Περιοδικό

Ποιοι  ήταν οι Σούφι ? Γράφει η Χριστίνα Κάβουρα

Ποιοι  ήταν οι Σούφι ?

Γράφει η Χριστίνα Κάβουρα

Ποιοι ήταν λοιπόν οι Σούφι ή αλλιώς Αλεβίτες ? Ποιοι ήταν οι Δερβίσηδες και τι πρέσβευαν στους χαρούμενους τεκέδες τους ?

Ο Σουφισμός  πίστευε στην Αγάπη, στην Φιλανθρωπία, στην Κατανόηση. Η νηστεία (π.χ. του Ραμαζανιού) και το ταξείδι στην Μέκκα μάλλον το θεωρούσαν πάρεργο. Η προσευχή γινόταν παντού, δεν χρειαζόταν τα τζαμιά για να προσευχηθούν οι πιστοί.

Οι περισσότεροι Τούρκοι διανοούμενοι ήταν Αλεβίτες. Ο μεγάλος Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ ανήκε στις τάξεις τους. Οι Σούφι αγαπούν και προάγουν την ποίηση, οι φανατικοί Ισλαμιστές θεωρούν ότι η ποίηση … αποκοιμίζει τους Μουσουλμάνους.

Ο Σουφισμός λοιπόν  ή το «ΛΑΪΚΟ  ΙΣΛΑΜ» συνεχίζει να υφίσταται σαν αίρεση μυστικιστική και μη αγαπητή στους φονταμενταλιστές  μουσουλμάνους, καταδιωκόταν και συνεχίζει να καταδιώκεται σκληρά στην Τουρκία γιατί  αυτή η αίρεση δεν δέχεται την εξουσία και τον πόλεμο αλλά επιδιώκει την συναδέλφωση των λαών και την αγάπη.

Η κίνηση των σούφι επηρεάσθηκε από τον χριστιανικό ασκητισμό ο οποίος ακμάζει την ίδια περίοδο σε ΣυρίαΜεσοποταμία και Περσία. Από τους χριστιανούς ασκητέςορθόδοξους ή μονοφυσίτες (ραχίμπ) έλαβαν τον μάλλινο απλό χιτώνα (Şũfî), ο οποίος έγινε το χαρακτηριστικό τους διακριτικό και από τον οποίο έλαβαν την ονομασία τους. Επίσης την πρακτική της προσευχής και του κανόνες της άσκησης.

Από το νεοπλατωνισμό τη θεώρηση της γνώσης της φώτισης και της έκστασης. Από το γνωστικισμό τις περί φωτός και σκότους αντιλήψεις. Τέλος από τον Βουδισμό τη θεώρηση του υψίστου σκοπού των σούφι της «φανά» που είναι η ιδέα για το σβήσιμο του ατομικού εγώ στο καθολικό Ον, τον Θεό, έννοια ανάλογη με τη βουδιστική Νιρβάνα.[5] Αντικειμενικός σκοπός τους είναι η προσέγγιση της αλήθειας, ενώ κάθε νέο μέλος, ο νεόφυτος δηλαδή, καλούνταν «να επιβιβασθεί σε ένα σκάφος που πλέει στη θάλασσα της αμφιβολίας», ώστε να αρχίσει τις έρευνές του που τελικά θα τον οδηγήσουν στην αλήθεια.

Υπάρχουν από το 815μ.χ. Η τάση αυτή που εντοπίζει την αληθινή ευσέβεια όχι στην τυπική εφαρμογή κανόνων λατρείας, αλλά στην «αγαπητική προσέγγιση του Θείου», ονομάζεται σουφισμός.

Νέα τάγματα ιδρύθηκαν, ενώ πολιτικοί και κοινωνικοί μεταρρυθμιστές στις μουσουλμανικές χώρες εναντιώθηκαν συχνά στο σουφισμό γιατί τον θεωρούσαν οπισθοδρομικό. Στην Τουρκία μάλιστα ο Μουσταφά Κεμάλ τα κατήργησε το 1925,

χωρίς όμως να επιτύχει την εκμηδένιση της πνευματικής τους επιρροής.

Από σοβαρές πηγές μαθαίνουμε ότι ο δικός μας Ρήγας Φεραίος αλλά και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος επισκεπτόταν συχνά τους τεκέδες γιατί οι τεκέδες ήταν χαρούμενοι τόποι με μουσική και χορό  και δεν χρειαζόταν να αλλαξοπιστήσεις για να  πας στον τεκέ, ούτε σου το ζητούσαν. Οι τεκέδες ήταν μέρος για όλους τους καλοπροαίρετους.

Όταν ο Ερντογάν επωφελούνταν από το τεράστιο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν υπήρξε σοβαρά η ελπίδα να αλλάξει η Τουρκία προς το καλύτερο. Να έχουμε εμείς έναν καλό γείτονα αλλά και ο κόσμος ένα κράτος δίκαιο.

Ποιος είναι λοιπόν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο υπ αριθμόν ένα εχθρός του  «Σουλτάνου ? »

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941), είναι Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή.  Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί στο ΣέιλορσμπουργκΠενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απομονωμένος, αλλά ισχυρός, ο ηλικίας 75 ετών, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσυλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Όμως είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο έχει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων (στην Τουρκία, αλλά και παντού στον κόσμο), μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με την ονομασία Χιζμέτ (Υπηρεσία στα τουρκικά) και διαθέτει μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Το Χιζμέτ λειτουργεί κάπως σαν τους Αμερικανούς μορμόνους: «Αλληλοβοηθούνται στις επιχειρήσεις, έχουν μια ιεραποστολική νοοτροπία και μεγάλη αίσθηση των επιχειρήσεων», εξηγούσε το 2014 ο Σαμ Μπράναν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Λέγεται ότι το παράνομο αυτό  κίνημα  των Σουφιστών, που θέλει να αλλάξει την Τουρκία, με ηγέτη του τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αριθμεί γύρω στα 25.000.000  ψυχών.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μίγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το Ισλάμ.

Οι δύο άνδρες είχαν υπάρξει ωστόσο σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν  έγινε «ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού» για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του προέδρου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι «γκιουλενιστές» αρνούνται και εμείς ευχόμαστε ολόψυχα.

Η διδασκαλία του για ένα Ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο τού έχει εξασφαλίσει εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία που διαχειριζόταν το Χιζμέτ και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιάζεται ότι τρέφουν συμπάθεια για τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περίπου 1.800 πρόσωπα, περιλαμβανομένων 750 αστυνομικών και 80 στρατιωτικών, φυλακίσθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Περίπου 280 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η ελπίδα υπάρχει και το αύριο μπορεί να είναι γεμάτο καλές εκπλήξεις !!!!

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button