ΣΗΜΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ 2.700 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΣ
Γράφει η Μ. Λαμπαδαρίδου Πόθου, η συγγραφέας του έργου ΈΚΤΩΡ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
ΣΗΜΕΡΑ: ΕΚΤΩΡ, Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΙΑΣ!
Θα είναι η λήξη του παγκόσμιου συνεδρίου, “Ιερά και λατρείες στο Αγιαίο”, που οργάνωσε η Αρχαιολογία Λέσβου σε συνεργασία με τον ΜΕΑΣ ΛΗΜΝΟΣ.
Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου.
Εκεί θα είμαι κοντά σας.
Μου είπαν πως διατέθηκαν εννιακόσια εισιτήρια – και πως ακόμα ζητιούνται.
Κυριάκο, Θωμά, Γιώργο Μεργιά, Ιωάννα, Τζόρτζια, Γιώργο Καριακλή, Γιάννη, Νικόλαε Αμπατζή με την ορχήστρα, Σοφία, να με λογαριάζετε κι εμένα ανάμεσά σας.
Η ψυχή μου θα είναι εκεί.
ΚΑΛΗ, ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2.700 ΧΡΟΝΙΑ, εδώ, στο ίδιο αυτό το έρημο τοπίο, ο πληγωμένος Φιλοκτήτης – που η σπηλιά του είναι λίγο πιο πάνω από την Ηφαιστία, προς το Καβείριο – έζησε την προδοσία απο τους συντρόφους του και την εγκατάλειψη. Ωστόσο φεύγοντας, ύμνησε την Λήμνο: “νυν δ΄, ω κρήναι Λύκιον τε ποτόν, λείπομεν υμάς, λείπομεν ήδη, χαίρ’ ω Λήμνου πέδον αμφίαλον”. Τώρα ω κρήνες και Λύκια ποτά, σας αφήνουμε, σας αφήνουμε πια, έχε γεια κυματόζωστη Λήμνος!”
Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας κατατάσσεται ανάμεσα στα αρχαιότερα του ελληνικού κόσμου. Η κατασκευή του τοποθετείται στο τέλος του 5ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Για τις κερκίδες χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστίας. Αναφέρεται ότι σε πρωιμότερη εποχή, πάνω στην πλαγιά του λόφου, υπήρχαν λείψανα αρχαιότερου ξύλινου θεάτρου που πάνω τους κτίστηκε το “επιθέατρο”.
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΧΟΛΙΟ: Πριν από 2.700 χρόνια, εδώ, σε αυτό το έρημο τοπίο, ο πληγωμένος Φιλοκτήτης – που η σπηλιά του είναι λίγο πιο πάνω από την Ηφαιστία, προς το Καβείριο – έζησε την προδοσία απο τους συντρόφους του και την εγκατάλειψη. Ωστόσο φεύγοντας, ύμνησε την Λήμνο: “νυν δ΄, ω κρήναι Λύκιον τε ποτόν, λείπομεν υμάς, λείπομεν ήδη, χαίρ’ ω Λήμνου πέδον αμφίαλον”. Τώρα ω κρήνες και Λύκια ποτά, σας αφήνουμε, σας αφήνουμε πια, έχε γεια κυματόζωστη Λήμνος!”