Ρίγανη και Θυμάρι Λημνου: Μια επιστημονική ανακοίνωση για τις σπουδαίες ιαματικές τους ιδιότητες!

Μας είχε προϊδεάσει, σε παλιότερη εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου για το θυμάρι και τη ρίγανη της Λήμνου και τις (πιθανές) ιδιότητες τους ! Οι εργαστηριακές του έρευνες προχώρησαν για να αποδειχτεί ότι οι αρχικές ενδείξεις έγιναν επιστημονικές αποδείξεις.
Η Εργασίες του είναι στην αγγλική γλώσσα, γεμάτες με πίνακες, χημικούς και ιατρικούς όρους και έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά.
Μια περίληψη αυτών έχουμε επίσης λάβει, ευτυχώς στα ελληνικά, την οποία δημοσιεύουμε για να φανεί ότι τα βασικά αυτά φυτά της Λημνίας Γης, η Ρίγανη και το Θυμάρι, έχουν εξαιρετικές ιδιότητες, όπως αυτές περιγράφονται.
Ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου είναι επιστημονικός σύμβουλος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λήμνου και με τη συμβολή του το Μέλι της Λήμνου έφθασε στην κατάκτηση σημαντικών διεθνών διακρίσεων. Η.Κ.
Χημική σύσταση, αντιοξειδωτική δράση και δράση ενάντια σε μικροβιακά βιο-υμένια θυμαρέλαιου από βιολογική καλλιέργεια θυμαριού στη Λήμνο
Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου ( η φωτογραφία ειναι από παλιότερη συνέντευξη του στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ)
Το θυμάρι Thymus Capitatus, ενδημικός θάμνος της Μεσογειακής λεκάνης, είναι ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας. Πέρα από μελισσοκομική χρήση, το φυτό χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζίνα λόγω του εξαιρετικού αρώματός του. Πρόσθετα από τις πιο πάνω χρήσεις, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από αιθέριο έλαιό του. Το συγκεκριμένο φυτό, ευδοκιμεί στο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη Λήμνο. Στην παρούσα μελέτη, παρασκευάσθηκε αιθέριο έλαιο θυμαριού (ΑΕΘ) από βιολογική καλλιέργεια του νησιού και αναλύθηκε η χημική του σύσταση μέσω GC-MS και GC-FID. Επίσης, προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική του δράση και το ολικό φαινολικό φορτίο, η αντιμικροβιακή του δράση αλλά και η δράση ενάντια σε βιο-υμένια σε μικροβιολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η ισχύς του ΑΕΘ στην αναστολή της ανάπτυξης, θανάτωσης κυττάρων και παρεμπόδισης σχηματισμού βιο-υμενίου τριών παθογόνων βακτηρίων (Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, και Yersinia enterocolitica) που ευθύνονται για την πρόκληση τροφιμογενών νοσημάτων. Υπολογίστηκε η ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση του ΑΕΘ για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των πλαγκτονικών κυττάρων (MIC) και βιο-υμενικών (MBIC), και η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση, ικανή να εξαλείψει πλαγκτονικά κύτταρα (MBC) και βιο-υμενικά (MBEC). Παρατηρήθηκε διαφορετική συμπεριφορά και αντοχή από το κάθε βακτήριο έναντι της αντιμικροβιακής ουσίας, καθώς τα αποτελέσματα επαλήθευσαν μια υψηλότερη αντοχή κάποιων βακτηρίων συγκριτικά με άλλα που εξετάστηκαν. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του ΑΕΘ αποδείχτηκε πως δύναται να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις και να παρεμποδίσει τον σχηματισμό βιο-υμενίων (με τις MICs και τις MBICs να κυμαίνονται 0.03% έως 0.06% v/v και 0.03% έως 0.13% v/v, αντίστοιχα) ανάλογα με τον μικροοργανισμό-στόχο. Παράλληλα, η ισχυρή του δράση προκάλεσε την ολική εξάλειψη ώριμων βιο-υμενίων (και των τριών στελεχών) ύστερα από απολύμανση με το ΑΕΘ για 15 λεπτά (με τις MBEC να κυμαίνονται από 2.00 έως 6.25% v/v). Σε χημικό επίπεδο, αποδείχτηκε μετά από ανάλυση GC-MS και GC-FID πως το ΑΕΘ είναι πλούσιο σε θυμόλη, παρά-κυμένιο και καρβακρόλη, παρουσιάζοντας υψηλή αντιοξειδωτική δράση και ολικό φαινολικό φορτίο (144.66 μmol ισοδύναμα Trolox και 231.32 mg ισοδύναμα γαλλικού ανά γρ. ΑΕΘ, αντίστοιχα). Συνεπώς, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως το αιθέριο έλαιο του θυμαριού Thymus Capitatus παρουσιάζει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιβιο-υμενικές ιδιότητες και μελλοντικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα βιολειτουργικό και αντιμικροβιακό φυσικό προϊόν, πολύτιμο για τον κλάδο της υγείας και των τροφίμων.
Οργανοληπτική ανάλυση, αρωματικό προφίλ και αντιμικροβιακές ιδιότητες αιθέριων ελαίων ρίγανης Origanum vulgare L.
Η παρούσα μελέτη διερεύνησε το προφίλ του αρώματος και τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων ρίγανης Origanum vulgare L. (ΟΕΟ) που συλλέχθηκαν από τέσσερις περιοχές της Ελλάδας: Λήμνο, Σαμοθράκη, Σκόπελο και Ναυπακτία. Η σύνθεση του αιθέριου ελαίου αναλύθηκε με GC/MS και τα χαρακτηριστικά του αρώματος προσδιορίστηκαν από μια ομάδα ειδικών δοκιμαστών στην οργανοληπτική αξιολόγηση, με χρήση ποσοτικής περιγραφικής ανάλυσης. Ταυτοποιήθηκαν δεκαοκτώ μονοτερπένια και σεσκιτερπένια. Η καρβακρόλη, το π-κυμένιο και το γ-τερπινένιο ήταν τα κύρια συστατικά του ΟΕΟ που εξάγεται σε άγρια φυτά που καλλιεργούνται στα νησιά Σαμοθράκη και Σκόπελο και στην ηπειρωτική περιοχή της Ναυπακτίας. Αντίθετα, το ΟΕΟ από τη Λήμνο αποτελούνταν κυρίως από θυμόλη, π-κυμένιο και γ-τερπινένιο. Τα αποτελέσματα GC-MS συμφωνούν με τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής ανάλυσης. Η καρβακρόλη και το π-κυμένιο συσχετίστηκαν με οσμή χαρακτηριστική της ρίγανης, ενώ η παρουσία γ-τερπινενίου και πινενίου προσέδωσε ιδιότητες μέντας και τερπενικής οσμής στα αιθέρια έλαια της ρίγανης. Το OEO της Σαμοθράκης παρουσίασε τις πιο εμφανείς ιδιότητες οσμής και ήταν το υψηλότερα βαθμολογημένο για το άρωμα ρίγανης από το πάνελ των δοκιμαστών. Όλα τα δείγματα εμφάνισαν αντιβακτηριακή δράση έναντι επιλεγμένων τροφογενών παθογόνων (E. coli, S. aureus, B. cereus και S. Typhimurium) όπως προσδιορίστηκε με τη μέθοδο της διάχυσης (well diffusion method) με τα δείγματα της Λήμνου και της Σαμοθράκης να εμφανίζονται πιο αποτελεσματικά.
Ακολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.