Ρωμέικος Γιαλός. Απο που προέρχεται η ονομασία
Της Καιτης Σαπέρα Βρουντζου
Οταν ακούμε την ονομασία Ρωμέϊκος Γιαλός σε αντιπαράθεση με την άλλη παραλία της Μύρινας Λήμνου που την αποκαλούσαν Τούρκικιο Γιαλό, το μυαλό πάει σε ελληνική παραλία και τούρκικη αντίστοιχα.
Η ονομασία Ρωμέϊκος όμως στην αρχική της χρήση σήμαινε τους Ρωμαίους, τους πολίτες της Ιταλικής Ρώμης που κατέκτησαν τους τελευταίους προ χριστιανικούς χρόνους και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες τον τότε γνωστό κόσμο σε ανατολή και δύση. Οι Ρωμαίοι δέχθηκαν μεγάλες επιρροές από τον ελληνικό πολιτισμό και υιοθέτησαν μεγάλο μέρος του όπως και την ελληνική γλώσσα.
Οταν ιδρύθηκε η Κωνσταντινούπολη στον Βόσπορο στη θέση της αρχαίας αποικίας των Μεγαρέων από τον Μ. Κωνσταντίνο και μεταφέρθηκε εκεί η πρωτεύουσα, το τότε Ρωμαϊκό κράτος διαιρέθηκε σε Ανατολικό και Δυτικό με διαχωριστική γραμμή τη νοητή γραμμή από βορρά προς νότο της Αδριατικής θάλασσας. Ποτέ οι κάτοικοι αυτής της Ανατολικής περιοχής δεν αποκάλεσαν το κράτος τους με άλλη ονομασία αλλά συνέχισαν να θεωρούνται Ρωμαίοι πολίτες και έτσι είναι γνωστοί. Ποτέ δεν αποκάλεσαν το κράτος τους Βυζάντιο όπως το ονομάζουμε σήμερα εμείς, η ονομασία Βυζάντιο και Βυζαντινός είναι πολύ μεταγενέστερη και δόθηκε από τους ιστορικούς για κατανόηση της διαφορετικής εξέλιξης των δύο Ρωμαϊκών “κρατικών” σχηματισμών.
Διατηρώντας λοιπόν και οι ελληνικής καταγωγής λαοί την ονομασία του Ρωμαίου Πολίτη την “παρέδωσαν” και στην βόρεια παραλία της Μύρινας τον Ρωμέϊκο Γιαλό που χρήση κάνουμε μέχρι σήμερα.