Περιοδικό

Smartphone – βλαβερό ή ωφέλιμο;

του Θ. Δημητριάδη

Smartphone – βλαβερό ή ωφέλιμο;

Στους ενήλικες και ιδιαίτερα στους γονείς διάχυτη είναι η γνώμη ότι τα παιδιά και οι νέοι μας είναι εξαρτημένοι από το ονομαζόμενο «έξυπνο τηλέφωνο» – ή αλλιώς κινητό ή smartphone. Τους βλέπεις όλη μέρα να κοιτάνε μία οθόνη. Από αυτήν παίρνουν πληροφορίες όπως, τι ώρα είναι, τι καιρό θα κάνει αύριο, πόσο κάνει 48 επί 4, πού βρίσκεται το πλησιέστερο βενζινάδικο και χιλιάδες άλλες, που τις δίνει το κινητό με δύο κλικ.
Αν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, η πρώτη απάντηση ήταν για να ακούν μουσική. Το κινητό έχει υποκαταστήσει όλα τα Walkman και iPod με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές. Το κινητό στην μουσική προσθέτει και την εικόνα, που κάνει την ακρόαση πιο ζωντανή.

 

Κάτι άλλο που υποστηρίζουν οι μεγάλοι ότι «αποξενώνει τα παιδιά» είναι τα περίφημα κοινωνικά δίκτυα. Τα παιδιά όμως όχι μόνο δεν απομονώνονται μεταξύ τους, αλλά κάποια στιγμή συναντώνται με τους συνομιλητές τους. Κι όχι μόνον παιδιά από διαφορετικές περιοχές της χώρας, αλλά και από διάφορες χώρες.
Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως φαίνεται είναι η σημερινή Βουλή του Δήμου και η Αγορά των αρχαίων. Εκεί, σ’ αυτά, γίνονται διάλογοι και διαβουλεύσεις κάθε είδους σε κάθε επίπεδο από το ανώτερο μέχρι και το πιο χαμηλό.
Οι νέες τεχνολογίες είναι μέσα στη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Οι νέοι είναι αυτόχθονες στον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ οι μεγαλύτεροι στην ηλικία μάλλον είμαστε μετανάστες. Το Διαδίκτυο έχει πολλές θετικές δυνατότητες, από την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία μέχρι την κοινωνικοποίηση και την δημιουργία.


Ασφαλώς, κάθε πράγμα μπορεί σε μεγάλες δόσεις να γίνει βλαβερό: ακόμα και το απαραίτητο για την επιβίωση φαγητό, όταν συνοδεύεται με βουλιμία, οδηγεί στην παχυσαρκία. Αυτός δεν είναι λόγος να καταδικάζεται συλλήβδην η νέα τεχνολογία. Πολύ μάλλον όταν οι περισσότεροι νέοι λένε ότι τους χαλαρώνει η χρήση του κινητού και ότι τους κάνει να νιώθουν αυτοπεποίθηση.
Θα ήταν ίσως χρήσιμο και ωφέλιμο να τους διδάξουμε πώς να αξιοποιούν καλύτερα ένα κινητό. Πρόκειται για ένα εργαλείο με άπειρες δυνατότητες που ούτε η πιο προχωρημένη επιστημονική φαντασία δεν μπόρεσε να συλλάβει. Εργαλείο έρευνας, γνώσης, δημιουργίας.

Το μέλλον της χώρας μας περνάει μέσα από την τεχνολογία. Από τις τεχνολογικές μας επιδόσεις θα εξαρτηθεί αν θα επιζήσουμε και θα προοδεύσουμε σαν έθνος
Η βιομηχανία των (περιφρονημένων) ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει από χρόνια ξεπεράσει σε τζίρο την κινηματογραφία.
Ο αρχαίος μας Έλληνας πρόγονος, ο Ηράκλειτος, έλεγε ότι “Τα πάντα ρει”, δηλαδή ότι η εξέλιξη είναι διαρκής και ότι πρέπει πάντα να προσαρμοζόμαστε.

Ζούμε σε μια νέα εποχή και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες με σοφία, σύνεση και αισιοδοξία.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button