Πότε αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Γιατι καθιερώθηκε
Πότε αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας.
Να μη ξεχαστούμε! Την Κυριακή περνάμε σε θερινό ωράριο και αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Τα ξημερώματα της Κυριακής, λοιπόν, στις 31 Μαρτίου, πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας να δείχνουν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από το 3 θα τους πάμε στο 4.
Αυτό συμβαίνει διότι λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της 19ης Ιανουαρίου 2001), σχετικά με την χειμερινή ώρα.
Γιατί Κυριακή; Επειδή η αλλαγή ώρας προκαλεί σύγχυση σε πολλούς ανθρώπους. Γι’ αυτό προτιμάται η Κυριακή, καθώς εκείνη τη μέρα δραστηριοποιούνται λιγότεροι άνθρωποι, και έτσι έχουν χρόνο να προσαρμοστούν.
Το μέτρο ξεκίνησε για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
Σε πολλές χώρες του κόσμου η αλλαγή γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, αλλά για τις χώρες της Ευρώπης ισχύει πως η θερινή ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε τελευταία Κυριακή, του Μαρτίου και του Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Πώς ξεκίνησε το μέτρο
Στη δεκαετία του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Αυτή τη διαδικασια της αλλαγής της ώρας τα σύγχρονα κινητά και τα κομπιούτερ την κάνουν αυτόματα !