2022
Περιοδικό

Ποια ήταν η Ερατώ;

Ποια ήταν η Ερατώ;

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι ξένοι ξέρουν περισσότερα από εμάς για την ελληνική μυθολογία, τους αρχαίους μας προγόνους, αλλά και τους σύγχρονους Έλληνες ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης. Πολλές φορές που βρέθηκα στο εξωτερικό ντράπηκα πραγματικά που δεν ήξερα να απαντήσω, π.χ. ποιος ήταν ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης, ο Ηρόδοτος, ο Ασκληπιός, ο Αρχέλαος, ο Παπανικολάου, ο Ρίτσος κ.ά.

Όταν πρωτοπήγα στη Σουηδία ντράπηκα ακόμα περισσότερο γιατί στη μακρινή αυτή χώρα της βόρειας Ευρώπης όλοι ξέρουν περισσότερο από εμάς τους Έλληνες για τον Σεφέρη και τον Ελύτη, που τους έχουν βραβεύσει μάλιστα και με το βραβείο Νόμπελ.

 

Πρόσφατα φιλοξένησα ένα φιλικό ζευγάρι ξένων. Στην αρχή μιλήσαμε πάνω στις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, για τη χρυσή Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, για τον παγκόσμιου πρωταθλητή ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου κ.ά.

Με ρώτησαν – και δεν ήξερα να απαντήσω – γιατί στην ελληνική γλώσσα έχουμε τόσα πολλά φωνήεντα για το ίδιο γράμμα  (ι,η,υ,οι,υι,ει.).

Κατόπιν άρχισαν να μιλούν για την αρχαία Αντιγόνη και τον αρχαίο Αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη (από τον οποίο προέρχεται το Μίλτος). Εκεί τα βρήκα σκούρα, γιατί αυτοί τα ήξεραν όλα, ενώ εγώ σχεδόν τίποτα. Κουνούσα συνέχεια το κεφάλι μου και συμφωνούσα μ’ αυτά που έλεγαν.

 

Το μεσημέρι είπα να τους βγάλω έξω και να τους κάνω το τραπέζι σε ένα όμορφο μέρος στην περιοχή μας. Τους πήγα στο Λιτόχωρο, στην κεντρική πλατεία με τα πλατάνια και την υπέροχη θέα του επιβλητικού Ολύμπου. Εκεί, στην πιο προνομιακή θέση, πάνω από το φαράγγι του Ενιπέα, με τη μοναδική πανοραμική θέα της ψηλότερης ελληνικής κορυφής, του Μύτικα, είναι το εστιατόριο-καφέ ΕΡΑΤΩ. Με ξύλινη διακόσμηση, μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και παραδοσιακών εδεσμάτων, εκλεκτά κρασιά και μια μεγάλη τοιχογραφία.

Οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν πραγματικά και απολάμβαναν μαγεμένοι τη θέα και τα νόστιμα εδέσματα.

Κάποια στιγμή, όμως, έγινε το κακό. Με ρώτησαν ποιον παρίστανε η τοιχογραφία.

 

Δεν ήξερα.

Πήγα βρήκα το σερβιτόρο και τον ρώτησα κι εγώ με τη σειρά μου.

– Η Ερατώ από ότι ξέρω ήταν μια από τις εννιά μούσες, μου απάντησε.

 

Οι φίλοι μου άρχισαν να μιλάνε για την ελληνική ποίηση.

– Ω, ναι, η Ερατώ!… Την ξέρουμε… Προστάτευε τη λυρική ποίηση και τη λογοτεχνία. Όπως και η Σαπφώ…, ο Αλκαίος…, ο Πίνδαρος…

Ήταν πληροφορημένοι για τα πάντα. Ήξεραν ότι η Ερατώ σχετιζόταν με τον έρωτα, τη θρησκεία, τον πόλεμο στην αρχαία Σπάρτη…

 

Συμφώνησα μαζί τους, παρ’ ότι δεν είχα ιδέα. Κι όταν επέστρεψα στο σπίτι έψαξα να μάθω όλα όσα δεν ήξερα για την Ερατώ και τις υπόλοιπες Πιερίδες μούσες.

Για να μη με πιάσουν αδιάβαστο άλλη φορά.

Με την ευκαιρία, οι άλλες 8 είναι: Καλλιόπη, Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Πολύμνια και Ουρανία.

 

Όταν οι ξένοι φίλοι μου έφυγαν, ρώτησα κι εγώ τους Έλληνες φίλους μου στην καφετέρια, από περιέργεια να δω εάν ξέρουν ποιά ήταν η Ερατώ.

Ένας απάντησε ότι μάλλον πρέπει να ήταν αδελφή της Μαντώς Μαυρογένους το 1821.

Ένας άλλος είπε ότι σίγουρα θα είναι κάποια τραγουδίστρια της Eurovision.

Κι ένας έδωσε τη σωστή απάντηση: “Ναι ρε συ, τη θυμάμαι, ήταν μια ξανθιά συμμαθήτρια μας, πανέμορφη γκόμενα, με την οποία ήμασταν ερωτευμένοι όλα τα αγόρια”!ο

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button