Πώς κάνουμε σπιτικό γλυκό κουταλιού κυδώνι

Πώς κάνουμε σπιτικό γλυκό κουταλιού κυδώνι
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τώρα είναι η εποχή για να φτιάξουμε παραδοσιακό γλυκό κουταλιού κυδώνι. Όπως όλα τα γλυκά, έχει κι αυτό τα μυστικά του. Κόκκινο ή ανοιχτόχρωμο; Τραγανό ή μαλακό; Με αρμπαρόριζα ή με βανίλια; Όπως και να το φτιάξεις, ακόμα κι αν δεν το πετύχεις τέλειο, θα σου δώσει ένα υπέροχο γλυκό, για κέρασμα ή για να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο με γιαούρτι ή παγωτό.
Μερικές παλιές νοικοκυρές έλεγαν, «Μην το παραβράσεις, γιατί θα πάρει χρώμα κοκκινωπό». Επομένως, καλό είναι να προσέξουμε τον χρόνο βρασίματος. Πιο πολύ όμως τις αναλογίες καθαρισμένων κυδωνιών.
Για 8 βαζάκια των 450 γραμμαρίων:
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 λίτρα νερό
- 4-5 κλωνάρια αρμπαρόριζας
- ξύσμα και χυμό δύο μέτριων λεμονιών
- αμύγδαλα (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα κυδώνια και με ένα καλό καθαριστήρι πατάτας αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Κόβουμε στη μέση αφαιρούμε το εσωτερικό (σπόρια και σκληρό).
Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες πάχους το πολύ ενός εκατοστού. Στη συνέχεια με ειδικό κόφτη κόβουμε σε μικρές λωρίδες. Αν δεν έχουμε τον ειδικό κόφτη, κόβουμε με μαχαίρι.
Βάζουμε τα κομμάτια μέσα σε νερό μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κυδώνια.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα κυδώνια αφού τα έχουμε σουρώσει. Προσθέτουμε και τα κλωναράκια της αρμπαρόριζας.
Μόλις πάρει βράση το γλυκό αφήνουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
Μετά το 12ωρο βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά καβουρντισμένα προς το τέλος της διαδικασίας.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Πρακτικές συμβουλές
Τα κυδώνια πρέπει να είναι αφράτα κι όχι πολύ ώριμα.
Αν θέλουμε παραλείπουμε την αναμονή των 12 ωρών και δένουμε κατευθείαν το σιρόπι.
Μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι μέσα στο νερό για να τα διατηρήσει. Πολλοί προσθέτουν ξινό (λεμόντουζου).
Αν τα κυδώνια είναι πολύ ώριμα θέλει προσοχή στο βράσιμο. Θα μαλακώσουν γρήγορα. Τα κυδώνια ανήκουν στα φρούτα με υψηλή πηκτίνη, γι’ αυτό θέλουν προσοχή στο δέσιμο του σιροπιού. Γι’ αυτό τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι και δένουμε το σιρόπι. Διαφορετικά θα πάρουμε μαρμελάδα.
Το δέσιμο γίνεται σε πολύ αλαφριά θερμοκρασία βρασμού.
Την επόμενη ημέρα αν το σιρόπι είναι αρκετά αραιό, βάλτε το στην φωτιά να πάρει μια βράση ώστε να δέσει σωστά. Θέλει προσοχή, γιατί αν το παρά βράσετε θα εξατμιστούν τα υγρά και θα γίνει το σιρόπι πολύ σφιχτό. Μετά όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο.
Η αρμπαρόριζα έχει διάφορα ονόματα, δεντριτσάκι, γλυκολούλουδο, μοσχομολόχα, κιούλι, μπαρμπαρούσα, κ.ά. Αν δεν έχετε αρμπαρόριζα, ρίξτε λίγη βανίλια για να πάρει ένα επιπλέον άρωμα.
Αν δεν έχετε καιρό ή υπομονή για όλα αυτά, μη στενοχωριέστε, ο Αχιλλαδέλης να είναι καλά. Εδώ και 60 χρόνια η οικογένεια του στην βιοτεχνία τους εκεί κοντά στα Θέρμα και τον Κορνό Λήμνου, με παραδοσιακές συνταγές και πεντανόστιμα τοπικά κυδώνια, φτιάχνει τα καταπληκτικά γλυκά κουταλιού (28 διαφορετικά είδη), τους 4 διαφορετικούς χαλβάδες κλπ., που έχουν βραβευτεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τη Λήμνο (τηλ. 2254061250) Θα τα βρείτε επίσης
Στην Αθήνα: 1) Αθηνάς 27, κέντρο 2) Αγ.Μελετίου 78, κέντρο 3) Πελοποννήσου 10 Αγ. Παρασκευή 4) Χατζηχρήστου 8 Ακρόπολη 5) Κνωσού 14 Γλυφάδα 6) Ελ.Βενιζέλου 7 Ν.Ιωνία, 7) Π.Ράλλη 457 & Μουσών 44 Νίκαια.
Στον Πειραιά Κουντουριώτου 159, στο Παλ.Φάληρο Αχιλλέως 72.
Στη Θεσσαλονίκη:1) Εθν.Αντιστάσεως 7Α Καλαμαριά, 2) Βικτ.Ουγκώ 4 Olicatessen, 3) Βασ.Ηρακλείου 26 “Εδώδιμον”, 4) Κομνηνών 12 “Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης”, 5) Κων.Καραμανλή 42 “Bios Coop”, 6) Προφ.Ηλία 24 Πυλαία “Biofruit”, 7) Εμπορικό Κέντρο Πανόραμα “Εκλεκτά της Γης”, 8) Περιοχή αεροδρομίου “Φρουτομαγεία” 2310463528.