Σησαμέλαιο αντί για βούτυρο
Σησαμέλαιο αντί για βούτυρο
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Το βούτυρο χρησιμοποιείται σε πολλές κλασσικές γλυκές συνταγές, καθώς και σε ορισμένα γεύματα. Είναι πολύ χρήσιμο και θρεπτικό γιατί αποτελεί πηγή κορεσμένων λιπαρών, αλλά πρέπει να το καταναλώνουμε με φειδώ και η πρόσληψή του να περιορίζεται στο 5-6% των ημερήσιων θερμίδων την ημέρα, σύμφωνα με τον American Heart Association. Να προτιμούμε τα λεγόμενα «ακόρεστα» λιπαρά.
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές συνταγές για γεύματα και για γλυκίσματα, με ακόρεστα “καλά” λιπαρά.
Πώς θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο στο φαγητό ή τα γλυκά;
Χρησιμοποιούμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για κάθε μαγειρική χρήση (φαγητό, σαλάτες, γλυκίσματα), όπως συστήνεται και στη Μεσογειακή Διατροφή.
Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο ελαφρύ σε γεύση και άρωμα ελαιόλαδο για γλυκίσματα, και ένα πιο αρωματικό για το φαγητό και τις σαλάτες.
Σε γλυκές συνταγές το βούτυρο επίσης μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα τρόφιμα, όπως:
- το γιαούρτι και το τυρί κρέμα που έχουν λιγότερα λιπαρά και είναι πηγές πρωτεΐνης.
- φρούτα όπως ώριμη μπανάνα ή σάλτσα μήλου (από καθαρισμένο μήλο στο μπλέντερ) που είναι πηγές φυτικών ινών και γλυκιάς γεύσης.
- λαχανικά όπως σάλτσα κολοκύθας ή ώριμο αβοκάντο, που είναι πηγή καλών λιπαρών.
- βούτυρα ξηρών καρπών ή ταχίνι, που επίσης είναι πηγή καλών λιπαρών
- βρασμένα όσπρια, όπως ρεβίθια, τα οποία είναι πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ δεν αλλοιώνουν γεύση του εδέσματος.
Συνήθως η αναλογία υποκατάστασης είναι 1 προς 1, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα υγρά στο μίγμα.
Με αυτή την αντικατάσταση μπορούμε να έχουμε ένα γευστικότατο γεύμα ή γλυκό, με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Τέλος, να μη ξεχνάμε ένα εκπληκτικό σε γεύση λάδι, που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο εδώ και πολλές δεκαετίες, το σησαμέλαιο.
Η καλλιέργεια του σησαμιού στο νησί ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι υπήρχαν διάσπαρτοι κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό του σησαμιού, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους. Ακόμα και σήμερα οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές στα φαγητά και τα γλυκά χρησιμοποιούν αυτό το εύγευστο, υγιεινό και θρεπτικό λάδι.
Την δεκαετία του 1930 ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη τη σοφία (γνώση) των προγόνων και εφόδια το μεράκι και την όρεξή του για δουλειά, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου (σαμόλαδου).
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις.
Επίσης νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο, γλυκά κουταλιού, λουκούμια και βυσσινάδα.
Το σησαμέλαιο σήμερα είναι από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της οικογενειακής αυτής βιοτεχνίας (2254061250) και το χρησιμοποιούν οι μαιτρ των μεγαλύτερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.