Σήμερα είναι η Κυριακή της Σαμαρείτιδας. Τι γνωριζουμε ομως γι΄ Αυτήν;
Σήμερα είναι η Κυριακή της Σαμαρείτιδας
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Η χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει η σημερινή Κυριακή να είναι αφιερωμένη σε μια γυναίκα και μια συνάντηση που είχε με τον Χριστό σε ένα πηγάδι. Όσοι έχουμε στο σπίτι μας την Καινή Διαθήκη, δηλαδή το Ευαγγέλιο, μπορούμε να το ανοίξουμε και να διαβάσουμε ποια ήταν αυτή η γυναίκα και τι ακριβώς έγινε. Τα περιγράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο 4ο κεφάλαιο του ευαγγελίου του. Ή να πάμε στην εκκλησία και να ακούσουμε το σχετικό κήρυγμα.
Ποια ήταν η Σαμαρείτιδα;
Δεν ξέρουμε το όνομα της, για παράδειγμα εάν την έλεγαν Ελένη, Μαρία κλπ. Ξέρουμε μόνο ότι ζούσε στην περιοχή της Σαμάρειας σε μια πόλη που την έλεγαν Σιχάρ. Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη σε ένα πηγάδι το λεγόμενο «του Ιακώβ», και γέμιζε με νερό την στάμνα της. Εκεί μια ημέρα συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος φανέρωσε σ’ αυτήν όλη τη ζωή της. Κάποια στιγμή τής είπε:
Πήγαινε, φώναξε τον άντρα σου και έλα εδώ.
Αυτή απάντησε, Δεν έχω άντρα, δηλαδή ότι δεν ήταν παντρεμένη, αλλά ότι συζούσε με κάποιον.
Της λέει ο Ιησούς: Καλά είπες ότι δεν είσαι παντρεμένη γιατί πέντε άντρες είχες και τώρα αυτός που έχεις δεν είναι άντρας σου.
Μετά από αυτό η γυναίκα θαύμασε για την αποκάλυψη που έκανε ο Ιησούς, αναγνώρισε την θεία προέλευση του Χριστού και είπε, Κύριε, βλέπω ότι είσαι προφήτης.
Και με αφορμή αυτήν την διαπίστωση, ο Ιησούς τής είπε κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα, στις μέρες μας σχετικά με το πώς και πού πρέπει να προσευχόμαστε και να λατρεύουμε τον Θεό.
«Πνεύμα είναι ο Θεός, και εκείνοι που τον προσκυνούν, με Πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν…».
Μας δίδαξε, λοιπόν, ο Ιησούς ότι ο Θεός δεν περιορίζεται ούτε από τον τόπο ούτε από το χρόνο. Παντού, σε κάθε τόπο και σε κάθε ευκαιρία μπορούμε να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε την συγχώρηση από τις αμαρτίες μας, την ευλογία και τη δύναμή του Θεού. Αυτό βέβαια δεν καταργεί το να πηγαίνουμε στην εκκλησία, τον χώρο όπου γίνεται η λατρεία Του Θεού.
Σύμφωνα με την παράδοση, η γυναίκα εκείνη από την Σαμάρεια απέκτησε το όνομα Φωτεινή και κήρυξε το ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, όπου ήταν ειδωλολάτρες. Έφτασε ως την Σμύρνη της Ιωνίας και μαρτύρησε όπως και τα παιδιά της και οι πέντε αδελφές της. Και την γιορτάζουμε σήμερα, την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα.