Παραδοσιακό ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι Λήμνου
Παραδοσιακό ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι Λήμνου
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Το 97% των ελληνικών νοικοκυριών καταναλώνει γιαούρτι. Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι, όπως είναι της Λήμνου, έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι.
Αυτό ισχύει για τα γιαούρτια που παράγονται με πλήρες γάλα, γιατί πολλοί καταναλωτές προτιμούν τα γιαούρτια με 2% λιπαρά η και 0%.
Αν και είναι καλό να προσέχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή μας, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτά τα ολόπαχα παραδοσιακά γιαούρτια.
Τελικά, μπροστά στην τεράστια ποικιλία γιαουρτιών που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ, ποιο πρέπει να επιλέξουμε;
Τα πράγματα είναι απλά: Το καλύτερο γιαούρτι είναι το σκέτο γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα υλικά. Και αν βρούμε παραδοσιακό πρόβειο, όπως της Λήμνου, ακόμα καλύτερα. Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας:
1) Αποφεύγουμε τα γιαούρτια με τα πρόσθετα συστατικά όπως φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς κλπ. Διαφημίζονται ως πιο υγιεινά μερικές φορές, ενώ δεν είναι, επειδή έχουν πρόσθετη ζάχαρη, θερμίδες και άλλα πρόσθετα.
2) Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού, αυτό τον όρο έχουν τα γιαούρτια τα οποία συχνά περιέχουν συστατικά που κανονικά δεν πρέπει να περιέχει το γιαούρτι, όπως ζελατίνη, γλυκαντικά (τεχνητά και μη), χρώματα, σιρόπια κτλ.
3) Δεν χρειαζόμαστε τα παιδικά η βρεφικά γιαούρτια: Για όσους έχουν παιδιά καλό είναι να ξέρουν ότι τα γιαούρτια που προορίζονται για παιδιά η και βρέφη στην ουσία είναι ένα μάρκετινγκ τρικ. Αν κοιτάξει κανείς τα συστατικά θα διαπιστώσει ότι τελικά είναι πιο ανθυγιεινά από τα σκέτα γιαούρτια που απευθύνονται σε ενήλικες, γιατί συχνά είναι γεμάτα ζάχαρη, κομματάκια σοκολάτας η και καραμελίτσες. Συνήθως είναι εμπλουτισμένα με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαραίτητα και πιο υγιεινά ενώ αυτό δεν ισχύει. Τις βιταμίνες και τα μέταλλα το παιδί θα τις λάβει από άλλες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, όχι από εμπλουτισμένα γιαούρτια γεμάτα ζάχαρη.
4) Επιλέγουμε λοιπόν ένα σκέτο γιαούρτι επιλογής μας, και αν θέλουμε, προσθέτουμε εμείς τα υλικά. Έτσι γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών και προσθέτουμε αναλόγως, όπως ένα σπιτικό γλυκό κουταλιού η μαρμελάδα, ένα υπέροχο μέλι η φρέσκους ξηρούς καρπούς.
Εδώ η Λήμνος έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα, το γνήσιο αρωματικό υπέροχο θυμαρίσιο μέλι και τα αμέτρητα γλυκά κουταλιού Αχιλλαδέλη. Ιδανικός γευστικός και θρεπτικός συνδυασμός.
5) Ελληνική εταιρεία δεν σημαίνει και ελληνικό γιαούρτι, δηλαδή από ελληνικό γάλα. Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που θέλουν να «αγοράζουν ελληνικά». Με μια ματιά λοιπόν στη συσκευασία μπορεί κανείς να διαπιστώσει από που προέρχεται το γάλα, δηλαδή εάν είναι ελληνικό ή εισαγόμενο.
Γι’ αυτό, επειδή μας αρέσει το γνήσιο, το νόστιμο και το παραδοσιακό, τρώμε πάντα γιαούρτι Λήμνου! Που παράγεται από γάλα προβάτων που βόσκουν στις εύφορες πλαγιές του ηλιόλουστου νησιού μας.