!
Παγκόσμια Ημέρα γαϊδουριών
Κάθε μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη σε κάποιον ή σε κάτι. Η 4η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων, ενώ η 8η Μαΐου ειδικά είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γαϊδουριών, των συμπαθητικών αυτών τετράποδων, που αποτελούν σύμβολο της ταπεινότητας, εργατικότητας και υπομονής.
Ο μέσος όρος ζωής των ζώων αυτών υπό κανονικές φτάνει στα 30 με 50 έτη, αλλά πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες τους τα κακομεταχειρίζονται, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται γύρω στα 20 χρόνια.
Όσοι διαθέτουν γαϊδούρια εργασίας θα πρέπει να ακολουθούν όλα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία για την προστασία και την ασφάλεια τους.
1) Θα πρέπει να µεριµνούν για τη διασφάλιση του επιπέδου υγείας τους. Στους χώρους διαβίωσης και στους σταθµούς εργασίας θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα απολύµανσης µε κατάλληλα και ασφαλή υλικά.
2) Δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιούνται µη ικανά προς εργασία, δηλαδή άρρωστα ή τραυµατισµένα, καθώς και µε κακή συντήρηση των οπλών. Η επάνοδος στην εργασία θα πρέπει να επιτρέπεται µόνο κατόπιν υποδείξεως κτηνιάτρου.
3) Είναι απαραίτητη η χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς για το είδος τους τροφής και φρέσκου πόσιµου νερού καθηµερινά σε κατάλληλα δοχεία τα οποία είναι δυνατό να επιµολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον µια φορά ηµερησίως. Συστήνεται η τροφή να παρέχεται τουλάχιστον 2 φορές την ηµέρα σε ενήλικα και τρεις φορές την ηµέρα στους απογαλακτισµένους πώλους (ηλικίας άνω των 6 µηνών) εκτός αν υπάρχει εντολή κτηνιάτρου, η οποία ορίζει διαφορετικά.
4) Οι ζωοτροφές πρέπει να αποθηκεύονται σε καθαρούς, µη τοξικούς και στεγανούς περιέκτες, οι οποίοι πρέπει να παρέχουν ικανοποιητική προστασία από τρωκτικά, υγρασία, διάβρωση ή επιµόλυνση από φυσικούς, χηµικούς και βιολογικούς παράγοντες.
5) Συστήνεται να ασκούνται τουλάχιστον µία φορά ηµερησίως για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.